Onze nieuwe Verrijzeniskerk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid De Verrijzenis Kortrijk

Pastorale Eenheid De Verrijzenis Kortrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • WIJ VIEREN WIJ VERKONDIGEN Eerste communie: verloop van de viering Eerste communie: het Onze Vader Eerste communie: liedjes en teksten Eerste communie: Uitnodigingsbrief WIJ ZORGEN VOOR Broederlijk Delen Wie doet er mee? OVER ONZE PASTORALE EENHEID CONTACTINFORMATIE
Verrijzeniskerk - Goede Vrijdag

Onze nieuwe Verrijzeniskerk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 28 maart 2021 - 21:59
Afdrukken

Het is al van 2011 geleden dat minister Geert Bourgeois de conceptnota publiceerde ‘Een toekomst voor de Vlaamse Parochiekerk’. Zijn visie werd gevolgd door Mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, die in een pastorale brief opriep om na te denken over een her- of nevenbestemming van kerken. Vanaf medio 2014 werden in Kortrijk onder impuls van het Stadsbestuur concrete stappen gezet naar een ‘Kerkenplan Kortrijk’ waarbij het halveren van het aantal kerken in Kortrijk als doelstelling werd vooropgesteld. De kerkfabrieken werden aldus uitgenodigd om mee na te denken over mogelijke neven- of herbestemming van hun kerk. Centraal stond altijd de waardigheid van de herbestemming.

Mits goedkeuring via een bisschoppelijk decreet, werden per 1 januari 2021 de Heilige Damiaankerk (in de Aalbeeksesteenweg), de Sint-Rochuskerk (in de Doorniksewijk) en de Sint-Theresiakapel (in de Steenbakkersstraat) onttrokken aan de eredienst. De Heilige Damiaansite (voormalig Karmelietenklooster) krijgt een sociale functie dankzij Poverello Kortrijk, de Sint-Rochuskerk krijgt een culturele toekomst voor een private kunstcollectie en de Sint-Theresiakapel zal educatief ingezet worden als multifunctionele ruimte voor basisschool ’t Hoge. Hiermee kwamen deze Parochies en de nieuwe Pastorale Eenheid tegemoet aan bovengenoemde kerkelijke reorganisatie en de vraag vanuit maatschappelijk oogpunt tot reductie van het aantal kerkgebouwen.

Deze hele beweging – op basis van veel denkwerk, overleg en moedige beslissingen – kon de indruk wekken dat er een definitief einde kwam aan iets. Dit is echter niet zo, want er diende zich tegelijkertijd een schitterende gelegenheid aan om iets nieuws te beginnen. De Geloofsgemeenschappen Sint-Rochus, Heilige Damiaan en Sint-Theresia verlieten hun vertrouwde kerkgebouwen. Zij slaan straks voor hun viering de handen in elkaar op een andere locatie tussen de genoemde voormalige parochiekerken.

De Verrrijzeniskapel van de Zusters Onze Lieve Vrouw van Bijstand (Lyceum Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen, Burgemeester Pyckestraat) is door het bisdom intussen erkend tot nieuwe parochiekerk voor de Parochie Sint-Rochus (waarin de Heilige Damiaanparochie en de Sint-Theresiagemeenschap terug zijn samengekomen). We brengen in die ene Verrijzeniskerk voor zondagsvieringen, doopsels, huwelijken, uitvaarten, ... de drie geloofskernen samen en maken er een sterkere eenheid van. Niet meer elk op zijn eigen eilandje. Niet meer elk met zijn eigen agenda. Niet meer elk in zijn eigen ‘kerkje’. Eén kerk als uitdrukking van één gemeenschap die staat voor hoop en toekomst!

In het begin van de jaren ’60 werd voor de klooster- en schoolgemeenschap Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen een nieuwe kapel gebouwd naar het ontwerp van Kortrijkzaan André Desmedt, gewezen tekenaar bij Kunstwerkstede Decoene en op dat moment bij de Bank van Roeselare en WestVlaanderen. Tijdens een reis in de Verenigde Staten vond hij zijn inspiratie voor deze Kortrijkse kapel dankzij de plannen voor een benedictijner abdijkerk in Creve Cœur, Missouri. De kapel werd gebouwd in de kloostertuin, los van het bestaande gebouwencomplex. Op deze manier was men absoluut vrij in stijl en kon gekozen worden voor een vernieuwend architecturaal concept.

De kapel is een betonnen constructie op een veelhoekig grondplan. De bedaking bestaat uit koperplaten. Opvallend is de kroonvorm met 16 steunpunten, die het betongeraamte en -gewelf dragen. Het interieur is zeer sober en zonder uiterlijke franjes. Bij de ingang doet een echte zeeschelp dienst als wijwatervat. Altaar en verschillende sacrale voorwerpen werden door de designer van de kapel ontworpen en de Maria-icoon is van de hand van kunstenaar Rogier Vandeweghe. De kapel werd door Mgr. De Smedt ingewijd op 20 maart 1962.

De kapel had na 60 jaar behoefte aan onderhouds- en opfrissingswerken. De Kerkfabriek Sint-Rochus deed een beroep op Devolder Architecten, die een masterplan ontwikkelde voor alle nodige herstel- en verbeteringswerken: betonrot, dakwerken, afstomen, herstel van glas in lood, verbeteren van akoestiek en verlichting en nog meer. Aangevat in november 2020, kennen einde maart 2021 de herstel- en de verbeteringswerken hun voltooiing. Jammer genoeg kunnen we met de Pastorale Eenheid en de Kerkfabriek de her-ingebruikname niet feestelijk vieren wegens de geldende maatregelen. Maar weekdagdiensten en uitvaarten met maximum 15 aanwezige personen zijn wel toegelaten! Of waarom niet op Paaszondagnamiddag of Paasmaandag (4 en 5 april) eens komen wandelen richting Burgemeester Pyckestraat? Rekening houdend met de geldende maatregelen, kan je een blik werpen op en binnen in de Verrijzeniskerk, een unieke parel van kerkelijke modernistische architectuur in Kortrijk. Voel je welkom!

Verrijzeniskerk
Verrijzeniskerk
Verrijzeniskerk
Verrijzeniskerk
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid De Verrijzenis Kortrijk

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook