In het huidige maatschappelijke debat zijn jongeren vaak ondervertegenwoordigd. Politici houden vandaag nog onvoldoende rekening met thema’s waarvan de jeugd wakker ligt”, meent Anna Joos, eind februari verkozen als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. “Met de Vlaamse Jeugdraad proberen we die tendens te doorbreken.” Zelf is de negentienjarige student uit Turnhout op verschillende vlakken geëngageerd.
“Ik doe al een aantal jaren vrijwilligerswerk in een centrum voor mensen met een beperking. Op zich maakt dat geen structureel verschil, maar het maakt wel een groot verschil in het individuele leven van de personen in kwestie. Dat probeer ik ook mee te nemen als het over beleid gaat. Ik ben van mening dat iedereen eens in zijn leven een vrijwilligersengagement moet opnemen. Dan sta je met de voeten in het veld, in de praktijk. Die ervaring draag je je hele leven mee.”
Wegen op het beleid
Vanuit haar rechtenstudie groeide de interesse voor beleid, politiek en wetgeving. Zo kwam ze op het spoor van de Vlaamse Jeugdraad en rolde ze erin, eerst als adviseur, nu als voorzitter. “Met de Vlaamse Jeugdraad kunnen we wegen op het beleid”, maakt Anna zich sterk. “Vaak krijgen we een vraag om advies vanuit de regering. Daarnaast werken we ook aan adviezen op eigen initiatief. We zijn niet ideologisch gefundeerd en stellen bijgevolg neutrale adviezen op, met het oog op het algemeen belang van jongeren. We ervaren dat er echt naar ons geluisterd wordt. Ook al zijn het ‘slechts’ adviezen, en dus niet bindend, ze worden echt wel opgepikt.” In de Vlaamse Jeugdraad buigen verschillende werkgroepen zich elk over een specifiek thema wat jongeren zelf aandragen. “Tijdens de adviseursverkiezingen kon iedereen aangeven van welke thema’s ze wakker liggen, wat ze opgepikt willen zien. Die thema’s die jongeren na aan het hart liggen, zijn dus democratisch gekozen. Zo zetten we nu sterk in op mobiliteit, klimaat en mentaal welzijn.”
Online activisme
Met de Vlaamse Jeugdraad wil Anna ook de vaak negatieve beeldvorming over jongeren doorbreken. “Jongeren worden vaak geculpabiliseerd, als zouden we onverschillig in het leven staan. Dat vind ik jammer”, betreurt ze, om meteen te benadrukken: “We zijn kinderen van onze tijd, en we engageren ons wel degelijk, maar op een andere manier dan vroeger. Online activisme is echt zo’n jongerenengagement. We zijn de eerste generatie die met sociale media opgroeide. We lezen dan misschien geen kranten meer, maar dat betekent niet dat we geen nieuws meer vergaren. We doen dat via andere platformen. Jongeren zijn dus best goed op de hoogte. We krijgen beelden van wat kinderen in Gaza meemaken life binnen. Wereldpolitiek is voor ons geen ver-van-ons-bedshow meer en dat stimuleert heel wat jongeren tot een betrokkenheid.” Ze besluit hoopvol: “Omdat dat alles achter een scherm gebeurt, komt dat voor oudere generaties misschien lui over. Dat is het geenszins. We staan er ook, als er een mars is in Brussel, als er gereageerd moet worden, om te sensibiliseren ... Jongeren zijn echt heel interactief en geëngageerd bezig om van onze wereld een mooiere plek te maken. Ik geloof in de kracht van onze generatie. We kunnen een verschil maken.”
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.