Deel 1: Wat is een Pastorale Eenheid?  | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
PE Oscar Romero Merksem-Ekeren-Stabroek

PE Oscar Romero Merksem-Ekeren-Stabroek

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Secretariaat
      Pastorale Eenheid-- Parochies Ekeren-- Parochies Merksem-- Parochies Stabroek
      Doop
      Wat is het doopsel?Je kind laten dopenJe als volwassene laten dopenDoopbewijs aanvragenVeelgestelde vragen
      Catechumenaat

Deel 1: Wat is een Pastorale Eenheid? 

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 27 juli 2021 - 14:01
Afdrukken

 

Samen op weg naar de vorming van onze Pastorale Eenheid: een vervolgverhaal.

Graag nemen we u deze en de volgende weken mee op ontdekkingstocht doorheen het landschap van de Pastorale Eenheid. 

We bevinden ons in tijden van grote maatschappelijke veranderingen, ook lokale kerkgemeenschappen delen daarin. Het oprichten van Pastorale Eenheden beantwoordt aan een toekomstgerichte vraag en nood. Christenen zijn gemeenschapsmensen: wij zijn allemaal samen geroepen als kerkgemeenschap om handen en voeten te geven aan de Blijde Boodschap. Maar welk soort kerkgemeenschap willen en kunnen wij zijn?

Een Pastorale Eenheid (PE) is in de eerste plaats een levende gemeenschap, getekend door alles wat er in een gemeenschap kan voorvallen. Ze heeft een dubbele opdracht: zowel het bestaande kerkelijke leven ondersteunen door coördinatie, begeleiding en netwerking  als nieuwe missionaire projecten mogelijk maken. Dit vraagt de nodige ondersteuning, zowel bij aanvang als tijdens de uitbouw en al wat er op volgt, ook op administratief en organisatorisch vlak.

Grote uitdagingen kun je niet in één tekst of plan samenvatten. Zo realistisch moeten we zijn, ook binnen de Kerk. Alleen de toekomst zal ons leren wat kan en wat niet. Al doende zullen we ondervinden wat de moeilijkheden en wat de mogelijkheden zijn.
Elke Pastorale Eenheid is een apart verhaal. Niet alleen liggen de kaarten overal anders, ook de spelers rond de tafel verschillen van elkaar. Er is een algemeen kader en er zijn algemene regels, toch legt elke PE een eigen weg af. 

Laten we in deze bijdrage het begrip PE verder verkennen zoals omschreven in de tweede herwerkte brochure van onze bisschop.

Een Pastorale Eenheid is een kerkelijk verband van christelijke gemeenschappen…
Ze bestaat dus uit een aantal parochies, maar niet enkel dat. Ze omvat ook tal van andere kernen van christelijk leven en engagement, we noemen ze ‘geloofskernen’. Scholen, jeugdbewegingen, woonzorgcentra, ziekenhuizen, sociale of diaconale initiatieven: zij behoren tot het brede weefsel van de christelijke gemeenschap. Allen maken deel uit van de PE 

… dat binnen een bisdom duurzaam is opgericht …
Een PE wordt officieel opgericht door de bisschop nadat alle stappen in de procedure zijn doorlopen. 

… op een territorium dat meerdere parochies en andere geloofskernen omvat …
Het duidelijk omschreven territorium is groter dan de klassieke wijkparochie en houdt rekening met de huidige omschrijving van steden en gemeenten. 

… en biedt aan allen die het wensen alles wat nodig is om te groeien als christen en deel te nemen aan het christelijk gemeenschapsleven …
Een PE wil een volwaardig pastoraal pakket aanbieden aan al wie er om vraagt of ervoor in aanmerking komt. Ze gaat uit van het bestaande pastorale aanbod en geeft de nodige ondersteuning opdat dit kan doorgaan. Wat zijn wij hier gewoon? Wie zet zich voor iets in, vaak al vele jaren? Welke troeven liggen hier op tafel? Wat kunnen wij aanbieden, op welke plaatsen en met welke medewerkers?  De opdracht is echter groter: hoeveel pastorale noden blijven onbeantwoord of kansen onbenut? Beantwoordt ons aanbod aan de vraag?

… de schotten tussen de parochies en andere geloofskernen worden zoveel als mogelijk opgeheven met het oog op een samenhangend pastoraal beleid.
Een PE vraagt om over het muurtje te kijken van eigen territorium, eigen beweging, eigen huis en vraagt om de handen in elkaar te slaan en dit zoveel als mogelijk. Niet omdat het moet, wel omdat er veel kansen verborgen liggen in het samenwerken.

Een leidinggevend team staat borg voor een gemeenschappelijke pastorale visie en aanpak.
De teamleden ontvangen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de werking van de PE, zowel tegenover de gelovigen als tegenover de bisschop. Aan elke PE zijn een aantal pastorale medewerkers verbonden.

De praktische invulling kan variëren volgens de mogelijkheden en grenzen van elke situatie afzonderlijk.
De zending van een PE ontvouwt zich in drie domeinen: verkondiging en catechese, liturgie en gebed, diaconie en solidariteit. Voor de ondersteuning en de coördinatie van haar werking moet zij ook kunnen rekenen op de nodige materiële en financiële middelen door samenwerking en solidariteit. Het concept gemeenschapsopbouw loopt als een rode draad door het geheel.

Gepubliceerd door

PE Oscar Romero Merksem-Ekeren-Stabroek

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook