Een unicum ter wereld, vermoedelijk. Dat is het gezin de Bakker met maar liefst vier diakens: papa Marcel en drie zonen. Zo bedacht bisschop Bonny luidop tijdens de wijdingsviering van Gert de Bakker (48) tot diaken op 18 december 2022 in de Antwerpse kathedraal.
Het is gezellig thuiskomen bij de ‘de Bakkers’: mama Hild Helsen, zelf pastoraal werkster, moederkloekt niet alleen over vier diakens en de rest van haar kroost, maar ook over andere kinderen die een warm nest nodig hebben. Voor Dries (45), verantwoordelijke verkondiging en catechese in de pastorale eenheid Sint-Franciscus en werkzaam bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, is verkondiging belangrijk bij de invulling van zijn diaconaat, terwijl de anderen focussen op dienstbaarheid. Bart (47) is ziekenhuispastor in de psychiatrische instelling Alexianen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en medeverantwoordelijk voor de diakenopleiding daar. Gert is verantwoordelijke voor liturgie in de pastorale eenheid Heilige Gummarus en Zalige Beatrijs en ziekenhuispastor in het Heilig Hartziekenhuis in Lier. Bart nuanceert spontaan: “Vanuit onze dienstbaarheid doen we ook uitdrukkelijk aan verkondiging. Als getuigenis naar niet-gelovigen is dienstbaarheid een stevige vorm van verkondiging.”
Genade Gods
De zorg voor kwetsbare kinderen is de kern van het apostolaat van Marcel en Hild. In 1988 nam Marcel een engagement op voor Vietnamese bootvluchtelingen. Het echtpaar adopteerde naast de eigen zonen enkele kinderen met een beperking uit het Zuiden. Toen ze de vraag kregen om een adoptiedienst op te starten voor kinderen met een beperking, aarzelden ze niet. “Gods roep is zo sterk. Weigeren is onmogelijk”, omschrijft Hild het. Marcel: “Er rezen vele vragen, maar de voorzienigheid zorgde telkens voor antwoorden.” Was er geen gezin beschikbaar, dan vonden ze wel een plekje in hun eigen nest. Enkele jaren geleden richtte het echtpaar De Bakkerij op, een gemeenschap rond en voor gezinnen met kinderen met een verstandelijke beperking. “Daar kunnen we elkaar ontmoeten, samen eten, samen delen en samen vieren.”
Dienstbaarheid is een stevige vorm van verkondiging.
Geen theorie
Opgroeien in zo’n nest met zorg voor elkaar en voor de zwakkeren kan niet anders dan gevolgen hebben op je eigen evolutie”, meent Dries. Gert beaamt: “We waren een speciaal gezin. Met de komst van Emmanuel en Leena werden we het eerste gezin in Berlaar met kinderen met een donkere huidskleur. De omgang met onze zussen, Dominique en Elise, met het syndroom van Down, maakt dat diversiteit geen theoretische les is.” Bart: “De buitenwereld denkt vaak dat we veel gemist hebben. De realiteit is juist dat ik veel rijker ben geworden door te leren omgaan met verschil. Ook de passie voor religie is ons met de paplepel ingegoten”, vertelt Gert. “Al opgroeiend wisselden we geregeld van gedachten over de Kerk en op welke manier we die moesten hervormen.” Bart had vaker kritiek op het instituut: “Ik wil zelf het gezicht zijn van verandering in de Kerk. Zelf gaan staan in een synodale Kerk.” Dries vult aan: “Mijn roeping groeide tijdens de jeugdpastoraal. Na een samenscholingsweek van de jeugdpastorale werking JOZIB schreef een meisje op mijn arm: ‘Jij haalt het beste in mij naar boven.’ Het is mijn constante streven om dat gevoel steeds weer te realiseren.”
Gedragen
In de keuze om diaken te worden, spelen partners een belangrijke rol, stipt Marcel aan. Tijdens haar opleiding tot pastoraal werkster dacht Hilde dat het mogelijk zou worden om tot diaken gewijd te worden. “Het is er nooit van gekomen”, blikt ze terug. “Ik voel het aan alsof ik een beetje meegezonden ben toen Marcel tot diaken gewijd werd.” Dries vult aan: “Pastoraal kunnen handelen vanuit ons gezinsleven ervaar ik als een voorrecht.” Marcel vat zijn roeping krachtig samen: “Ik voelde mij zo bemind dat ik dat niet meer voor mezelf kon houden. God heeft ons het eerst bemind. Daar begint alles.”
Als diaken leven ze hun geloof voor, ook in hun gezin, maar laten ze hun kinderen vrij om hun eigen weg te zoeken, ook op geloofsvlak. Allen weten ze zich daarin voortdurend bevraagd door hun kinderen. “Dat doet ons groeien in onze rol als diaken”, meent Gert. Marcel besluit: “Authentiek aanwezig zijn bij onze kinderen is het fundament, en dat in combinatie met de genade van Christus.”
Jan Caljon
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.