1.000 Kraanvogels … niet in de lucht, maar in Tabloo in Dessel. De tentoonstelling ‘One Thousand Birds: origami kraanvogels uit binnen- en buitenland’ is het sluitstuk van ‘z.Lab’, een onlinecursus waarvoor kleuterleerkrachten uit verschillende landen, waaronder België, Nederland, Noorwegen, Denemarken en Portugal aan de slag gingen met de vraag hoe je kunst kan inzetten om kleuters aan te sporen om te luisteren en te zorgen voor de natuur en voor elkaar. Men vond inspiratie bij een gezegde uit de Japanse traditionele cultuur dat stelt dat een wens uitkomt als iemand duizend ‘orizuros’ (kraanvogels) vouwt terwijl hij eraan denkt. En dus gingen de leerkrachten en kinderen aan de slag om kraanvogels te vouwen. Ze staan symbool voor hun gezamenlijke wensen voor een betere toekomst.
Voor ons land deden een school uit Dessel en een uit Turnhout mee. Maar iedereen mocht mee vouwen. Men kon dat thuis doen of op een paar ‘vouwplekken’ in Dessel en Mol (de bib, het gemeentehuis, Tabloo). Het resultaat van al dat vouwwerk (uit binnen- en buitenland) hangt nu in Tabloo, in een grote installatie in de foyer en in de tentoonstellingsruimte op de tweede verdieping. En het zijn er meer dan duizend. | https://tabloo.com/nl/alle-vogeltjes-een-installatie
En men mocht een wens schrijven op een zelf gevouwen kraanvogel. Dirk Draulans, journalist, ornitholoog en nog altijd een halve Desselaar schreef voor de gelegenheid een verhaal over kraanvogels. In ‘1.000 echte kraanvogels’ vertelt hij het komen en gaan van de soort in ons land en spreekt hij de wens uit dat er in Vlaanderen opnieuw een solide broedpopulatie van kraanvogels komt. ‘Het kan’, schrijft hij. | https://tabloo.com/nl/een-waaier-aan-wensen
Tabloo vroeg ook aan vijf mensen van verschillende generaties wat zij wensen voor de mensen, die over honderd jaar in de Kempen, in Vlaanderen, België … wonen. Of ik daaraan wou meewerken, kreeg ik een paar maanden geleden als vraag. Was het toeval dat ik die vraag kreeg toen ik op weg was naar de Oostkantons om te genieten van de trek van de kraanvogels? En voor ik er nog maar aan dacht om neen te zeggen, had ik weeral ja geantwoord. ‘Ik wens dat ook de toekomstige generaties kunnen genieten van biodiversiteit in ons land’, staat bij mijn foto voor het project. Biodiversiteit getuigt van een gezonde natuur en wat goed is voor de natuur is goed voor de mens. De natuur is niet het probleem, maar de oplossing. De natuur is trouwens ons leefmilieu; het milieu waarin wij moeten leven. Dat is duidelijker en confronterender dan de natuur. Ik vind het meer en meer vreemd hoe de mens het milieu waarin hij moet leven be-schadigt. Het is met de verkiezingen in het vooruitzicht bij een aantal politici bon ton om te zeggen dat ze geen economisch kerkhof willen bouwen op een ecologisch paradijs. Net alsof een economisch paradijs op een ecologisch kerkhof een alternatief is. De waarheid ligt – zoals meestal – weer ergens in het midden. Jeroen, een 38-jarige ondernemer die ook getuigt in het filmpje hoopt dat duurzaam ondernemen in de toekomst de norm wordt. Hopelijk krijgt hij gelijk. Maar we kunnen er niet onderuit dat wij aan de volgende generaties een milieu moeten geven waarin ze nog kunnen leven.
De wensen die ik en de anderen hebben voor de mensen na ons werden samengebracht in een filmpje. Voor mijn deel alleen al zijn we een halve dag in de weer geweest in het Prinsenpark. Je kunt het hier bekijken.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 5 juni: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur in Tabloo, Gravenstraat 3, 2480 Dessel. Je vindt er het verhaal van Dirk Draulans in een folder en je kan er ook de film bekijken. Maar geniet vooral van de installatie met de duizenden kraanvogels, allemaal gevouwen met een wens in het achterhoofd.
Luc Damen