Advent - Welzijnszorg | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Welzijnszorg

Advent - Welzijnszorg

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021 - 15:36
Afdrukken

De advent staat voor de deur en dat is traditiegetrouw de periode dat Welzijnszorg in de kijker staat. Welzijnszorg is een organisatie die heel het jaar door zorgt voor de minderbedeelden hier bij ons, in onze stad, in onze wijk, in onze straat. U kent vast wel de actie Soep op de stoep waar u tegen een vrije bijdrage een lekker kopje soep kunt krijgen. Die vrije bijdrage wordt integraal aan Welzijnszorg doorgegeven, want de soepmakers doen dat doorgaans zonder hun onkosten aan te rekenen. Deze actie zult u in de verschillende parochies wel tegenkomen en ook aan het ziekenhuis zal deze actie plaatsvinden. De werkgroep diaconie van onze Pastorale Eenheid Heilige Gummarus en Zalige Beatrijs stapt mee in deze strijd tegen armoede.

Samen Tegen Armoede

In onze stad zien we niet zo veel bedelaars langs de straten zoals in de grote steden van ons land, maar dat betekent niet dat er in onze stad geen armoede is. In onze stad wonen ongeveer vijfduizend mensen onder de armoedegrens. Met een inkomen van 1.090 euro als alleenstaande of 2.080 euro voor een gezin met twee kinderen is het moeilijk rondkomen. Een klein onderzoek op immowebsites leert je dat een dak boven je hoofd met twee slaapkamers (met twee kinderen toch een minimum) op de reguliere markt in Lier al gauw tussen de 800 en de 950 euro kost. Dan schiet er 38 euro per dag over voor eten, kleren, waspoeder, artikelen voor persoonlijke hygiëne, schoolgerief, elektriciteit, gas en water, bus, dokterskosten enz. en dat voor vier personen. Dan moet je erg creatief uit de hoek komen. Een kappersbeurt of een herstelling van je fiets wordt dan al vlug uitgesteld, want daar moet je euro per euro voor opzij leggen. Als je dan bedenkt dat dit bedrag een bovengrens is, betekent het dat velen van die vijfduizend mensen daaronder zitten.

Wie zijn die mensen dan? Eenoudergezinnen en mensen die werkloos zijn van bij ons zijn de grootste groepen. Mensen die een buitenlandse origine hebben, raken dikwijls moeilijker aan werk of hebben diploma's die hier niet geldig zijn en komen zo dus ook dikwijls in die groep terecht.

As u denkt dat dat iets is wat u niet kan overkomen, kunt u zich vergissen. Iedereen kan in armoede raken, ook al denk je daar met een goed draaiende zaak bijvoorbeeld nooit aan. Maar je zaak kan tegenslag krijgen, je kunt failliet draaien en zo al je geïnvesteerde reservegeld kwijt zijn. Van vandaag op morgen moet je het met een vervangingsinkomen doen. Of je raakt je job kwijt en vindt vanwege je leeftijd bijvoorbeeld geen ander werk. Je wordt ziek of hebt een ongeval en je inkomen valt daardoor weg. Een scheiding waardoor je opeens met maar één inkomen moet rondkomen en je kinderen grootbrengen terwijl de afbetaling van je huis – berekend op twee inkomens – wel verder blijft lopen. Lange tijd van een vervangingsinkomen rondkomen, kan je zo maar onder die armoedegrens duwen. Armoede is dus echt niet altijd iets wat je overkomt omdat je zelf geen initiatief neemt.

Mensen die een eigen huis hebben dat volledig afbetaald is, hebben veel minder kans om onder die armoedegrens te belanden, want huishuur neemt een hele hap uit je maandelijkse budget. Daarvoor focust Welzijnszorg zich dit jaar weer op betaalbaar wonen. Iedereen heeft recht op een betaalbare woning. Dat hoeft geen luxe te zijn, maar wel een woning die op een gezonde manier leefbaar is.

In onze stad ijvert Mondiale werken heel sterk om zulke woningen aan te bieden. Ook parochies proberen de woningen die zij hebben – soms via schenkingen of om historische redenen – tegen sociale tarieven te verhuren zodat kansarmen een kans krijgen. Als u een huurwoning bezit die u op deze manier wilt verhuren, kunt u altijd contact opnemen met bijv. Mondiale werken. Uw huurinkomsten zullen wat lager liggen, maar u helpt wel een gezin dat op de gewone huurmarkt niets kan vinden wegens onbetaalbaar. Er is immers een nijpend tekort aan sociale huurwoningen op de markt. De stad doet grote inspanningen om dat tekort te verkleinen, maar er staan nog altijd heel veel gezinnen op een wachtlijst voor zo'n betaalbare woning (in 2017 waren dat 1.030 mensen).

In onze stad bestaat er al jaren een sociale kruidenier waar kansarmen tegen zeer lage tarieven eten kunnen kopen. Sommige producten kunnen zij helemaal gratis krijgen omdat ze bijvoorbeeld geschonken worden door de Europese Unie, voor andere moet een bedrag betaald worden dat vele malen lager ligt dan in de gewone supermarkt. Ook hier kunt u de volgende maanden uw steentje bijdragen door niet-bederfbaar voedsel (zie kadertje) in een mand in uw eigen parochiekerk te plaatsen. Dat voedsel zal door mensen van de groep diaconie van onze Lierse Pastorale Eenheid rechtstreeks aan de sociale kruidenier geschonken worden, die het dan op hun beurt weer gratis aan hun klanten kunnen aanbieden.

Mondiale werken zet ook in op begeleiding van kinderen voor schoolwerk, want uit cijfers blijkt dat scholing een van de beste manieren is om uit de armoede te raken. Vrijwilligers helpen hier bij de begeleiding van bijv. huiswerk.

We kijken natuurlijk soms ook verder dan onze eigen stad en zo heeft de groep diaconie op 20 november een kaas- en wijnavond georganiseerd voor het project Tansila in Burkina Faso. Omdat we de twee vorige parochiebladen praktisch geen kopij mochten aanleveren van Halewijn is die aankondiging niet meer in het Parochieblad kunnen verschijnen.

Iedereen kan dus op verschillende manieren bijdragen aan de beperking van de armoede op de manier waarop hij of zij kan, met grote zaken of met piepkleine. Met een mooi bedrag in de schaal te leggen als het omhaling voor Welzijnszorg is, door regelmatig een pakje in de voedselmand te leggen, door tijd te investeren om iemand te begeleiden in zijn of haar schoolwerk, door soep te maken voor de actie Soep op de stoep in uw eigen parochie.

De meesten onder ons kunnen geen grote beleidslijnen uitzetten, maar bijdragen kunnen we wel en zo kunnen we samen ook een stukje armoede in onze eigen stad helpen weg te werken.

Namens de werkgroep diaconie van de Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs
Floortje Nijssen

Affiche Welzijnszorg 2021

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Advent en Kerstmis
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
De herders gaan naar Betlehem © Roel Ottow in 'Hosanna'
readmore

Mosterdzaadjes ~ De herders komen op bezoek

icon-icon-artikel
Jezus is geboren © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus wordt geboren

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook