Een nieuw jaar gaat bij velen gepaard met nieuwe voornemens. Voor Ninia Lucas (37) uit Antwerpen kwam er ook een nieuwe baan bij. Op 1 januari startte ze in ons bisdom als stafmedewerker bij Attent (Netwerk voor Maatschappelijke inzet), Globant (missiepastoraal) en Orbit (bondgenoot in de wereld van superdiversiteit en migratie). Ninia werkt er deeltijds, want ze wil haar job als stewardess bij Brussels Airlines niet opgeven. De ene week is ze aan de slag als stafmedewerker, de andere week als stewardess. Twee totaal verschillende jobs die zorgen voor voldoende afwisseling. Voor Ninia is het een godsgeschenk dat ze de twee jobs kan combineren. “Ik wilde al langer meer met mijn geloof bezig zijn, me er ook professioneel voor inzetten, maar ik had nooit gedacht dat het te combineren zou zijn met mijn baan bij Brussel Airlines”, vertelt ze.
Godsgeschenk
Ninia groeide op in een katholiek gezin, ging naar een katholieke school, deed haar communie en werd gevormd. In het secundair onderwijs kwam ze vaak in contact met moslims. “In die tijd was ik op zoek naar zingeving en spiritualiteit en vond ik vele antwoorden in de islam”, blikt ze op die periode terug. “Daarom koos ik tijdens mijn bacheloropleiding ‘leraar secundair onderwijs’ de vakken Nederlands en islam.”
Na een tijd begon ze een en ander in vraag te stellen. “Is dit wel echt wat God van mij vraagt? In die tijd zag ik God zoals veel moslims God zien: als een God die je moet vrezen,” legt ze uit, “terwijl ik God hoe langer hoe meer als een liefhebbende Vader ervoer, die om mij bekommerd is. Ik voelde geen angst voor God.” Ze voelde zich niet langer thuis in het islamitische geloof. “Als vrije student volgde ik enkele vakken aan de Faculteit Theologie van de KU Leuven. En zo kwam ik opnieuw thuis in het christendom, meer bepaald in het katholieke geloof waar mijn wortels ook liggen.”
“Geloven is een levenslang proces”, weet Ninia uit ervaring. “Ook het katholieke geloof is soms een mysterie. De triniteitsleer zal ik misschien nooit helemaal doorgronden. Wel verlangde ik ernaar mijn geloof concreter te maken. Ik begon terug iedere zondag naar de mis te gaan, ik geef catechese in mijn parochie en ben blij dat ik nu ook op professioneel vlak een steentje kan bijdragen vanuit mijn geloof. Geloof draagt immers mijn leven. Het kleurt mijn doen en laten.”
De vacature voor een stafmedewerker bij Attent, Globant en Orbit kwam als een geschenk uit de hemel. “Het grootste deel van de jobinhoud zal duidelijk worden door de weg te gaan”, aldus Ninia. “Het is de bedoeling om te werken aan interreligieuze samenwerking op vlak van dialoog en solidariteit. Zo werd er in maart een broederlijk samenzijn georganiseerd in Borgerhout tussen moslims en christenen om samen de ramadan en de veertigdagentijd te vieren. Het is een eerste initiatief, wat hopelijk kan groeien tot een lange tafel door de straten van Borgerhout.”
“Daarnaast ligt er ook een uitdaging om de vele internationale gemeenschappen van ons bisdom te leren kennen. Vanuit haar taken bij Globant werkte ze de voorbije weken volop aan de organisatie van de internationale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op 16 juni. Die bracht er alle internationale katholieke gemeenschappen uit ons bisdom samen om als een grote familie samen te vieren.”
Routine en creativiteit
Kennismaken en netwerken stonden de voorbije maanden hoog op de agenda van Ninia. “Het is fijn om twee jobs te doen. Als stewardess is het hard werken, maar het is een job die is gebaseerd op routine. Bij Attent, Globant en Orbit komt er veel denkwerk en ook creativiteit bij kijken. Dat maakt het een mooie combinatie”, ervaart Ninia. “En ja, de Kerk vaart momenteel door woelige wateren. Dat houdt me echter niet tegen om voor die Kerk te willen werken. Ik ben juist blij dat ik kan en mag getuigen en dat ik werkelijk van binnenuit de kerkgemeenschap mee vorm mag geven.” Intussen is Ninia haar opleiding van het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aan het afronden. Aan enthousiasme en gedrevenheid geen gebrek.
Saskia van den Kieboom
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.