...staat helemaal op het einde van de straat, voor je de velden in stapt of fietst. Het zal wellicht velen nog nooit opgevallen zijn, maar het staat in de kleine voortuin, aan de poort van de 19de-eeuwse hoeve. Altijd sieren prachtige bloemen het beeld van Maria. Een goede reden om eens digitaal langs te gaan bij Hilda Brille-Deprez, de bewoonster van de hoeve waarvan boven de voordeur 1869 staat in de gevelsteen.
Kan je iets vertellen over de kapel? Sinds wanneer staat ze er? Waarom werd ze gebouwd?
Van in mijn kindertijd kan ik me goed herinneren dat vader een kapelleke timmerde en buiten aan de muur van de stal ophing. Moeder plaatste er een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje en een bloemeke in. Het houten kapelleke trotseerde regen en wind en kwam na meerdere jaren aan zijn einde. In onze jeugdjaren hielp vader ons met wat kasseien een grotje te bouwen. Moeder kocht een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeldje bij de paters passionisten van broeder Isidoor te Kortrijk. Een windhoos vernielde de muur en het grotje eind de jaren 70.
In 1980 hebben mijn man, Roger Brille, en ikzelf het grotje herbouwd.
Rond de kapel is het altijd mooi. Wat is jullie drijfveer om ze zo goed te verzorgen?
Door ons geloof in Maria onderhouden we het zo goed als het kan met een zomerbloemeke of een kaarsje en het maakt deel uit van onze tuin en omgeving. Samen met een kruisteken, een groet en gebed blijven we haar trouw.
Wie komt hier bidden? Houden mensen hier halt?
Wie voorbijkomt of halt houdt, mag genieten van het Mariagrotje. Sinds corona komen meer wandelaars en fietsers voorbij in deze landelijke en stille omgeving. Ook de vorig jaar uitgestippelde fiets- en wandelroute van de pastorale eenheid Maria Magdalena Zwevegem kwam hier voorbij.
Wat betekent de meimaand voor jullie?
Voor ons is de meimaand de Mariamaand en de groei- en bloeimaand. Het poetsen van de grot, het plaatsen van de plantjes en het onderhoud van het tuintje zijn een traditie bij de start van de meimaand om Maria alle eer aan te doen. Als Moeder Maria in de kerk en op bedevaartplaatsen, vooral in de meimaand, in gedachtenis en verering komt, willen wij haar ook hier gedenken bij ons thuis.
Daar in de meimaand de natuur in groei en bloei komt, de gewassen op het veld groeien en vele bloemen en bomen bloeien, kan het ook geen toeval zijn dat de landbouwers in die periode de zegen vragen over de ‘vruchten der aarde’.
Wat betekent Maria voor jullie?
De grote devotie tot Maria is gegroeid via mijn ouders, vader Jules Deprez en moeder Maria Decuypere. In 1932 kwamen ze op de boerderij wonen en bouwden er hun bestaan op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorden we de bombardementen over Kortrijk tot bij ons. Ons geloof en vertrouwen in Maria deden ons bidden. Soms kwamen de buren schuilen in onze kelder en het enige wat we konden doen, was samen bidden en het meest gekende gebed dat iedereen kon meebidden, was het ‘Wees Gegroet Maria’.
Daarbij zegt Hilda graag, ik heb twee moeder Maria’s, een hemelse en een aardse die ons leerde bidden tot Maria, Onze-Lieve-Vrouw.