Honing en sprinkhanen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Maria Magdalena Zwevegem

Pastorale Eenheid Maria Magdalena Zwevegem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • NIEUWS
      Onze KalenderEerste communieHerabonnering Kerk&LevenData Communies 2025 tot 2030Vacature "Redactie Kerk&Leven"Schrijf je in op onze nieuwsbrief
      KENNIS MAKEN
      Wie?Wat?Waar?
      VIEREN
      EucharistievieringenMisdienaarsLectorenZangkoorDoopselEerste communieVormselHuwelijkUitvaart
      KERK&LEVEN
      Kerk&Leven: Informatie
      ZORGEN VOOR
      Ziekenpastoraal
      MAISON BERNADETTE
      Gratis 2dehandskledij voor mensen in nood.
      SAMEN BRENGEN
      Pastorale werkingenJeugd- en jongerenbewegingen
      EXTRA
      Mariakapelletjes in ZwevegemKerkelijke feesten & heiligen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
NIEUWS
Onze KalenderEerste communieHerabonnering Kerk&LevenData Communies 2025 tot 2030Vacature "Redactie Kerk&Leven"Schrijf je in op onze nieuwsbrief
KENNIS MAKEN
Wie?Wat?Waar?
VIEREN
EucharistievieringenMisdienaarsLectorenZangkoorDoopselEerste communieVormselHuwelijkUitvaart
KERK&LEVEN
Kerk&Leven: Informatie
ZORGEN VOOR
Ziekenpastoraal
MAISON BERNADETTE
Gratis 2dehandskledij voor mensen in nood.
SAMEN BRENGEN
Pastorale werkingenJeugd- en jongerenbewegingen
EXTRA
Mariakapelletjes in ZwevegemKerkelijke feesten & heiligen

Honing en sprinkhanen

Laatste aanpassing op zaterdag 12 december 2020 - 14:02
Afdrukken

In het evangelie van de 2e adventszondag lezen we het verhaal van Johannes de Doper. Uit dit verhaal blijkt dat Johannes zich voedde met honing en sprinkhanen. Omdat we graag dieper ingaan op deze evangelies gingen we op zoek naar de bron. De bron van de honing weliswaar. Wij gingen langs bij een lokale imker uit Zwevegem. Is honing een goede voedingsbron? En hoe komen we aan honing? Romain legt het ons uit

 

Romain Daenens is de man van Marleen Maes en samen hebben ze 2 kinderen en 3 kleinkinderen. Romain is een ‘bezige bij’. En een bekend gezicht in Zwevegemse verenigingen. Waarvan kan je Romain kennen?

Het begon allemaal meer dan 25 jaar geleden met het jurywerk in de atletiek. Eenmaal op pensioen kreeg ik veel vragen en ik kan moeilijk ‘nee’ zeggen. Ondertussen rekent ook Okra op mij voor alle logistieke taken. Ik ben actief op de bloedcollectes van het Rode Kruis in Zwevegem en Otegem en in de groenploeg van de atletiekclub AZW. Daarnaast ben ik vrijwilliger in het woon-zorgcentrum Sint-Amand. Een 3-tal jaar terug heb ik mijn intrede gedaan in de kerk met kostertaken en onlangs werd ik lid van de kerkfabriek. Ik werk het liefst achter de schermen, maar ben bijvoorbeeld wel één van de voortrekkers van het fietsproject in het woon-zorgcentrum. Op zomerse dagen vind je mij, samen met 3 andere vrijwilligers, vooral langs Zwevegemse wegen met onze rolstoelfietsen.

F1347d50.jpg

Romain kan echt genieten van zijn bijen! © Kerk in Zwevegem / Communicatie / D.Decuypere

Romain kan echt genieten van zijn bijen!

 

Romain, je hebt een goed gevuld verenigingsleven. Maar daarnaast heb jij ook nog een passie voor bijen, heb ik vernomen?

Een bijzondere passie van de laatste jaren zijn de bijen achteraan in onze tuin. Onze jongste zoon Tom heeft de opleiding van imker gevolgd en heeft mij serieus ‘aangestoken’. We zouden die waardevolle beestjes niet meer kunnen missen.

Ik ben zelf een leek in de imkerwereld. Vertel eens iets meer hierover. Hoe gaat dit juist in zijn werk?

Er staat in onze tuin voorlopig één bijenkorf. Van zodra het warm genoeg is, is er een grote bedrijvigheid aan de ingang van de korf. Je kan er uren naar kijken. Weet je, in een korf leven bij het begin van de zomer 45.000 tot 60.000 bijen samen! Ook binnen is het een en al bedrijvigheid. De koningin, die de eitjes legt, wordt door de andere bijen met de grootste zorg omringd. Ze duldt geen concurrentie. Als er een nieuwe koningin geboren wordt, verlaat de oude koningin met een deel van de bijen de korf. Ze zwermt uit en zoekt een nieuw onderkomen. Zie je in de periode mei-juli een zwerm bijen in een boom, struik of aan een goot hangen, verwittig onmiddellijk een imker! Op die manier krijgt de zwermende bijenfamilie een nieuwe thuis. Zie je de vergelijking met vluchtelingen? Ook zij moeten geluk hebben dat mensen hen willen ontvangen en een nieuw onderkomen willen aanbieden.

