Op het snijpunt van verhalen
‘Yada’ (Hebreeuws): als persoon ten diepste betrokken zijn op het verhaal van de andere.
Lieve Orye, Zorg voor het verhaal, 10 maart 2022).
Aandacht voor spiritualiteit vraagt aandacht voor alle mogelijke inspiratiebronnen die je daarbij op weg kunnen zetten en voeden. Spiritualiteit is een bron voor alle levensdomeinen en dient dynamisch opgevat te worden. Zo sluit het goed aan bij een holistische visie op mens-zijn. De centrale waarden van de zusters van Berlaar – eenvoud, liefde en gastvrijheid – zijn belangrijke bronnen waaruit geput wordt om bewoners en medewerkers nabij te zijn.
Eenvoud
Ieder van ons is op zijn eigen manier mens. En mens kan men pas zijn door in verbinding met anderen. Hieruit vloeit gelijkwaardigheid voort. In een steeds meer diverse wordende samenleving, die meer multicultureel en multireligieus wordt, zal dat eenvoudige vertrekpunt, dat ieder van ons steeds mens is, belangrijk(er) zijn om elkaar met het nodige respect en de nodige openheid te benaderen. Het is een verhaal van samen op weg gaan, met respect voor de eigenheid van elk individu en diens leefwereld.
Ik wil dan ook die leefwerelden binnenbrengen in de nieuwe (t)huis van bewoners, steeds met voldoende verbinding met de samenleving buiten. Ik geloof dat onze verhalen nooit van ons alleen zijn. Het is waardevol om de verschillende invloeden erop te erkennen. In de dagelijkse contacten verrijken we elkaar en leren we nieuwe verhalen kennen die ons nieuwe wegen laten bewandelen, ook in onze levens buiten het woon-zorgcentrum.
Liefde
Een wezenlijk kenmerk van zorg is dat die verder gaat dan het louter ‘nabij zijn’. Ik wil bewust rekening houden met de volledige persoon die een bewoner is, in zijn uniciteit, met diens pijnpunten en gevoeligheden. In de huidige samenleving leven vaak verhalen die onze bewoners beschrijven als ‘oud’ en ‘afgeschreven’. In huis en als pastor wil ik een tegengeluid laten klinken, waarmee ik aandacht heb voor alle identiteiten en rollen die een bewoner bekleedt of bekleed heeft: moeder/vader, zoon/dochter, fabrieksarbeider/gemeenteraadslid, voetballer/kaartspeler enzovoort. Het is pas op het snijpunt van al die verhalen dat iemands levensverhaal in zijn totaliteit naar boven komt.
Door in te zetten op verbondenheid tussen medewerkers, bewoners, familie en samenleving wil ik een sfeer van geborgenheid creëren, waarin men tijd kan nemen om te reflecteren over de levensverhalen die men geleefd heeft en de toekomst die er nog is. Als pastor wil ik daarbij naast de bewoner staan en mee die weg gaan. Ik probeer ten diepste betrokken te zijn op de verhalen die onze bewoners me vertellen.
Als pastor tracht ik eveneens bewoners en medewerkers op een positieve manier te benaderen en verder te kijken dan het eerste beeld dat iemand van zichzelf laat zien. Ik hecht eraan om iedere persoon – verhaal per verhaal – te leren kennen, verhalen die steeds opnieuw en anders verteld (kunnen) worden. Gedurende dat proces zou het mogelijk moeten zijn om zoveel mogelijk facetten van iemands identiteit(en) te belichten. Ik beschouw het als mijn taak om ieder zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn in al zijn verscheidenheid.
Gastvrijheid
Ook gastvrijheid is een belangrijke notie in het pastorale werk binnen een woon-zorgcentrum. Bewoners, familie, vrijwilligers en medewerkers moeten zich welkom kunnen voelen. Ik wil openstaan voor alle verhalen van mensen en in dialoog met die verhalen mijn steun afstemmen op wat mensen werkelijk bezighoudt. Zorg in dialoog is voor mij belangrijk om al onze levensverhalen op elkaar af te stemmen. Enkel zo kunnen we de zorg en ondersteuning bieden waar mensen echt naar vragen. Enkel zo kan ik de naaste zijn, die ik zelf zo graag zou hebben.
Elise Rondelez
Pastor in woon-zorgcentrum Sint-Michaël Essen
Lees meer in ‘Relevant’. Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be. Een abonnement kost 20 euro. Een los nummer kost 5 euro. Info op 03 202 84 30.