Kapelletjes in Vertrijk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Kapelletjes in Vertrijk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 21 november 2020 - 12:59
Afdrukken

Zes kapelletjes en een grotje

In Vertrijk kent iedereen wellicht het heel mooi gerestaureerde en zeer mooi gelegen St.-Luciakapelletje (zie verder). Het staat langs de Kerkhofstraat naast de Velp onderaan de pastoriemuur. De geschiedenis van dit kapelletje kan je lezen op een bordje dat er naast staat. Hoe tof is dat!!!

In Vertrijk vind je twee, ondertussen zeldzame, Regnum Mariae kapelletjes. Eentje boven de deur van de pastorie en eentje in de Dreefstraat nr. 13.

De kapel aan de hoek van de Kerkweg en de Schoolstraat
Ze staat tegen de gevel van het huis van Yvonne Huon. De oorspronkelijke kapel - in dezelfde witte steen als de kerk - (bron Omer Verlinden)  werd afgebroken bij de aanleg van de Kerkweg - Koutemstraat begin jaren '60. Tot in 2015 zorgde Yvonne voor dit kapelletje. Er zit een gleufje in voor giften. Over deze kapel staat niet veel vermeld in het boek "Vertrijk. Plaatsnamen en  hun geschiedenis" van Paul Kempeneers : ”In de Kerkstraat ene kleine kapel toegewijd aan O.L.V. van Bijstand (VdPoel) – Kapelletje gebouwd tegen de gevel op de hoek van de Kerkweg 1 naast de Schoolstraat. Deze kapel is al vermeld in het verslag van pastoor Van de Poel in 1900.” In 'Boutersemse Vergelijkenissen' vind je nog 2 foto's van de processie die er destijds langs kwam in de maand juni. Destijds werd er "strooisel" gemaakt voor processies van (zilver-) papiertjes en blaadjes van de bloemen van het seizoen (bv. pioenen, rozen, dahlia's).

Niskapelletje in Bakkershuis
Waar je veel minder een kapelletje zou verwachten is in de gevel van het bakkershuisje op domein Kwabeek. De bakoven werd op 7-11-1990 plechtig ingehuldigd. Er wordt sindsdien nog elke maand gebakken op grootmoederswijze door de bakkersgilde van Kwabeek. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de site van Velpeleven.

Vertrijk heeft ook een grotje, in de Maagdomstraat, dat op de stafkaarten voorkomt en gebouwd is in 1948 door Alfons Strobants samen met zijn huis (nr. 19).  Het kapelletje is in 1976 verplaatst naar het laatste huis van de straat nr. 21. Fijn dat dit kapelletje bewaard bleef.
Hieronder een stukje uit een artikel “herkomst van de Maagdomstraat” uit het tijdschrift van Velpeleven  1992/4 R. Geysens
Het laatste stuk van 'den Arme van Vertrijk' – thans nr. 19. Hier woonde de dochter, Theresia Festraets, die in 1839 gehuwd was met Frans Vandegoor uit Bertem. Hun dochter, Wivina, was gehuwd met Louis Dumont uit Neervelp. De zoon, Baptist Vandegoor, was gehuwd met Eulalie Dumont uit Neervelp. Zij hadden 11 kinderen en bleven lange tijd in het huis wonen. Vanaf 1922 woonde er Frans Vandegoor-Decat. In 1948 werd het huis verkocht aan Alfons Strobants, die de woning afbrak en een stenen huis bouwde. Tevens bouwde hij een schoon Maria kapelletje. Dit kapelletje, dat op de stafkaarten voorkomt, zou later verplaatst worden naar het laatste huis nr. 21 van de straat. Het huis nr. 19 werd afgebroken en vervangen door een nieuw door het echtpaar Van Steen-Van Camp. In 1959 werd het aangekocht door Theophile Willems uit Meldert, die getrouwd was met Louiza Bergans, afkomstig van Babylon-Meldert. In januari 1986 overleed Theophile. Het echtpaar had een dochter, Anne-Marie die in 1975 huwde met Freddy Wuyts uit Roosbeek. In 1975 verhuisden ze naar het nieuw, door hen gebouwd huis nr. 21. Robert Geysens

Lena Luca van de Yndenbeemd nr. 6 liet weten dat ze in haar tuin een Mariabeeld van Lourdes heeft staan dat niet zichtbaar is van op de straat. Je doet haar plezier als je eens langs haar tuin loopt om het te bekijken. Lena was begeleidster in Lourdes en heeft een hele tijd gespaard om dit beeld te kunnen kopen. Ook dit is een mooie stilte- en troostplek.

In het kasteel van Vertrijk (nu gemeentehuis) was er een ook huiskapel die al in 1505 vermeld werd en waar vroeger 2 missen per week werden gedaan.

Vertrijk – Kerkhofstraat - Sint Lucia
Als men vanaf het station Vertrijk naar Willebringen gaat zie je, iets verder dan de afslag naar de E 40, het kapelletje naast het kerkpaadje en voor de Velpe staan.
Op die weiden stond vroeger de waterburcht van Loofort. Deze burcht had een dubbele omwalling maar is in de 15-de eeuw in verval geraakt. Rond 1500 heeft Jan Van der Ee, heer van Kwabeek, door huwelijk de vervallen burcht in bezit gekregen en de restanten laten slopen. Hij liet, op de plaats van het huidige kapelletje, één van de talrijke bronnetjes uitdiepen en inmetselen. Aan een boomstronk werd het toen uit de kerk afkomstige St. Lucia beeld bevestigd. Dit gepolychromeerde eikenhouten beeldje heeft tot 1971 in de kapel gestaan.
Pas in 1796 werd er boven de bronput een kapelletje gebouwd. Dat jaar situeert zich onder de bezetting door de Franse revolutie. Door een wet van 1796 moesten de priesters de eed van trouw aan de republiek zweren. Wie dat weigerde mocht geen sacramenten toedienen, akten opstellen en niet tegenwoordig zijn bij begrafenissen en huwelijken. Kerken werden gesloten en de kerk van Vertrijk werd als poedermagazijn ingericht. Pastoor Karel Vanderborght, die de eed had geweigerd, verbleef in het geheim in de gehuchten Dalem, Redingen en Bost. Hij las daar de mis en diende de sacramenten toe. Zijn koster Naats werd door de Fransen aangesteld als kantonoverste van Vertrijk en toezichter van het poedermagazijn in de kerk. In feite speelde hij een dubbelrol; want steeds bleef hij zijn pastoor trouw. Onder hen beiden hebben zij in 1796, door enkele giften, het kapelletje boven de bron laten bouwen (tekst bij de Sint Luciakapel Vertrijk: genomen van de oude website van de parochiefederatie Boutersem).

Terug naar overzicht

Kapelletje in de Kerkweg © Karin Plattau
St. Lucia Kapel © Karin Plattau
St. Lucia © Karin Plattau
Maagdomstraat 21 © Karin Plattau
Dreefstraat © Karin Plattau
Kwabeek © Karin Plattau
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook