Het is wel erg vroeg donker nu we al een stuk in december zijn gevorderd. Dat donkere gevoel begint met een schok als we eind oktober overschakelen van zomeruur naar winteruur. Ineens hebben we minder ‘dag’. En vanaf dan begint het bij velen te kriebelen om de kerstboom te zetten. Volgens mij niet direct om de geboorte van Jezus te herdenken, maar gewoon om in die donkerte wat licht en gezelligheid te brengen. Bij mij in de tuin hangen de lichtjes ook al een maand langs het tuinpad om de ouders of grootouders een veilige weg te tonen naar de achterdeur. De kindjes zijn verwonderd bij het zien van al die lichtjes en ook hun ouders en grootouders vinden het ontzettend gezellig. Binnen onze kerstboom al zetten, dat doe ik mezelf nog niet aan. Hij beneemt plaats in de kinderopvang. Om hem niet de hele dag te moeten bewaken en te beschermen tegen grijpgrage kinderhandjes, wordt hij pas bij het begin van de kerstvakantie gezet.
Ook vroeger werd de kerstboom pas laat gezet. Bij het bevragen van een aantal kerkgangers, getuigden die over hun ervaringen met kerst in hun kindertijd. In elk huis werd een kerststalletje gezet, maar een kerstboom was er niet in elk huis. En waar hij wel werd gezet, ging men op kerstavond op zoek naar een boom in het bos. Maar dan een echte dennenboom (met lange naalden). Die werd dan versierd met wattenproppen, engelenhaar en echte kaarsjes die met knijpers bevestigd werden aan de takken van de boom.
Het gebruik van elektrische lichtjes kwam pas bij de elektrificatie van de huizen. Deze lichtjes had je in het begin in figuren. En wanneer één lichtje stuk was, brandde de hele ketting van lichtjes niet meer. Nu heb je verlichting in gekleurde, witte, warmwitte lichtjes in zuinige ledlampjes in parallelschakeling. De echte dennenboom heeft plaatsgemaakt voor sparren (met hun korte naalden) en je hebt dan de keuze tussen de echte en de kunstkerstboom – een afweging waard is op milieuvlak.
De wattenproppen maakten plaats voor kerstballen in glas. Die waren heel dun en dus heel breekbaar. Tegenwoordig kan zowat alles in de kerstboom. Je hebt nog altijd de kerstballen in glas of kunststof, maar ook allerhande versiering, zoals pluimen, vogeltjes, ijsjes of zelfgemaakte met strijkkralen of gehaakte of …
Twee jaar geleden sprak mijn nichtje met Kerstmis de wens uit ,dat de kerstboom het hele jaar mocht blijven staan. En zo gebeurde het dat de boom alle periodes in het jaar meemaakte met kerstversiering, slingers met carnaval, paaseitjes met Pasen, bloemen in de zomer, paddenstoelen en eekhoorntjes in de herfst om te eindigen met kerstballen en slingers in december.
De laatste jaren zetten we in Schoonbroek in de kerk de stal bij het begin van de advent. Deze stal biedt onderdak aan een os en een kudde schapen in de buurt, die worden gehoed door herders. Zonder het te beseffen, wachten ze op een jong koppel, dat nergens plaats vindt, dat nergens welkom is.
De parochie dankt de vrienden van onze kerststal voor het restaureren van het dak van onze stal en om hem te plaatsen in onze kerk. Echt de moeite om eens een kijkje te komen nemen. Dat kan voor en na de vieringen op zaterdag om 18 en op zondag om 9.30 u.
Van harte welkom!
Heidi Claessen