“Op dinsdagavond 12 september werd op Canvas het eerste deel van de documentaire ‘Godvergeten’ uitgezonden. De volgende dagen werden we overspoeld met aanvragen tot kerkverlating”, vertelt Kathleen Verberght, medewerker op het secretariaat van ons bisdom. “Meer dan duizend aanvragen op vijf dagen tijd. Nadien minderde dat geleidelijk.
Marc Phlips
Kerkverlatingen worden in elk bisdom genoteerd in een centraal register en van daaruit doorgegeven aan de parochies. “Bij je doopsel word je immers ingeschreven in het doopregister van jouw parochie”, verduidelijkte Yordi Sollie, archivaris van ons bisdom, vorig jaar in Kerk & Leven. “Een formele vraag tot ‘kerkverlating’ wordt in het doopregister vermeld bij je naam met de datum van uitschrijving. Dat houdt in dat je niet langer kan deelnemen aan het sacramentele leven. Kerkelijk sta je op non-actief. Let wel, je bent nog steeds gedoopt. De term ‘ontdoping’ – die vaak gebruikt wordt – is niet correct, want het sacrament van het doopsel kan niet ongedaan gemaakt worden.”
Elke aanvraag tot kerkverlating wordt ingegeven in het centraal register, de databank Kerkverlatingen. “Zo’n 3.684 aanvragen werden ondertussen ingevoerd, waarvan er 1.324 administratief volledig verwerkt zijn”, aldus Kathleen. “De aanvragen bevatten soms niet alle vereiste gegevens, nl. naam en achternaam, toenmalig adres, geboortedatum en de naam van de parochie (of materniteit) waar de persoon gedoopt werd. Dat moeten we dan uitzoeken.” Collega Erik Goyvaerts vult aan: “Een dossier vraagt gemiddeld een half uur verwerkingstijd. Indien al die aanvragen door één medewerker zou moeten verwerkt worden, zou die daar een volledig werkjaar mee bezig zijn. Gelukkig krijgen we hulp van een aantal vrijwilligers.”
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.