Ieder van ons stelt zich vroeg of laat wel eens de grote levensvragen. Hoe vinden we geluk? Wat maakt ons gelukkig? Als we vriendschap en liefde mogen ervaren, krijgen we dat zomaar? Vanwaar het overweldigende gevoel van verliefdheid? Hoe plaatsen we teleurstellingen en moeilijke momenten? Welke plek geven we het lijden in ons leven: een relatie die stukloopt, het overlijden van een dierbare, een ruzie met familie of vrienden? Hoe vinden we rust in deze drukke wereld? Hoe voel ik verbondenheid met de wereld, de mensen om me heen en iets dat of Iemand die ons overstijgt? Vandaag vinden mensen op verschillende manier antwoorden op deze vragen... De tijd dat alleen de Kerk een antwoord gaf op deze vragen ligt al een tijd achter ons. De ontkerkelijking zet zich al enkele decennia door…
Dit is ook zichtbaar in de cijfers. Recente studies geven aan dat circa 5% van de bevolking wekelijks te kerke gaat, 9,5% als praktiserend katholiek wordt bestempeld en dat 51% zichzelf katholiek noemt. De kerkbetrokkenheid neemt af en we zien onze parochies zoals we ze nu kennen, krimpen. Dit kan ons droef stemmen… maar er is ook hoop… Een belangrijk deel van de mensen is op een of andere manier nog (nauw) verbonden met onze Kerk én vele mensen zijn op verschillende manieren op zoek naar zingeving. Hier kunnen we mogelijk een deel van het antwoord bieden… In de hectische tijden van vandaag zijn vele mensen spiritueel zoekend en hebben ze nood aan plaatsen waar en momenten waarop ze even kunnen stilvallen in deze drukke wereld, verbondenheid kunnen voelen, kunnen bezinnen en nadenken over waar het echt toe doet in ons leven…
Vanuit het Aartsbisdom - Vicariaat Vlaams-Brabant Mechelen werden de huidige acht Aarschotse geloofsgemeenschappen dan ook (Onze-Lieve-Vrouw Aarschot, Christus Koning Aarschot, Heilig Hart Ourodenberg, Sint-Pieter Langdorp, Sint-Antonius Abt Wolfsdonk, Onze-Lieve-Vrouw van Fatima Gijmel, Sint-Nicolaas Rillaar en Sint-Cornelius Gelrode) aangespoord om samen na te denken over de toekomst van onze pastorale werking. Binnen het project ‘Nieuwe wegen banen’ werden in het najaar van 2016 verkennende gesprekken gestart hoe de huidige parochies op termijn nauwer zouden kunnen samenwerken. Medewerkers, die nu verbonden zijn aan de verschillende kerken, dachten in gemengde groepen creatief na over hoe vieringen in de toekomst in te vullen (liturgie), hoe armen en zwakkeren vanuit onze christelijke inspiratie te ondersteunen (diaconie), hoe mensen vandaag iets bij te leren over (catechese) of warm te maken voor de Blijde Boodschap (evangelisatie) en hoe gebouwen en gelden op een ethische manier te beheren voor pastorale en socio-culturele doeleinden (tijdelijke). Deze avonden werkten zeer inspirerend: er werd gedroomd van hoe we samen in groot-Aarschot willen Kerk zijn in de toekomst, op een positieve, frisse en aantrekkelijke manier.
Vanaf het voorjaar van 2017 gingen zeven leken – Wilfried Van Welde, Toon Ooms, Lieve Verbiest, Roger Janssens, Petra Van den broeck en Jonas Danckers – uit de verschillende parochies, samen met de priesters Jan, Huub en Paul, verder aan de slag om een plan uit te werken hoe een gezamenlijke toekomstige pastorale werking op touw te zetten: een pastorale zone Aarschot. Enkele belangrijke uitgangspunten zijn zo voorop gesteld: we willen een frisse, positieve en open sfeer uitstralen binnen onze kerken; we versterken wat lokaal goed loopt en sterk is maar durven ook nieuwe activiteiten opzetten. Het Zonale eet het lokale zeker niet op maar versterkt de lokale geloofsgemeenschappen en parochies. De zone stimuleert samenwerking en uitwisseling van positieve ervaringen, maar neemt niet over. Vanuit “Geloof, Hoop en Liefde”, samenwerking en dynamiek op gang laten komen dus.
Op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, 15 augustus 2018, werd een lijvig document ingediend bij het Aartsbisdom met deze uitgangspunten. De nieuwe zone Sint-Rochus Aarschot kreeg zo de volle steun van Mechelen en gaat nu in het voorjaar van 2019 van start. Naast de huidige priesters Huub Gerits en Paul Van der Stuyft, vervoegt ook priester Rudy Borremans vanaf 2019 onze zoneploeg. Een nieuwe impuls die ons extra moed geeft! Ook pastoraal werkster Maria Terweduwe, vele vrijwilligers en de gepensioneerde priesters zullen zich blijven inzetten waar nodig en mogelijk. De fusie van de parochies (één parochie Gelrode-Rillaar, één parochie Langdorp-Wolfsdonk-Gijmel en één stadsparochie Onze-Lieve-Vrouw, Christus Koning Aarschot en Heilig Hart Ourodenberg) wordt verder uitgerold, maar de nieuwe pastorale zone zal vooral zichtbaar worden in verdere samenwerking, nieuwe vieringen en initiatieven om zoekende mensen vandaag een hedendaags antwoord trachten te geven vanuit de lange en rijke christelijke traditie. We dromen van een werking waar men de Geest voelt waaien! Een zone met goesting!
In de maanden januari en februari 2019 is uitgebreid gecommuniceerd over de opstart van de zone Sint-Rochus in de vier parochiebladen van groot-Aarschot. Op 24 maart 2019 volgt de aanstellingsviering voor de hele zoneploeg – verantwoordelijke leken én priesters. Zone Sint-Rochus Aarschot wil een positief verhaal vormen om de huidige geloofsgemeenschappen en nieuwe zinzoekers te inspireren. Een droom van verstilling, verdieping en verbinding!