De open zoneraad was een vervolg op het Groot Beraad dat we op 14 februari 2019 organiseerden.
In die vergadering werd de evolutie geschetst van federatie naar pastorale zone, korte toelichting gegeven over de keuze van de zondagskerk en het daaruit voortvloeiende kerken- en pastorieplan. Twee kerken (Vertrijk en Butsel) blijven over voor de eredienst, de andere kerken zullen herbestemd worden. Voor de kerk van Roosbeek is dat al duidelijk: ze wordt museumkerk. Voor de kerk van Neervelp loopt een onderzoek naar een mogelijke herbestemming, nl. een gebouw voor socioculturele activiteiten.
We staan voor de fusie van de zeven parochies, en daardoor ook de zeven kerkfabrieken. Deze is voorzien voor 1 januari 2021. Dan zullen ook in de 5 te herbestemmen kerken geen erediensten meer georganiseerd worden.
In verschillende groepen werd op het groot beraad van gedachte gewisseld rond 8 thema’s: een nieuwe parochie en de tradities, de zondag vieren, jeugd en jongeren, de christelijke gemeenschap in Boutersem, de catechese, diaconie of zorg voor mensen, evangelisatie of hoe dragen we de boodschap uit, liturgie.
Voor de open zoneraad van 13 juni had de zoneploeg een aantal thema’s weerhouden. We kunnen immers niet alles tegelijk aanpakken. In groepjes werd nagedacht over 6 thema’s en werd uiteraard gevraagd wie kan aangesproken worden om daar in meerdere of mindere mate aan mee te werken.
1. Naar een nieuwe parochie: hoe maken wij samen met en vanuit de lokale gemeenschappen de overgang naar één nieuwe parochie?
Zo kan er bv. een viering komen in elke kerk om te herinneren en te danken voor alles wat daar in het verleden mocht gebeuren. Elke parochie beslist of en hoe ze dit organiseren. Ze kunnen daarbij rekenen op ondersteuning van de zoneploeg als ze dat wensen.
De parochies en de kerkfabrieken zullen ook gevraagd worden of ze het beeld van hun patroonheilige wensen over te brengen naar de zondagskerk in Vertrijk. Zo kan elke parochie daar een herinnering terugvinden. Als dat gebeurt, dan wil de kerkfabriek van Vertrijk zeker zoeken naar een mooie plaats van die heiligenbeelden in hun kerk. Een andere optie is dat de beelden een plaats krijgen in de museumkerk van Roosbeek.
2. Gemeenschap vormen: het vieren en voeden van ons geloof zal nog slechts op één of twee plaatsen gebeuren. Maar de praktijk van ons christelijk leven blijft zich onder meer afspelen daar waar we wonen. Hoe kan er in eigen dorp en woonwijk gemeenschap opgebouwd worden? Wie wil zich daarvoor inzetten? Welke rol kunnen bestaande initiatieven (zoals de verenigingen, processies e.a.) daarin spelen?
Het is goed om in de huidige lokale gemeenschappen een inventaris op te maken van de vele ‘uitingen van een christelijke traditie’. Wat is de moeite om te bewaren? Kan het verder lokaal gedragen en georganiseerd worden. Het eigenaarschap van elk initiatief moet immers gerespecteerd worden.
Enkele vragen: Kan een processie als er geen kerk meer is? Hoe en waar wordt dan een gebedsmoment georganiseerd? Dat kan in open lucht, werd er gezegd. ‘Kerk-zijn’ is meer dan het gebouw. Blijft de processie in Kerkom? Dat is enkel mogelijk als mensen uit de andere parochies meehelpen. Zou de Ommegang in Butsel op vooravond Beloken Pasen niet beter op zondag vallen? Niet alles hoeft te wijken voor de zondagskerk, wordt gezegd.
Gemeenschapsopbouw vraagt een toekomstperspectief. Is er behoefte aan nieuwe initiatieven?
Een idee: een kapelletjesfietstocht in de meimaand. De inventaris van de kapelletjes is beschikbaar op onze website.