Klopt! Romain, bijen en honing, voor ons is dit een vanzelfsprekende combinatie, maar achter dit alles zit een wonderlijk proces. Kan je ons eens meenemen hierin?

De bezige bijen voorzien in hun eigen behoeften. Ze leven van hun honing. De honing wordt gemaakt uit nectar en stuifmuil van bloemen. Door het vliegen van bloem tot bloem spelen ze ook een belangrijke rol bij de noodzakelijke bestuiving van bloemen waar vruchten moeten uitgroeien.

F1347e50.jpg

Bijen

Dus je hebt veel honing, verkoop je die ook?

Nee, dat is niet zo. Wij verkopen geen honing. Bijen hebben het moeilijk. Daarom kiezen wij voor een duurzame manier van imkeren. Bijen werken hard om hun honingraten gevuld te krijgen en om voldoende voorraad te hebben om de winter te kunnen doorkomen. Wij storen de bijen zo min mogelijk in hun bezigheden. De honing vervangen wij niet door suikers, maar we zien er wel op toe. Als ze honing tekort hebben, krijgen ze extra suiker. Op die manier hopen we dat de bijenfamilies weer sterker worden. De gezondheid van de bijen gaat voor ons nu even voor, al weten we dat honing gezond en lekker is.

 

Wist je dat Johannes de Doper tijdens zijn tijd in de woestijn overleefde op honing en sprinkhanen?

Nee, ik wist niet dat Johannes de Doper in de woestijn overleefde op honing en sprinkhanen; sprinkhanen eten als bron van belangrijke voedingsstoffen en honing als energiebron.

Klinkt gezond! En met wat honing lijken sprinkhanen ook wel het proeven waard. Zelf al eens geprobeerd?

Klopt, dat zal wel gezond zijn. Ik ben nog niet toe aan dit receptje. Van nature ben ik een traditionele eter, al verken ik de laatste jaren mijn horizonten en kan een vegetarische maaltijd mij ook smaken.

F1347f50.jpg

Zie je een troep bijen?  Roep dan een imker.

Zie je bijen samentroepen? Bel een imker!

 

Wat is voor jou de honing in uw leven? Waar hoop je op en waar droom je van?

In vrede leven met elkaar is voor mij de honing van mijn leven. Het is niet vanzelfsprekend en het vraagt inspanningen van iedereen elke dag weer. Behalve een goede gezondheid, een warm gezin en een fijne vriendenkring is er niet veel meer nodig om gelukkig te leven. Ik ga de woestijn in als iemand een uitgestoken hand weigert, als iemand een ander negeert. Ik droom van een warme geloofsgemeenschap die samenwerkt zoals de bijen in mijn korf in de tuin. Ik probeer daar achter de schermen toe bij te dragen.

We zijn in de advent. Hoe beleven jullie thuis advent?

Advent is voor mij en mijn gezin uitkijken naar Kerstmis, de geboorte van Jezus. Zeker dit jaar kijken we waakzaam uit naar zijn komst om samen aan tafel te gaan van zodra het opnieuw mag met onze kinderen en kleinkinderen, met alle andere parochianen. Hoewel de advent zich bij ons thuis vroeger aankondigde – de kleinzoon wilde al half november de kerststal en kerstboom boven halen – zal hij ook bijzonder lang duren.

Andere jaren is een van de hoogtepunten voor mij de kerstviering in het woon-zorgcentrum. De meeste bewoners en hun familie samenbrengen in de grote zaal en samen de geboorte van Jezus vieren … Het is veel werk, maar je wordt er zo gelukkig van. Ook van ons gezellig samenzijn met de senioren en zieken in onze wijk (Deerlijkstraat en zijstraten). Dit jaar zullen we het bezinningsmoment en de babbels bij de koffietafel jammer genoeg ook moeten missen.

Heel erg bedankt, Romain! Heb je misschien nog een boodschap voor onze lezers?

Mijn boodschap voor de lezers: loop de kerk eens binnen, zeker op deze donkere dagen en laat het licht van een kaarsje je hart verwarmen. Ik kreeg ook nog een toepasselijke tekst doorgestuurd in mijn mailbox:

“Ik zou je graag een kalender willen geven. Een kalender voor de advent, waar er achter ieder deurtje iets verborgen ligt, wat elk mens kent en nodig heeft. Deurtjes waarachter tijd, hoop, humor, blijdschap, veiligheid, respect, samenhorigheid, goede ideeën … en vertrouwen in elkaar en in God ligt.”

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook