Bezinning: Doop van de Heer | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Doop van de Heer

Bezinning: Doop van de Heer

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 9 januari 2021 - 14:10
Afdrukken

Doop van de Heer

10 januari 2021

 

Mijn Veelgeliefde

Nu de feesten van Kerstmis, Nieuwjaar en Openbaring des Heren (Driekoningen) voorbij zijn, blijven we toch in de sfeer van het eerste begin. Het begin op de christelijke levensweg is het ontvangen van het doopsel. Water staat centraal, water waarin de dopeling ondergaat en ook weer opgaat. Maar niet alleen water speelt een hoofdrol, ook het ‘geroepen worden’. God roept, zijn Stem klinkt en die stem zegt dat je ‘veelgeliefd’ bent, in navolging van de Veelgeliefde wiens doopsel wij vandaag gedenken.

Doop van de Heer

Focus

De auteur van de eerste Johannesbrief benadrukt dat Jezus Christus als mens op de wereld is gekomen en is gestorven. Hij werd gedoopt met water en gaf Zijn eigen leven als teken van de vergevende liefde van God. En over die doop van Jezus lezen we in het eerste hoofdstuk van het Marcusevangelie. De doop die Johannes predikte was gerelateerd aan bekering, aan het opnieuw luisteren naar de woorden van de vroegere profeten. Zo roept Jesaja op tot berouw, tot inkeer en hij verzekert dat God zal vergeven. De doop door Johannes hield geen lidmaatschap van een groep of geloofsgemeenschap in. Het zich laten dopen was een teken van bekering en van een ‘nieuw begin’. Jezus’ Jordaandoop is een historisch feit. Hij stond achter de prediking van Johannes die vooral de juiste verhouding van mensen tot de levende God en mensen tot elkaar op het oog had.

En op de plaats waar Johannes Jezus doopt, zien we Gods eerste heilsopenbaring in Jezus. De eretitel ‘Zoon van God’ wordt aan Jezus door de Vader zelf gegeven. Na de doop door Johannes begint Jezus zijn openbaar leven, een ‘nieuw begin’.

Doop van de Heer

Ook voor ons mag het weer een nieuw begin worden. Na een periode van inkeer en bezinning in de Advent vierden we het feest van de geboorte van de Heer. Dit kerstfeest duurt voort tot nu. Met het feest van de Doop van de Heer wordt de kersttijd afgesloten. Maar met de doop van Jezus stopt het verhaal niet, het begint pas! Vanuit het water van de Jordaan gaat de Heer eropuit om het Rijk Gods te verkondigen. Ook wij mogen óns doopsel in herinnering roepen en nadenken over hoe wij het doopsel als begin van ons christelijk leven vormgeven in ons dagelijks leven nu.

Lichtritus

Vandaag staan we stil bij de doop van de Heer en de betekenis van ons eigen doopsel. Misschien heb je nog je doopkaars liggen of de doopkaarsen van de kinderen. Je kan die dan aansteken en daarbij bidden:

God van Licht en Leven,
bij de doop van Jezus in de Jordaan klonk Uw stem:
‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in wie ik vreugde vind.’
Ook wij mogen verzekerd zijn
van uw oneindige liefde voor ieder mens.
Geef ons vandaag nieuwe kracht
om te leven als mensen van het Licht,
in navolging van uw Zoon Jezus Christus. Amen.

Doopkaars

Licht van Bethlehem

Sinds 1986 wordt het 'Licht van Vrede' vanuit de Geboortekerk in Bethlehem naar Wenen in Oostenrijk overgebracht en van daaruit over heel Europa verspreid. Scoutsgroepen uit twintig landen, onder meer uit ons land, hebben tijdens een oecumenische dienst in de parochiekerk van Donaufeld in Wenen het Vredeslicht, dat afkomstig is van de Geboortekerk in Bethlehem, in ontvangst genomen. Het vredeslicht vanuit Bethlehem wil herinneren aan de kerstboodschap van vrede op aarde en de zending om de vrede te realiseren.

Licht van Bethlehem

Op 21 december 2020 ontving onze bisschop het Licht van Bethlehem uit handen van scouts en gidsen. Want dit jaar wil het bisdom Antwerpen graag bij aansluiten bij die mooie traditie om het Licht van Bethlehem te verspreiden. Jezus is met Kerstmis als het Licht van God in de wereld gekomen voor alle volkeren. Aan ons als christen om het licht van Jezus en zijn evangelie door te geven in woord en in daad. Want zijn Licht geeft Leven en Liefde in overvloed. Daarom willen ook wij dit Licht van Bethlehem mee uitdragen door het zoveel mogelijk te delen en te doen branden.