3. Liturgie. Moet er naast de zondagsviering een zaterdagavondviering komen? En zo ja, in Vertrijk of in Butsel?
Misschien moeten we dit bevragen bij de huidige kerkgangers. Hoe moet dat als er nog meer priesters wegvallen? We moeten realistisch zijn: bij afbouw van de parochies zullen een aantal mensen waarschijnlijk afhaken. En misschien zal er op termijn enkel nog een viering zijn op zondag.
Moeten we niet aandacht geven aan vorming voor voorgangers in gebedsvieringen?
4. Wie kunnen we aanspreken om mee te werken in een werkgroep liturgie?
Voor de ‘gewone’ vieringen is er genoeg materiaal voorhanden. Voor de speciale vieringen is een werkgroep wel nodig: voor de vieringen in de Vasten en de Advent komt men al telkens een keer samen met enkele mensen. Maar het zou ook goed zijn voor de Goede Week, de paas- en kerstvieringen, Allerheiligen.
Er werd ook gevraagd naar de verwachtingen t.a.v. deelnemers aan die werkgroep. Heb je een bepaalde vorming nodig? Hoe frequent vergadert die groep? Elke week is niet haalbaar. Er mag ook meer aandacht gegeven worden aan het vormelijke (bv. bij het aanbrengen van de gaven), de visuele ondersteuning…
5. Er komt een nieuwe naam voor de een gemaakte parochie. Hebben we criteria waaraan deze naam moet voldoen? Of hebben we suggesties voor een nieuwe naam?
We willen mensen aansporen om daarover mee na te denken. Hiervoor vertrekken we best vanuit kernwaarden waarvoor die nieuwe parochie moet staan. We willen zoeken naar een hedendaagse heilige, een herkenbare heilige, en graag een vrouwelijke heilige. Iemand vroeg of het ook niet Sjalom kon blijven.
6. Jeugd en jongeren: willen we een werking rond jeugdpastoraal opstarten? Hoe pakken we zoiets aan? Schrijven we ons in in de nieuwe regionale werking samen met de aangestelde jongerenpastor?
Uit de bespreking blijkt dat we dit beter regionaal aanpakken. Bv. met de twee andere zones uit ons dekenaat, Bierbeek en Oud-Heverlee. Dus zeker die nieuwe jeugdpastor uitnodigen. Een vraag blijft wel: hoe kunnen we de jongeren betrekken in de parochie?
Daarnaast kunnen we het bestaand aanbod voor jongeren (Taizé, jeugdkampen…) laten doorstromen.
7. Wil je meewerken?
We willen meer mensen betrekken in engagement: er is immers werk genoeg. Voor intensieve engagementen en iets minder intensieve engagementen.
Besluit van deze bespreking: Aan alle aanwezigen in elk geval hartelijk dank voor de interesse en het constructief meedenken.
Opvolging
De zoneploeg heeft na deze eerste twee stappen besproken hoe zij daarmee verder gaat.
I.v.m. punt 1 – een dankviering en overbrengen van de beelden van de patroonheilige - er is een vraag gesteld aan de parochieploegen en de kerkfabrieken.
I.v.m. punt 2 – processies – het initiatief en de uitwerking blijft bij de parochies. Deze kunnen enkel blijven bestaan als er plaatselijk mensen zijn die het organiseren. Het idee van een kapelletjes-fietstocht zullen we voorstellen aan Okra, om dit samen te organiseren.
I.v.m. punt 3 – de zaterdagavondvieringen vanaf 1/1/2021 – deze zullen plaatsvinden in de kerk van Butsel.
I.v.m. punt 4 – werkgroep liturgie – we zullen aansluiten bij een dekenale werkgroep. Mensen die nu al meewerken in de liturgie, kunnen daarbij aansluiten. We geloven erin dat we elkaar kunnen inspireren.
I.v.m. punt 5 – een nieuwe naam – we volgen de suggestie om vanuit kernwaarden te zoeken naar een nieuwe naam. Zodra we hierin verder staan, kunnen we op een gemotiveerde wijze enkele voorstellen voorleggen aan de kerkgangers.
I.v.m. punt 6 – jeugd en jongeren – dit zullen we samen met de drie pastorale zones en de nieuwe regiojongerenpastor oppakken.
En wil je mee doen? Laat het ons weten.
Verslag: Bettie Geelen