Bezinning: Openbaring des Heren | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Openbaring des Heren

Bezinning: Openbaring des Heren

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 1 januari 2021 - 10:23
Afdrukken

Openbaring des Heren - Driekoningen

3 januari 2021

 

Licht over ons opgegaan

Het ontvouwen van het mysterie van Kerstmis gaat verder. Op deze eerste zondag van januari vieren we de Openbaring van de Heer voor alle volkeren, dus ook over alle grenzen heen. Drie Wijzen uit het Oosten helpen ons daarbij. Zij leren ons door de oppervlakte heen te kijken en te ontdekken dat dit kind dat in Bethlehem geboren is, van universele betekenis zal blijken te zijn. Openbaren: dat wat nog verborgen is, wordt kenbaar gemaakt én wordt dan ook richtinggevend. De drie Wijzen hebben dit begrepen: zij gaan via een andere weg terug. Nu wij nog!

Driekoningen

Focus

Bij het begin van een nieuw kalenderjaar is het de tijd van de goede wensen en de goede voornemens. 2020 was het jaar van de corona-uitbraak en de beperkende maatregelen die daarbij hoorden. Kerkdiensten werden verboden of konden doorgaan met slechts enkele mensen. De zondagsvieringen konden nog wel gevolgd worden op tv of via live streaming op de computer. En zo zijn we ook 2021 ingegaan. Toch wensen we dat er in het nieuwe jaar meer ruimte zal zijn, ook om elkaar te ontmoeten.

De teksten van deze zondag spreken over ontmoetingen over grenzen heen tussen mensen van allerlei kanten. Zij willen elkaar zien, rondom grote heilsdaden van God: zijn bevrijding, zijn Zoon in deze wereld. Er is vreugde over wat God doet in deze wereld. Wat zo breekbaar begon in een eenvoudige stal in Bethlehem, blijkt voor alle volken belang te hebben. Met de geboorte van Christus verschijnt het Licht van God in de wereld voor iedereen. Dat we dat vieren dit jaar, in verbondenheid met christenen over de hele wereld. En daarvoor in beweging komen, zoals de Bijbelse teksten van het feest van de Openbaring des Heren vol zijn van beweging. Tegelijk vragen deze teksten ons kritisch naar onszelf te kijken. Er is de oproep tot bekering. We kunnen ons spiegelen aan de vorst van de vrede uit Psalm 72. En er is sprake van een Herodes die Gods bevrijding voor deze wereld wil blokkeren.

Driekoningen

Lichtritus

We zijn blij als de zon schijnt, die we binnenkort verwelkomen. Drie wijzen uit het Oosten zijn de eersten van een eeuwenlange stoet die Jezus goddelijke eer bewijzen. Wij sluiten ons daarbij aan en eren Hem die zich ook aan ons heeft geopenbaard. Ook vandaag steken we daarom een kaars aan – bij de kerststal waar ondertussen ook de wijzen – de ‘koningen’ – hun plaats gekregen hebben en we bidden:

God, Gij hebt vandaag door een ster
aan de volkeren uw eniggeboren Zoon geopenbaard.
Wij bidden U:
licht ons bij op onze levensweg
en wijs ons de weg naar licht en leven,
ons geopenbaard in Jezus Christus, onze Heer. Amen.

Licht van Christus

En met John Henry Newman (1801-1890) bidden we:

Leid, vriendelijk licht,
te midden van ’t duister dat m’ omringt,
leid gij mij voort!
De nacht is donker, en ik ben ver van huis –
leid gij mij voort!
Richt Gij mijn voet; ik vraag niet om te zien
De verre einder – één stap genoeg voor mij.

We openen de Schrift

Eerste lezing: Jesaja 60, 1-6

Sta op, laat het licht u beschijnen, Jeruzalem, want de Zon gaat over u op en de glorie van de Heer begint over u te schijnen. Want zie: duisternis bedekt de aarde, het donker de volkeren maar over u gaat de Heer op en zijn glorie is boven u verschenen. Volkeren komen af op uw licht, koningen op de luister van uw dageraad. Sla uw ogen op en zie om u heen: van overal stromen ze naar u toe, uw zonen komen van verre, uw dochters draagt men op de arm. Bij het zien hiervan zult gij met blijdschap worden vervuld en uw hart zal bonzen en wijd worden van vreugde. Want de schatten der zee gaan over in uw bezit, de rijkdommen der volkeren worden aan u afgedragen. Een zee van kamelen bedekt u, jonge kamelen van Midjan en Efa. Alle bewoners van Sjeba trekken naar u toe; ze voeren goud en wierook aan en verkondigen luid de roem van de Heer.

