“Charles leefde als een arme onder de armen, heel eenvoudig. Hij sprak weinig over God, maar toonde Gods liefde in alles wat hij deed. Charles maakte dag in dag uit werk van gemeenschapsopbouw tussen christenen en moslims, allen kinderen van eenzelfde God. Zo realiseerde hij het levengevende wonder van verbondenheid tussen mensen over de grenzen van godsdiensten heen”, aldus Salah Selloum, moslim en oud-leerling van de witte pater die in 1994 tijdens zijn missiewerk in Algerije vermoord werd en op 8 december 2018 werd zaligverklaard.Honderd jaar na zijn geboorte en dertig jaar na zijn overlijden zijn er meerdere herdenkingsmomenten gepland: in Zandhoven, Brussel en Antwerpen.
Marc Phlips
“Dat wonder mag niet verloren gaan”, benadrukt Yvan Deckers, neef van Charles. “Daarom tracht de diocesane werkgroep ‘Vrede en vriendschap in het spoor van de zalige Charles Deckers’ de dialoog tussen christenen en moslims – met respect voor elkaars eigenheid – te bevorderen.” An Verheyen, die als adjunct van de vicaris de werkgroep aanstuurt, bevestigt: “Met zijn manier van leven en denken reikt Charly, zoals zijn medebroeders bij de witte paters hem noem(d)en, ons zes sleutelbegrippen aan waarmee we concreet aan de slag gaan: ontmoeting, keuze voor uitgestotenen, eenvoud in daden, groeien in geloof, gebed en zending. Die sleutelbegrippen geven aanknopingspunten voor zowel christenen als moslims.”
Zandhoven en Brussel
“Op 8 december 2024 vieren we voor het derde jaar op rij in de Sint-Amelbergakerk in Zandhoven de zesde verjaardag van de zaligverklaring van Charles”, blikt Nicolas-Alexander Goossens van het vicariaat Kempen vooruit. Yvan vult aan: “Een week later, op 15 december, gaan aartsbisschop Terlinden en bisschop Bonny in abdij Ter Kameren een bijzondere herdenkingsviering voor.”
Charles, een geboren en getogen Antwerpenaar die vele vakanties doorbracht op het familiedomein in Zandhoven, was van 1977 tot 1982 ook in Brussel actief, waar hij ‘El Kalima’ (Christelijk Centrum voor relaties met de Islam) oprichtte. Bovendien wonen heel wat familieleden van de zalige Charles in het Brusselse. Voldoende redenen om die bijzondere viering daar te laten plaatsvinden. Want Charles’ verbindende voorbeeld is niet aan plaats en tijd gebonden.
“Vooraleer in contact te treden met degene naar wie men gezonden is, moet men zijn cultuur kennen, zijn gewoontes, zijn manier van leven. Pas dan kan men een echte dialoog beginnen. De moslimcultuur brengt ons veel bij en in de mate dat ons christelijke leven betekenisvol is, zijn we in staat vele vooroordelen te laten vallen. De actuele wereld in het algemeen, en de religieuze culturen in het bijzonder, kunnen niet ontsnappen aan de noodzaak van de dialoog om een harmonieus samenleven te verzekeren.”
Charles Deckers, 19 juni 1994
Antwerpen
“Tegenwoordig bestaan in onze samenleving culturen, nationaliteiten, religieuze overtuigingen en ideologieën naast elkaar. Hoewel de contacten talrijk zijn, verlopen ze niet altijd. Charles inspireert ons om bruggen te bouwen die toegang bieden tot elkaars rijkdom en waarden over allerlei grenzen heen. Door elkaar beter te leren kennen, ontdekken we dat we vaak dezelfde zaken doen, zoals voedselbedeling, gebed, aandacht voor zieken, gevangenen …”, vertelt Myriam Smits van het vicariaat Diocesane Diensten. “Samen bouwen aan een wereld van vrede en vriendschap, met respect voor het verschil. Daar draagt de werkgroep ‘Vrede en Vriendschap in het spoor van de zalige Charles Deckers graag haar steentje toe bij”, besluit Yvan.
Volg de website en sociale media van Bisdom Antwerpen en Kerk & Leven voor meer info over de herdenkingsmomenten
of surf naar www.charlesdeckers.be
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@otheo.be
Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be
Een abonnement kost 45 euro. Een los nummer kost 15 euro. Info op 03 202 84 30.