Kruisverheffing | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Heilige Familie Bilzen

Pastorale Eenheid Heilige Familie Bilzen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Agenda Archief Berichten Dooppastoraal Eerstecommuniecatechese Eucharistievieringen Huwelijken Informatie Nieuws Vormselcatechese Uitvaartliturgie Verenigingen Vragen staat vrij Weblink naar ... Zoek Alle Vieringen
      in de pastorale eenheid
      Zoek naar ...

Kruisverheffing

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 9 september 2023 - 14:16
Afdrukken
14 september: feest van de Kruisverheffing
Op deze dag viert de Kerk het feest van de Kruisverheffing. Ook bij de Orthodoxen is dit een belangrijk feest. Het gaat terug op een mengeling van historische feiten, legenden en overlevering.

Kruisvinding en Kruisverheffing
het verleden komen twee begrippen die verwarrend kunnen zijn, namelijk “Kruisvinding” en “Kruisverheffing”. Het waren trouwens eertijds twee verschillende feesten die tot één feest zijn teruggebracht.
De Kruisvinding gaat terug op de (legendarische?) terugvinding van het kruis van Jezus Christus door keizerin Helena, moeder van keizer Constantijn rond 325. Het is een historisch feit dat keizerin Helena rond die tijd een rondreis maakte door Palestina en in een grot bij Jeruzalem drie kruisen ontdekte. Haar reisgenoot Eusebius, bisschop van Caesarea, maakt daar melding van en even later ook Ambrosius, bisschop van Milaan. De legende vertelt dat een zieke vrouw op de drie kruisen is gaan liggen en dat ze bij het derde kruis werd genezen. Dat kruis werd vanaf dan erkend als het kruis van Jezus.
De Kruisverheffing gaat terug op de inwijding van de heilige Grafkerk of de Verrijzeniskerk in Jeruzalem op 13 september 335. Deze kerk omvat de Calvarie, het graf van Jezus en de vindplaats van de drie kruisen.

Betekenis
De Kerk gedenkt op deze dag het lijden en de kruisdood van Jezus zoals ook op Goede Vrijdag. Bij de oorsprong van het feest, de kerkwijding dus, werd het kruis van Jezus aan de menigte getoond. Op Goede Vrijdag hebben we een gelijkaardig ritueel als het kruis de kerk wordt ingedragen en tot driemaal toe omhooggeheven terwijl gezongen wordt: ‘Dit is het kruis waaraan de Redder van de wereld heeft gehangen’. Dit ritueel gaat dan weer terug op de Bijbelse uitspraak van Jezus: ‘De Mensenzoon moet omhoog worden geheven zoals Mozes eens de slang omhooghief in de woestijn, opdat eenieder die gelooft in Hem eeuwig leven zal hebben’ (Joh. 3,14). En hierbij verwijst Jezus naar een gebeurtenis tijdens de woestijntocht van de Israëlieten. Op een bepaald ogenblik keert het volk zich tegen Mozes. Als ‘straf’ worden ze geplaagd door giftige slangen waartegen ze maar beschermd worden als ze een bronzen slang maken, op een paal zetten en naar die slang opzien om gered te worden (Num. 21,4-9). Dit verhaal wordt als eerste lezing gelezen tijdens de eucharistieviering van het feest van de Kruisverheffing.

Viering
In de heilige Grafkerk in Jeruzalem wordt dit feest uitbundig gevierd met grootse plechtigheden en processies. Stilte en ingetogenheid zijn er jammer genoeg nog maar zelden te vinden.
Maar christenen hebben geleerd dat het lijden en de kruisdood van Jezus niet op zichzelf staan. Ze blijven uiteraard de diepe betekenis behouden van Gods onbegrensde liefde voor de mens. Maar ze worden altijd verbonden met de verrijzenis van Jezus. Want ook dat is een teken van Gods oneindige liefde namelijk dat geen mens ooit blijft steken in de dood maar altijd zal doorgaan naar de opstanding tot eeuwig leven. Daarom is men ook meer en meer gaan spreken van Verrijzeniskerk in plaats van de heilige Grafkerk.

Mijn lijden
Dit liturgisch feest nodigt ons uit om ons eigen lijden te verenigen met het lijden van Christus. Zoiets wordt misschien gemakkelijk gezegd maar is niet gemakkelijk te doen, vooral wanneer men levensbedreigend ziek wordt of een dierbare zwaar psychisch lijden moet doorstaan.
Wie dan kan opkijken naar de lijdende Christus, wie in zijn geloof dan de kracht kan vinden om het lijden aan de Heer toe te vertrouwen zal er op zijn minst troost en sterkte in vinden. Jezus is ons voorgegaan in lijden en dood. Hij heeft als de meest menselijke mens zijn verlatenheid uitgeschreeuwd op het kruis. Ook daarin mogen we Hem navolgen. Maar uiteindelijk vond Hij de kracht om te zeggen: ‘Vader, in uw handen beveel ik mijn geest’. Het antwoord van de Vader liet even op zich wachten maar op de derde dag, die Paasmorgen, is Hij verheerlijkt uit de dood opgestaan.
Natuurlijk mag ik met al mijn krachten vertrouwvol bidden om genezing. Doch als dit niet mogelijk blijkt dan is er het perspectief van het eeuwig leven. Moge dit dan mijn troost zijn.

WeetjeIn het Tongerse Mal wordt de parochiekerk de "Heilige Kruisvindingskerk" genoemd. Dat is ook het geval in de parochie Achel-Statie.

Rik Palmans

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Heilige Familie Bilzen

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook