COLOMBIA
Valentina en haar tweelingzus Juliana
Beiden wonen in Tamesis in Colombia. Zij zijn 17 jaar en hun mama is leerkracht. Zij wonen op een boerderij buiten de stad. Er groeit koffie en ze hebben een eigen moestuin. Een groot mijnbouwbedrijf probeerde tijdens de coronapandemie om mensen aan zich te binden met voedselpakketten en de aanleg van nieuwe plantages. Daar werken sindsdien meer mensen van overal uit Colombia. Drugsgebruik, geweld en prostitutie zijn toegenomen. Jonge meisjes vinden het niet meer fijn om over straat te lopen en voelen zich bedreigd. Valentina gaat in haar vrije tijd naar de School van de Duurzaamheid. Broederlijk Delen steunt dit initiatief. Zij vindt er een plek om zich te vormen en samen sterk te zijn. De zussen willen graag verder studeren en mee zorgen voor hun gemeenschap en hun grondgebied. Zij doen mee met de 25%-revolutie!
SENEGAL
Alassane en saratou delen een toekomstdroom als boer
De plattelandsbevolking in Senegal haalt steeds minder inkomsten uit hun landbouwactiviteiten en hun levensomstandigheden gaan erop achteruit. Jongeren migreren naar de stad, maar de goede jobs zijn er schaars. Jeunesse et Développement, de ngo van de Senegalese scouts, biedt jongeren een toekomstperspectief met een opleiding in agro-ecologie. Alassane (26) en Saratou (30) zetten wat ze leerden om in de praktijk.
Verandering zaaien
Jeunesse et Développement (JED) plaatst jonge mensen in het hart van positieve verandering. Via een opleiding in agro-ecologie leren ze jongeren voedsel produceren op een manier die echt duurzaam is. In harmonie met de natuur en met respect voor de rechten en noden van de mensen die het produceren. Want iedereen heeft recht op gezond voedsel, een goed inkomen en meer inspraak in het beleid.
Alassane en Saratou rondden vorig jaar hun opleiding af met grote onderscheiding, maar hebben intussen niet stilgezeten. Alassane liep een stage van zes maanden bij één van onze andere partnerorganisaties,
Actions Agroécologiques & Appui Paysan.
“Ik ondersteunde de opleidingen in agro-ecologie en deed de controle van tuinbouwvelden onder begeleiding van een tuinbouwtechnicus. Nu ben ik zelf in staat om andere landbouwers te adviseren en te begeleiden.” Alassane
Succes oogsten
De kennis die de jongeren opdoen, geven ze door aan anderen. Ze gaan aan de slag als lesgever in hun dorp of starten een eigen onderneming die de hele gemeenschap ten goede komt.
“Het is mijn ambitie om een project op te zetten dat de toegang tot biologische producten kan verbeteren. Ik ben momenteel op zoek naar financiering om dit project te realiseren.” Alassane
Saratou is aan de slag bij een pluimveebedrijf. Elke maand zet ze een deel van haar loon opzij om vee te kopen.
“Ik blijf geloven in mijn droom om als landbouwer aan de slag te gaan en genoeg groenten te kweken, zodat mijn gemeenschap het hele jaar voldoende en gezond eten heeft.” Saratou
UITDAGING: Jongeren op het platteland hebben weinig perspectief. Ze vertrekken naar nabijgelegen steden of het buitenland, op zoek naar werk en inkomen.
VERANDERING: JED geeft jongeren perspectief met een opleiding in agro-ecologie. De verworven kennis zetten ze in voor hun familie en gemeenschap. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de gezondheid en de ontwikkeling van hun gemeenschap.
In Senegal vond Alassane na zijn beroepsopleiding vlug een stageplaats bij een organisatie die vorming, opvolging en ondersteuning biedt aan lokale tuinbouwbedrijven. Samen met een tuinbouwtechnicus gaat hij bij de boeren langs om controles uit te voeren. Dankzij deze opleiding ontdekte hij hoe belangrijk duurzame landbouw is. Met al deze ervaring wil hij binnenkort zelf een bedrijf beginnen om biologische producten gemakkelijker bij de consumenten te krijgen. Zo krijgen boeren de kans om duurzaam te groeien. Alassane zoekt om mensen samen te brengen en doet zo mee aan de 25%-revolutie.