Vorige zondag – met het feest van de Openbaring des Heren – werd het Licht van Bethlehem vanuit de viering in de kathedraal doorgegeven, onder andere aan de vicaris van de Kempen en wordt het zowel in het bisschopshuis te Antwerpen als op het vicariaat Kempen in Zandhoven bewaard om het te verspreiden.

Vertegenwoordigers van de Pastorale Eenheden kunnen het Licht daar ophalen. De overhandiging gebeurt met een kleine ceremonie. Ook vanuit onze Pastorale Eenheid H. Gummarus en Z. Beatrijs werd dit licht afgehaald door Marc en Gert, twee van onze teamleden van de PE.

Vanaf 8 januari wordt het Licht van Bethlehem nu bewaard in de zondagskerk van de Pastorale Eenheid, de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, en van daaruit wordt het verspreid over de verschillende geloofskernen: parochies, scholen, woonzorgcentra en al wie het Licht graag bij zich heeft. Dit gebeurt door middel van noveenkaarsen met het logo van het driejarig project 'Handelingen van de apostelen', waarvan we nu het tweede jaar zijn ingegaan.

We openen de Schrift

Eerste lezing: Jesaja 55, 1-11

Zo spreekt God de Heer: ‘Komt naar het water, gij allen die dorst lijdt! Ook gij die geen geld hebt, komt toch. Komt kopen, geniet zonder geld en zonder te betalen. Komt kopen wijn en melk. Wat geeft gij uw geld voor iets dat geen brood is? Wat geeft gij uw arbeid voor iets dat niet voedt? Luistert, luistert naar Mij: dan eet gij wat goed is, dan verzadigt gij u aan heerlijke spijs. Neigt uw oor en komt naar Mij en luistert en gij zult leven. Een blijvend verbond ga Ik sluiten met u; de gunst, aan David verleend, verloochen Ik niet. Hem heb Ik gemaakt tot getuige voor de volkeren, tot vorst en gebieder over de naties. Waarlijk, een volk zult gij roepen dat gij niet kent en een volk dat u niet kent, snelt naar u toe omwille van Israëls Heilige, die u verheerlijkt. Zoekt de Heer nu Hij zich laat vinden, roept Hem aan nu Hij nabij is. De ongerechte moet zijn weg verlaten, de zondaar zijn gedachten; hij moet naar de Heer terugkeren – de Heer zal zich erbarmen – terug naar onze God, die altijd wil vergeven.’ Uw gedachten zijn nu eenmaal niet mijn gedachten, mijn wegen niet uw wegen’ – zegt het orakel van de Heer – maar zoals de hemel hoog boven de aarde is, zo hoog gaan mijn wegen uw wegen te boven en mijn gedachten uw gedachten. Zoals de regen en de sneeuw uit de hemel vallen en daar pas terugkeren wanneer zij de aarde hebben gedrenkt, haar hebben bevrucht, zodat zij groen wordt, wanneer zij het zaad aan de zaaier hebben gegeven en het brood aan de eter, zo zal het ook gaan met het woord dat komt uit mijn mond: het keert niet vruchteloos naar Mij terug; het keert pas weer wanneer het mijn wil volbracht heeft en zijn zending heeft vervuld.’

Gedachte bij de lezing

Bij het lezen van dit bijbelfragment worden we als het ware overdonderd door imperatieven: kom, eet, drink, luister… Hierheen, ieder die dorst heeft kan gratis drinken, ieder die honger heeft kan genieten van een overvloedige maaltijd. Water en brood zijn basisbehoeften voor mensen. Melk en wijn zijn dan weer goederen die je niet per se nodig hebt, luxegoederen dus. Die eerste regel van de lezing klinkt als muziek in de oren: gratis eten en drinken! Zeker voor een volk dat de herinneringen aan de ballingschap nog levendig voor de geest kan halen. Toen moesten ze betalen om water te mogen drinken. Nu wordt hun spijs en drank gegeven in overvloed. Dat biedt Jahwe allemaal aan. De goden van de andere volkeren doen dat niet, die laten mensen eerst hard werken en daarna betalen voor eten, maar uiteindelijk worden ze niet verzadigd. Dus alle reden om naar Jahwe te luisteren. Maar niet alleen spijs en drank, ook een eeuwig verbond wordt beloofd. Het verbond dat Jahwe in het verleden met David sloot, zal Hij vernieuwen maar nu met het gehele volk. Wat een aanbod!