Gedachte bij de lezing

Rond 540 voor Christus veranderen de politieke en militaire verhoudingen in Voor-Azië ingrijpend: de Perzen volgen de Babyloniërs op als grootmacht in deze regio. Voor de door de Babyloniërs naar Babel gedeporteerde Judeeërs heeft dat tot gevolg dat zij toestemming krijgen om terug te keren naar hun land van herkomst. De lezing uit Jesaja 60 begint met een oproep. Als God wil verlossen, worden Juda en Jeruzalem uitgenodigd, opgeroepen daarin mee te gaan: ‘Sta op!’ Stralend als de zon gaat Gods licht op over zijn volk. Hij toont zijn glorie. Vaak wordt Gods aanwezigheid in de Bijbel verbonden met licht. En het licht overwint.

Volken en koningen komen ernaartoe. En opnieuw een oproep: ‘Sla uw ogen op, kijk om u heen.’ Dan zal men mensen zien komen, over zee en over land. Een bron van vreugde. Zij komen niet met lege handen. Zij hebben hun rijkdommen mee: jonge kamelen, goud en wierook. Enkelen van hen die komen worden met name genoemd: Midjan, Efa, Sjeba. Deze namen komen voor in Genesis 25, 1-4 als nakomelingen van Abraham en zijn tweede vrouw Ketura, nakomelingen die ooit door Abraham oostwaarts werden weggezonden (Genesis 25, 6). Jesaja 60 bezingt dus dat oude verwanten elkaar weer gaan ontmoeten. Zij die naar Juda en Jeruzalem komen hebben niet alleen geschenken bij zich, maar verkondigen ook de lof van de Eeuwige.

De lezing is vooral gekozen omwille van het laatste vers: de volkeren die goud en wierook aanvoeren, doen denken aan de wijzen uit het Oosten met hun geschenken: goud, wierook en mirre.

Antwoordpsalm: Psalm 96 (nachtmis)

Volken der aarde huldigen U, Heer.

Mijn God, verleen de koning uw wijsheid,
de koningszoon uw rechtvaardigheid.
Rechtvaardigheid zal in zijn dagen ontbloeien
en welvaart alom tot het einde der maanden. Refrein

Regeren zal hij van zee tot zee,
vanaf de Rivier tot de grens van de aarde.
Vorsten van Tarsis, van verre kusten, zenden geschenken,
Arabische heersers en Etiopen betalen hem cijns.
Hem huldigen alle vorsten der aarde
en alle volkeren dienen hem. Refrein

De arme die steun vraagt zal hij bevrijden,
de ongelukkige zonder hulp.
Hij zal zich ontfermen over misdeelden,
de zwakken schenkt Hij weer levensmoed. Refrein

Evangelie: Matteüs 2, 1-12

Toen Jezus te Bethlehem in Juda geboren was, ten tijde van koning Herodes, kwamen er te Jeruzalem Wijzen uit het oosten en vroegen: ‘Waar is de pasgeboren koning der Joden? Want wij hebben zijn ster in het oosten gezien en zijn gekomen om Hem onze hulde te brengen.’ Toen koning Herodes dit hoorde werd hij verontrust en heel Jeruzalem met hem. Hij riep alle hogepriesters en Schriftgeleerden van het volk bijeen en legde hun de vraag voor waar de Christus moest geboren worden. Zij antwoordden hem: ‘Te Bethlehem in Juda. Zo immers staat er geschreven bij de profeet: En gij Bethlehem, landstreek van Juda, gij zijt volstrekt niet de geringste onder de leiders van Juda, want uit u zal een leidsman te voorschijn treden, die herder zal zijn over mijn volk Israël!’ Toen ontbood Herodes in het geheim de Wijzen en hij vroeg hun nauwkeurig naar de tijd waarop de ster verschenen was. Daarop zond hij hen naar Betlehem met de opdracht: ‘Gaat een zorgvuldig onderzoek instellen naar het Kind, en wanneer gij het gevonden hebt, bericht mij het dan opdat ook ik het hulde kan gaan brengen.’ Na de koning aanhoord te hebben vertrokken zij. En zie, de ster die zij in het oosten gezien hadden, ging voor hen uit totdat ze boven de plaats waar het Kind zich bevond stil bleef staan. Op het zien van de ster werden zij vervuld van overgrote vreugde. Zij gingen het huis binnen, zagen er het Kind met zijn moeder Maria en op hun knieën neervallend betuigden zij het hun hulde. Zij haalden hun schatten tevoorschijn en boden het geschenken aan: goud, wierook en mirre. En in een droom van Godswege gewaarschuwd niet meer naar Herodes terug te keren, vertrokken zij langs een andere weg naar hun land.

