Verslag STARTDAG VEERTIGDAGENTIJD op 05 februari 2025
SAMEN oogsten we SUCCES
Samen met vele vrijwilligers uit ons bisdom
Op woensdag 05 februari was de startavond voor de Veertigdagentijd in ons bisdom. Vele vrijwilligers waren ingegaan op de uitnodiging en verzamelden in de grote zaal van het Sint-Franciscuscollege te Heusden. Ze kregen, in de inkomhal, als welkom een quiz voorgeschoteld, om in het thema te komen.
De campagne van Broederlijk Delen heeft dit jaar gekozen voor de leuze: "Samen oogsten we succes". Het draait om gezonde en eerlijke voedselproductie, om de bodem niet te vergiftigen met pesticiden die in Europa verboden zijn, maar wel nog uitgevoerd worden naar Afrika en Latijns-Amerika.
Vicaris Bart Coenegrachts schetste de thematiek in het kader van het Jubeljaar “Pelgrims van Hoop”. De “gulden regel” van het Evangelie is toepasselijk: “doe niet aan een ander wat je niet wil dat aan jou geschiedt”. Geen schade toebrengen aan de mens en aan de schepping.
Met paus Franciscus willen we ijveren om de schuldenlast, die de arme landen in een wurggreep houdt, kwijt te schelden. Zelf pleit de paus voor een wereldfonds om honger uit de wereld te bannen. Samen kunnen we schakels van hoop vormen voor een betere wereld.
Samen oogsten we succes
Dana Vanduren en Myriam Philippens, bewegingsmedewerkers, presenteerden dan verder de avond. De campagne Broederlijk Delen mikt op agro-ecologie als antwoord op het nefaste gebruik van pesticiden. Agro-ecologie is landbouw die mét de natuur werkt en niet tégen de natuur. Zo kunnen plaatselijke boeren gezond voedsel produceren, zonder dure en giftige pesticiden, dienstbaar voor de eigen bevolking. Goede voorbeelden werden gegeven uit Burkina Faso en Oeganda. De deelnemers kregen een korte film hierover te zien.
Suzy Serneels, beleidswerker van Broederlijk Delen, belichtte een recent succes op politiek vlak, mede door inbreng van Broederlijk Delen, namelijk het Belgisch exportverbod in juni 2023 voor schadelijke pesticiden. Nu zou Europa hierin moeten volgen.
Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen, sprak over enkele successen van vorige campagnes, zoals de blijvende goede vruchten in Sahelland Senegal, door het bouwen van dijkjes die het water vasthouden na regenval; of de “Domestic Workers Movement” in India, die zich inzet voor de rechten van het huispersoneel, het ledental intussen uitgegroeid tot 2 miljoen leden (een initiatief van Zuster Jeanne Devos).
Delen doet goed
In het tweede deel van de avond kregen de deelnemers gelegenheid om meer te vernemen over de vormgeving in de liturgie van de veertigdagentijd, de planning van vastenacties, de verdere uitdieping van het thema 2025 en de politieke impact van Broederlijk Delen.
De avond werd afgesloten met een hartelijk ontmoetingsmoment, met frisdrank of koffie.
Iedere deelnemer kreeg een poster en een info-mapje mee. En nu aan de slag: “tot iedereen mee is”
Lees meer op: https://broederlijkdelen.be/nl/campagne-2025
Pr. Tony Poorters