Antwoordpsalm: Jesaja 12, 2-3.4bcd.5-6

Gij zult in vreugde water putten
aan de bronnen van uw redder.

Ja, God is mijn heil, ik verlaat mij op Hem,
ik hoef voor geen onheil te vrezen.
De Heer is mijn sterkte, de Heer geeft mij kracht,
Hij toont zich mijn helper en redder. Refrein

Brengt dank aan de Heer en huldigt zijn Naam,
verkondigt de volken zijn machtige daden,
maakt alom zijn grootheid bekend. Refrein

Zingt luid voor de Heer, die wonderen deed,
laat heel de aarde het horen.
Verheugt u en juicht, gij die Sion bewoont,
want Israëls Heilige woont in uw midden. Refrein

Evangelie: Marcus 1, 7-11

In die tijd predikte Johannes: ‘Na mij komt die sterker is dan ik, en ik ben niet waardig mij te bukken en de riem van zijn sandalen los te maken. Ik heb u gedoopt met water maar Hij zal u dopen met de heilige Geest.’ In die tijd vertrok Jezus uit Nazaret in Galilea en liet zich in de Jordaan door Johannes dopen. En op hetzelfde ogenblik dat Hij uit het water opsteeg, zag Hij de hemel openscheuren en de Geest als een duif op zich neerdalen. En er kwam een stem uit de hemel: ‘Gij zijt mijn Zoon, mijn veelgeliefde; in U heb Ik welbehagen.’

Gedachte bij het evangelie

Sinds maanden is het wijwaterbekken in onze kerken leeg omwille van de pandemie. Die herinnering aan ons doopsel staat of hangt daar zonder inhoud. In plaats daarvan moeten we mondmaskers dragen, onze handen ontsmetten, registreren en afstand houden. Geen doop- of wijwater! Maar moet daarom de doopherinnering achterwege blijven?

Wijwaterbekken

Bij zijn doopsel hoorde Jezus een stem uit de hemel: 'Gij zijt mijn Zoon, mijn veelgeliefde; in U heb Ik welbehagen.' En allen die in Christus gedoopt zijn, is dit ook toegezegd: ook zij zijn Gods veelgeliefde kinderen, in wie Hij welbehagen heeft.

Zich dat in herinnering roepen, je dat voor de geest halen, is een eerste stap om je doopsel te herinneren. En het lege waterbekken kan ons zeggen: We hebben niets anders nodig, want God heeft ons lief. Wij zijn geliefd. Dat kan ons oprichten en groot maken. Hoewel ik een mondmasker moet dragen en mijn handen ontsmetten, mag ik toch weten: in wezen ben ik beschermd, omdat ik Gods kind ben.

Voorbede

(om alleen of samen te bidden)

God van Leven en Liefde, wij zijn verenigd als gedoopten in Uw Naam, luister naar ons als wij bidden ...

 

Doop van de Heer

Voor de leiders van de volken die op het punt staan nieuwe wegen in te slaan: dat zij door het water durven gaan en gelouterd met hun mensen verder trekken; laat ons bidden ...

Voor de kerk in al haar verschillende vormen: dat zij dienstbaar en nederig als Johannes de Doper mensen mag uitnodigen om een nieuw leven te beginnen; laat ons bidden ...

Voor mensen die zich door het doopsel en vormsel op de weg van Jezus bevinden: dat zij volharden in hun geloof en een levend voorbeeld zijn voor anderen; laat ons bidden ...

Voor onze eigen geloofsgemeenschap: voor de kinderen die binnenkort gedoopt worden ... dat zij goede navolgers van Jezus worden; voor hen die gaan trouwen ... dat zij elkaar blijven liefhebben; voor onze zieken en mensen die het moeilijk hebben ... dat zij door uw Geest getroost en gesterkt worden; voor onze overledenen ... dat zij voort mogen leven in uw licht; laat ons bidden ...

Aan doopleerlingen werd al in de begintijd van het christendom het Onze Vader geleerd. Het was een van de voorwaarden om gedoopt te mogen worden. Dit oude, vertrouwde gebed legt de verbinding tussen God en mens, hemel en aarde. Laten wij het met aandacht bidden:

Onze Vader, die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk en de kracht
en de heerlijkheid in eeuwigheid.