De Drie Wijzen ontwaren de ster
De Drie Wijzen bij koning Herodes
Vorige Volgende

Gedachte bij het evangelie

Over de geschenken

We vinden het heel gewoon om geschenken te geven als er iets te vieren is. Bijna iedereen neemt wel een cadeautje mee als je op kraambezoek gaat. Maar de Wijzen uit het Oosten hadden wel heel bijzondere geschenken bij zich. Daar valt meer over te zeggen.

  • Goud: kostbaar, edelmetaal, een koninklijk geschenk, van een koning voor een koning.
  • Wierook: brandende korrels ruiken sterk, bij het bidden gebruikt om God te eren.
  • Mirre: balsem, geurige stof die verwijst naar de zalf waarmee Jezus later gezalfd wordt.

De geschenken laten de betekenis van Jezus zien: geen ‘gewoon’ baby’tje, wel een mensenkind, maar daarbij ook een goddelijk kind. We zeggen wel eens: Alle goede dingen gaan in drieën ... Dat zien we terug in deze drie Wijzen met hun drie geschenken.

De Drie Wijzen bieden geschenken aan

Voorbede

(om alleen of samen te bidden)

Leggen wij onze gebeden voor aan God, die zich in zijn Zoon aan ons mensen heeft geopenbaard:

Voor de leiders van kerk en wereld: dat zij trouw mogen zijn aan hun taak en geen verdeeldheid zaaien, maar mensen samenbrengen en de kwetsbaren beschermen; laat ons bidden ...

Voor mensen die het Licht van Christus proberen te verspreiden in onze wereld: dat zij ook anderen op het spoor zetten van Gods goedheid en trouw; laat ons bidden ...

Voor onszelf: dat ons hart open blijft staan voor Gods Licht zoals wij dat herkennen in Jezus en in iedere mens van vrede; laat ons bidden ...

Voor mensen die onzeker zijn en houvast zoeken: dat zij in hun omgeving gesteund worden en mensen ontmoeten die hun de weg kunnen wijzen naar een leven vol vertrouwen en vreugde; laat ons bidden ...

Voor onze eigen geloofsgemeenschap die nu niet kan samenkomen: dat we ons – hoe dan ook – verbonden weten met mekaar; voor de zieken uit onze familie en geloofsgemeenschap ...; dat zij troost en bemoediging ondervinden; voor onze overledenen ...; dat zij mogen leven in Gods Licht; laat ons bidden ...

De koningen komen uit het oosten om de koning hulde te brengen. Brengen wij aan God onze hulde door te bidden:

Onze Vader, die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk en de kracht
en de heerlijkheid in eeuwigheid.

Nog een bezinningstekst

OP WEG MET DE WIJZEN

Aanbidding der Wijzen

Drie wijzen gaan richting Jeruzalem.
Waar anders dan daar
kunnen ze hun licht opsteken
over de pasgeboren koning.
Maar ze vangen bot.
Ze vinden er angst en ongeloof.
In Jeruzalem is het licht gedoofd.
Ze moeten verder gaan;
in Bethlehem vinden ze
wat ze hartstochtelijk zochten:
een Kind, nieuwe Toekomst.
Dat Kind wijst hun nieuwe,
andere wegen.

De wijzen zijn voor ons
een uitnodiging om op te staan
en om te gaan zoeken
naar Licht in ons leven.
Vooraf kunnen zij ons al zeggen
dat ingeblikt geloven duisternis is.
Oude zekerheden vasthouden
en angstvallig bewaken
snijdt de toekomst af.

Op weg gaan met de wijzen
betekent nieuwe ongekende wegen gaan.
Het is het oude vertrouwde achterlaten
en weer gaan zien met de ogen van een kind.
Of anders gezegd: mensen en wereld bezien
door de ogen van het Kind van Bethlehem.
Dan brengen we eer aan God in de hoge
en dragen we zorg voor vrede op aarde
voor alle mensen van goede wil.

Wim Holterman osfs

Driekoningen

De huiszegen

Reeds verschillende jaren is het de gewoonte in de kerken van Lier-Centrum om ter gelegenheid van Driekoningen een huiszegen mee te geven. Die kun je dan boven of op de deur van je woning of je huiskamer hangen. Dit hebben we overgenomen vanuit de wintervakanties in Duitsland en Oostenrijk. Daar wordt op 6 januari de jeugd van het dorp na de eucharistieviering uitgezonden, verkleed als koningen met mantel en kroon. Ze hebben krijt mee dat in de viering door de priester gewijd is. Aan de voordeuren van alle huizen in het dorp schrijven zij vanwege de parochie de huiszegen: 20C + M + B21.

