- Adres: Kerkstraat 2, 3472 Kersbeek-Miskom
- Status onroerend goed: De kerk is beschermd als monument sinds 22 november 2001.
Bezienswaardigheden
De Sint-Germanuskerk van Miskom is een in bak- en natuursteen opgetrokken bescheiden parochiekerk waarvan het koor dateert uit circa 1600 en het schip in 1785 gedeeltelijk werd herbouwd. In 1874-1877 werd ze uitgebreid naar ontwerp van Louis van Arenbergh.
De vier glasramen - eind 19de-eeuws - stellen de patroonheiligen voor van de in 1898 overleden pastoor Van Emelen en van zijn familieleden: Franciscus Xaverius, de Heilige Dorothea, Sint-Jan de Doper en de Heilige Andreas.
Boven het neogotische hoofdaltaar met stenen tafel en houten retabel met centraal een gebeeldhouwde Calvarie omringd door geschilderde taferelen uit het leven van de Heilige Amandus bevindt zich een geschilderde zegenende Christus in een vlammende mandorla.
Ook de biechtstoel is van neogotische structuur.
De twee fraaie barokke zijaltaren - portiekaltaren in beschilderd hout - van de vroegere kerk bleven bewaard:
- in de rechterzijbeuk het 1643 gedateerde Wivina-altaar met in een nis een 16de-eeuws gepolychromeerd beeld van de Heilige Wivina van Brussel;
- in de linkerzijbeuk het Maria-altaar met in een nis een 18de-eeuws gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.
De altaartafels zelf zijn 19de-eeuws.
De rood marmeren doopvont dateert uit de 18de eeuw.
De kruisweg op doek werd in 1868 geleverd door Fr. J. Beerts uit Antwerpen.
Huidig gebruik
Momenteel is er iedere donderdag een gebedsviering om 17.30 uur. Er zijn geen dopen, uitvaarten of huwelijken meer. De kerk heeft momenteel het Museum voor Volksdevotie als nevenbestemming in de zijbeuken. Het koorgedeelte en de rest van de middenbeuk fungeren als een kapel.
De openingsuren van het Museum zijn iedere dinsdag en donderdag van 13.30 tot 17.30 uur en elke derde zondag van 14 tot 18 uur.
Verder zijn er stiltemomenten voorzien, evenals speciale gebedsstonden voor de examenperiodes, gebedsstonden voor overledenen, gebedsstonden voor ouderen , rouwenden en zieken.
Meer info over deze kerk: klik hier