Nog een bezinningstekst

ONDERGEDOMPELD IN HET LEVEN

Jezus werd gedoopt in de Jordaan.
Op de scheiding tussen woestijn en een nieuw beloofd land,
kreeg Hij zicht op zijn leven.
Geworteld in de geschiedenis van zijn volk zag Hij de hemel open.
Op de grens van dood en leven wist Hij zich Gods lieve Zoon.

De scheppende Geest van de oorsprong
van hemel en aarde
maakte een nieuw begin.
Ondergedompeld in de Jordaan
en in het leven van Israël,
begint Hij zijn werk
voor Gods Rijk op deze aarde.
Hij wist dat God daarbij
helemaal aan zijn kant stond
in goede en kwade dagen.

Gedoopt met water,
ondergedompeld in het leven
en in deze wereld,
bekennen we ons tot zijn levensstijl.
Verbonden met allen
in heden en verleden,
weten we ons verplicht
om te doen zoals Hij,
om te werken aan recht en gerechtigheid,
om ons in te zetten voor vrede en liefde.

We zijn gedoopt om Gods zoon of dochter te worden:
Gods lieve mens, vol van zijn Geest;
gezonden om leven waar te maken;
om te bouwen aan een wereld als een land van belofte,
een land van melk en honing voor iedereen.

Wim Holtermans osfs

 

Doop van de Heer

Tot slot

Sinds half december mogen we opnieuw samenkomen in onze kerken, maar wel met slechts 15 personen maximum. Wat betekent dat voor onze weekendvieringen? Niets! We hebben al wel een tijd ons aanbod van de ‘Open kerken’. Een aantal Lierse kerken zijn heel de dag open: de Sint-Pieterskapel (aan Sint-Gummarus) en de Sint-Jacobskapel (op de Grote Markt), de Mariakapel in de Heilig Kruiskerk (Kartuizers) en de kerk van SS. Jozef en Bernardus (Lisp).

De andere kerken zijn gedurende een welbepaalde tijd open voor gebed, een kaarsje branden, een gesprek:

  • In de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt (Lachenen), kan je op zondag terecht tussen 9 en 11 uur.
  • En in de kerk van de H. Familie (Leuvense Poort) ook op zondag tussen 11 en 12 uur.
  • De Heilig Hartkerk (Antwerpsesteenweg) is elke dinsdag open van 10 tot 12 uur en op zaterdag  van 18 tot 19 uur (ingang via zijdeur).
  • In Koningshooikt is de kerk elke zaterdagmiddag open van 15 tot 16 uur. Men kan plaatsnemen in de weekkapel die voor de gelegenheid speciaal verwarmd wordt. Er zal ook telkens iemand aanwezig zijn met wie men een gesprek kan aanknopen.

Ook op zondag 10 januari ben je van 11 tot 12.30 uur in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers welkom op het uur van de zondagsmis. Kom gerust een kijkje nemen (met het gezin) bij de kerststal (het is de laatste dag van de kersttijd), je kan er gewoon even tot rust komen, een gebed, een gesprek met een medegelovige, een gift voor de armen in de daartoe bestemde offerblok bij de kerststal. Je kan dan ook de huiszegen mee naar huis nemen. Even verwijlen en dan plaats maken voor een volgend groepje ... je weet wel, max. 15! Zoals we op kraambezoek gaan bij een pasgeboren baby ... Moeder en kind zien jullie heel graag komen, maar moeten ook veel rusten ...

Doop van de Heer

De eucharistievieringen op radio en tv:

- Zondag 10 januari 2021 – Doop van de Heer

  • 10.00 u. Radiomis op Eén vanuit de Abdij Keizersberg in Leuven
  • 10.00 u. TV-mis op NPO 2 (NL) vanuit de Sint-Maartenskerk in Maartensdijk

In Heilig Kruis, Kartuizers, is er donderdag 14 en vrijdag 15 januari 2021 eucharistie om 19 uur (max. 15 personen):  Jullie zijn heel welkom!

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Advent en Kerstmis
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
Advent: Wetenschap en geloof
readmore

Advent 2021: 'Wetenschap en geloof zijn makkelijk verzoenbaar'

icon-icon-artikel
Lichthappers © Hilde Pex
readmore

Lichthappers

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook