Waarderings- en herbestemmingstrajecten
Van elke vroegere parochie hebben we een inventaris van de cultus- en devotievoorwerpen. Met deze lijst gaat een herbestemmings- en waarderingsteam aan de slag, dat een welomschreven traject volgt van waardering, selectie, en uiteindelijke bestemming van het religieuze erfgoed.
Per kerk wordt een team samengesteld uit vertegenwoordigers van de kerkfabriek H. Maria, van het voormalige kerkbestuur, de parochie, Monumentenwacht. Het doet ook beroep op de Heemkundige kring Velpeleven. Het bisdom kijkt eveneens toe. Het wordt begeleid door Parcum. Belangrijk is ook de betrokkenheid en inbreng van de plaatselijke kerkgemeenschap, daarom wordt een tentoonstelling met participatiemogelijkheid ingericht. Tijdens dergelijk traject wordt alle beschikbare informatie verzameld van de objecten, en dikwijls is dat zeer interessante historische informatie.
Uiteindelijk komen we tot een herbestemmingsplan van alle objecten in de betrokken kerken: sommige blijven in het gebouw, andere zullen overgedragen worden aan het museum in de kerk van Roosbeek, nog andere gaan naar andere musea, een aantal objecten worden ook overgebracht naar de ‘fusiekerk’. Objecten die nog goed zijn voor gebruik komen in een inventaris ‘Vraag & Aanbod’ van Parcum waar andere kerken uit het hele land en zelfs ver daarbuiten terecht kunnen. In principe worden deze objecten niet verkocht maar ‘overgedragen’.
Het traject is intussen afgerond in Neervelp, Roosbeek en Kerkom. In september startte het traject in Boutersem en Willebringen. Enkel het waarderingstraject voor Butsel en Vertrijk komen later aan de beurt. Zo bekomen we uiteindelijk een volledige inventaris van alle objecten aangevuld met met hun historische, religieuze en culturele context.
Het traject in Willebringen, met tentoonstelling op 11 december 2022 in de kerk.
Het traject in Boutersem, met tentoonstelling op 6 en 7 januari 2023 in de kerk.
Meer over de begeleiding door Parcum via een stappenplan.