Status onroerend goed: De kerk is beschermd als monument sinds 23 februari 2001.
Bezienswaardigheden
In het koor:
vier glasramen van einde 19de eeuw en begin 20ste eeuw
marmeren hoofdaltaar, 1940
eiken koorgestoelte, vermoedelijk 1ste kwart 18de eeuw, bestaande uit telkens vier zetels met in het rugbeschot reliëfs met bisschopsmijter, Hart als symbool van Christus, Hart met pijlen doorboord, de Stigmata boven Lam met kruis en wimpel
twee schilderijen: Heilige Familie met Heilige Anna (kopie naar P.P. Rubens), school van P.P. Rubens, tweede kwart 17de eeuw en Maaltijd met de Emmaüsgangers, Vlaamse School, 17de eeuw - triomfkruis met Maria en Johannes, gepolychromeerd hout, eerste kwart 16de eeuw.
In de beuk:
twee neogotische zijaltaren met eiken retabel en beeld, altaartafel uit steen en marmer, eind 19de eeuw
twee neogotische biechtstoelen, eik, tweede helft 19de eeuw
eiken preekstoel uit eerste kwart 18de eeuw
merkwaardige houten doopvont, eind 18de-begin 19de eeuw
twee schilderijen: Aanbidding van de Wijzen, Vlaamse School, tweede helft 17de eeuw en Calvarie met Maria Magdalena, Vlaamse School, tweede helft 17de eeuw
tien glasramen met voorstellingen van heiligen in een nisstructuur, 1913 en 1933
orgel: midden van de 19de eeuw
eiken tochtportaal, eind 18de eeuw met twee eiken binnendeuren, derde kwart 18de eeuw
In de sacristie
(grafkapel) vier fraaie, eiken kasten uit het derde kwart van de 18de eeuw
In het portaal
ingemetseld in de muur de hardstenen grafsteen van Jan Van Houthem (+1596), heer van Kersbeek, en Barbara Van den Steenwegen.
Huidig gebruik
Momenteel (sinds november 2019) is de kerk van Kersbeek gesloten op politiebevel door stabiliteitsproblemen in de dakstructuur. Voor die problemen was er elke derde zaterdag van de maand om 16.30 uur een eucharistieviering. Na een hoogdringende restauratie kunnen uitvaarten, huwelijken, doopvieringen, Palmzondag- en Witte donderdagvieringen er weer plaatsvinden. Vanaf dan kan er ook weer een gebedsviering op Goede Vrijdag en Allerheiligen plaatsvinden. Jaarlijks vindt er ook een herdenkingsviering plaats met militaire eer ter nagedachtenis van de vijf bemanningsleden die omkwamen bij de crash van een Engelse bommenwerper, een Wellington BIII, van het 15ste Squadron die na een Raid op Frankfurt neerstortte.