Huiszegen

Meestal moeten ze alleen maar het laatste cijfer wegvagen en een nieuw cijfer plaatsen, het cijfer van het nieuwe jaar. Want de mensen houden aan die huiszegen, door jongeren vanwege de parochie gebracht. Die blijft dan ook een gans jaar op de deur staan.

Wat betekent deze huiszegen?
De gedrukte huiszegen draagt het opschrift C+M+B. Dat zijn de beginletters van de Latijnse zegenwens 'Christus mansionem benedicat', wat betekent: 'Christus zegene dit huis'.
In deze beginletters kun je ook lezen: Caspar, Melchior en Balthazar, de namen die vanuit de traditie worden gegeven aan de wijzen uit het Oosten.
En er is nog een derde verklaring die minder gekend is. De letters C+M+B worden ook in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Kerstmis is het feest van de openbaring aan alle mensen. Deze openbaring van God wordt gevierd met Driekoningen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste teken dat Jezus stelt: het wijnwonder met de bruiloft in Kana. De beginletters wijzen ook naar die drie feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).

De huiszegen (in stevig papier) is beschikbaar vanaf 3 januari. Je krijgt die mee bij je bezoek aan de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, die zondag tussen 11 en 12.30 u. Na die zondag zal hij – zolang de voorraad strekt – afgehaald kunnen worden op de pastorie van het Heilig Kruis of van Sint-Gummarus tijdens de openingsuren van het parochiesecretariaat.

Tot slot

Sinds half december mogen we opnieuw samenkomen in onze kerken, maar wel met slechts 15 personen maximum. Wat betekent dat voor onze weekendvieringen? Niets!

We hebben al wel een tijd ons aanbod van de ‘Open kerken’. Een aantal Lierse kerken zijn heel de dag open (van 9 tot 17 uur): de Sint-Pieterskapel (aan de Sint-Gummaruskerk) en de Sint-Jacobskapel (op de Grote Markt), de Mariakapel in de Heilig Kruiskerk (Kartuizers) en de kerk van SS. Jozef en Bernardus (Lisp).

De andere kerken zijn gedurende een welbepaalde tijd open voor gebed, een kaarsje branden, een gesprek:

  • In de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, Lachenen, kan je op zondag terecht tussen 9 en 11 uur.
  • In de kerk van de H. Familie (Leuvense Poort) ook op zondag tussen 11 en 12 uur.
  • De Heilig Hartkerk (Antwerpsesteenweg) is elke dinsdag open van 10 tot 12 uur en op zaterdag  van 18 tot 19 uur (ingang via zijdeur). De kerststal staat in het portaal.
  • In Koningshooikt is de kerk elke zaterdagmiddag open van 15 tot 16 uur. Men kan plaatsnemen in de weekkapel die voor de gelegenheid speciaal verwarmd wordt. Er zal ook telkens iemand aanwezig zijn met wie men een gesprek kan aanknopen.

Ook op zondag 3 januari ben je van 11 tot 12.30 uur in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers welkom op het uur van de zondagsmis.

Kom gerust een kijkje nemen (met het gezin), je kan er gewoon even tot rust komen, een gebed, een gesprek met een medegelovige, een gift voor de armen in de daartoe bestemde offerblok ... Zoals de wijzen uit het Oosten kunnen ook wij zo onze geschenken aanbieden aan het Jezuskind.
Je kan dan ook de huiszegen mee naar huis nemen.
Even verwijlen en dan plaats maken voor een volgend groepje ... je weet wel, max. 15!
Zoals we op kraambezoek gaan bij een pasgeboren baby ... Moeder en kind zien jullie heel graag komen, maar moeten ook veel rusten ...

De eucharistievieringen op radio en tv:

- Zondag 3 januari – Openbaring des Heren, Driekoningen
10.00 u. Radiomis op Eén vanuit de Sint-Martinuskerk te Herzele
10.00 u. TV-mis op VRT Eén vanuit de Sint-Martinuskerk te Herzele

In Heilig Kruis, Kartuizers, is er van maandag 4 tot en met vrijdag 8 januari eucharistie om 19 uur (max. 15 personen):  Jullie zijn heel welkom!

En we wensen jullie een Zalig Nieuwjaar!

De Drie Wijzen volgen de ster

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Advent en Kerstmis
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
De herders gaan naar Betlehem © Roel Ottow in 'Hosanna'
readmore

Mosterdzaadjes ~ De herders komen op bezoek

icon-icon-artikel
Jezus is geboren © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus wordt geboren

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook