“En ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt” (Fil. 1, 9-10a)
Psychiatrisch Centrum – op Linkeroever, waar ik als aalmoezenier werk. Officieel is het geen gevangenis, want geïnterneerden krijgen geen gevangenisstraf maar een interneringsmaatregel opgelegd. De veiligheidsmaatregelen zijn wel gelijk aan die in gevangenissen. Geïnterneerden kunnen niet vrij in en uit een FPC lopen. Enerzijds krijgen geïnterneerden in een FPC (medische) zorgen en de ruimte omaan zichzelf te werken. Anderzijds wordt de
maatschappij beschermd tegen het risico dat zij kunnen betekenen. Het eigene aan een interneringsmaatregel is dat die van onbepaalde duur is. Of nog: hij is van kracht tot men inschat dat er geen risico meer isop herval. Door het gebrek aan perspectief zijn veel geïnterneerden terneergeslagen. Ze zijn hun hoop verloren, omdat ze niet weten wanneer ze opnieuw kunnen vrijkomen.
De geïnterneerden met wie ik dagelijks werk, zijn mensen die, hoewel ze ernstige feiten hebben gepleegd, intern vaak zelf heel gekwetst zijn. In eerste instantie ga ik op bezoek bij wie vraagt om met me te spreken. Maar als ik op een afdeling kom, spreek ik uiteraard met iedereen die ik er ontmoet. Hun nood aan iemand die onbevooroordeeld naar hen luistert, treft me keer op keer. Ik denk aan een man die letterlijk zei dat hij verrast was dat iemand écht naar hem wilde luisteren, ondanks de fouten die hij had begaan. Dat iemand hem hoop gaf en hem vertelde dat hij graag gezien was. Dat God iedereen graag ziet en je ook tijdens je internering nieuwe kansen krijgt. . . .
Pascale Van Hoof, aalmoezenier
Forensisch Psychiatrisch Centrum
Lees het volledige artikel in ‘Relevant’, het magazine van het bisdom Antwerpen.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.