Ingezonden door Hubert Franssen Fed. Voeren
Saratou werkt al meer dan drie maanden op een pluimveebedrijf in het departement Mbour in Senegal. De organisatie Jeunesse et Developpement stimuleerde haar om dit te doen. Ze heeft een contract van zes maanden gekregen. De vooruitzichten zijn goed, want haar werkgever is tevreden over haar werk en wil na deze eerste zes maanden met haar verder. Saratou stuurt iedere maand een deel van haar spaargeld naar haar broer in het dorp, zodat hij vee op haar naam kan kopen en ervoor zorgen. Ze heeft nu al vier schapen. Ze droomt ervan om bij haar thuis in Fouta groenten te kweken die een groot deel van het jaar beschikbaar zouden zijn. Saratou is zeker dat duurzame landbouw hen vooruithelpt. Zo doet ze mee met de 25%-revolutie.
PROJECT BROEDERLIJK DELEN: PALESTINA
Je bent jong en je wil wat veranderen …
Als jongere opgroeien in Gaza is niet makkelijk. Door de Israëlische blokkade heeft een hele generatie Palestijnen nooit vrijheid gekend. Gelukkig vinden Yassen (19) en Retaj (15) een uitlaatklep in de workshops bij Theatre Day Productions. Via dans en theater geven ze uitdrukking aan hun emoties en dromen, en groeien ze op tot mondige en veerkrachtige jongeren.
Een bewogen jaar
Vorig jaar maakten we kennis met Yassen en Retaj, twee jongeren die hun stem luid laten weerklinken op het podium bij Theatre Day Productions (TDP). Intussen is er heel wat gebeurd in Gaza. Het coronavirus sloeg er hard toe en de oorlog in mei 2021 bracht verwoesting en een groot verlies aan menselijk leven.
“Het is moeilijk om mijn herinneringen aan de laatste oorlog een plaats te geven. De beschadigde straten en platgegooide gebouwen zijn pijnlijk om te zien. Ik moet steeds denken aan alle mensen die gedood werden.
Theater helpt me om weer tot leven te komen.” – Yassen
Ook TDP kwam het jaar niet ongeschonden door. Hun creatieve ruimte voor jongeren, pas sinds vorig jaar in gebruik, werd beschadigd door een luchtaanval. Hun geplande voorstellingen konden niet doorgaan vanwege het coronavirus.
“Zoals gewoonlijk rest ons hier in Gaza niets anders dan te herrijzen als een feniks uit de as. Theater kan hierbij helpen. Het is een effectieve remedie tegen stress en trauma, vooral na oorlogsgeweld.” – Tania Mourtaja, directeur van TDP
Creatieve energie
TDP bleef niet lang stilzitten. Ze openden al snel terug de deuren voor creatieve uitwisseling en combineerden dat met online voorstellingen. Ook Yassen en Retaj gooiden zich opnieuw in het theater.
“Ik speel een hoofdrol in de voorstelling Vrij en begeleid de nabespreking met kinderen en jongeren. We wisselen uit over het stuk en over theater en de betekenis ervan in ons leven.” – Yassen
“Ik ben gestart met de middelbare school, maar blijf theater spelen. Ook mijn familie en vrienden hebben de weg gevonden naar TDP. Mijn zus hielp onlangs mee met de organisatie van een gespreksavond. Ik zie mezelf als een trotse ambassadeur van TDP.” – Retaj
Durven dromen
Yassen heeft de tijd genomen om na te denken over zijn toekomst.
“Ik hou van theater en wil er absoluut mee verder. Door mijn ervaring met beweging en spel heb ik bovendien mijn liefde voor sport ontdekt. Ik ben gestart met de opleiding lichamelijke opvoeding aan de universiteit. Ik verdeel nu mijn tijd tussen theater en mijn studies. ” – Yassen
Ook Retaj leerde zichzelf beter kennen op het podium.
“Mijn eerste voorstelling ging over vrouwenrechten. Het heeft me doen inzien dat ik me wil inzetten om andere meisjes een beter leven en meer vrijheid te geven.” – Retaj
Dat Yassen en Retaj zo’n grote plannen durven te maken, is de verdienste van Theater Day Productions.
UITDAGING
De bevolking in Gaza is gemiddeld heel erg jong. Die jonge bevolking heeft heel weinig perspectief, vanwege de blokkade en de conservatieve samenleving.
VERANDERING
Creativiteit en verbeelding, in een veilige omgeving, doen wonderen. TDP geeft mensen perspectief: ze vinden manieren om zich uit te drukken, om samen dingen te creëren, krijgen vertrouwen en respect en worden zo sterke actoren voor verandering.
Ingezonden door Hubert Franssen Fed. Voeren