Het gelaat van de ander – en in diens gelaat de Andere – appeleert ons, stelt de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas. De ‘ander’ is elke persoon tegenover mij, en dus fundamenteel anders dan ik. Die ander doet een beroep op mij. Aan mij om al dan niet in te gaan op dat ethische appel. Om weg te kijken, onverschillig, zoals de priester en de leviet in de parabel van de barmhartige Samaritaan. Of om zoals die Samaritaan halt te houden en de ander te helpen. Om ‘verschillig’ te blijven en je vanuit die verschilligheid te engageren. Bij die oproep tot verschilligheid, zowel cultureel als politiek, in taalgebruik als in consumptie, in de jongerenwereld … staan we stil in het dossier in dit nummer van Relevant.
De oproep tot verschilligheid tot de hele samenleving, ook tot de Kerk, krijgt vandaag een bijzondere betekenis in het licht van de Vlaamse en federale commissies over de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en in andere gezagsrelaties en de vaste wil om een nieuw en coherent beleid voor alle slachtoffers van misbruik, binnen of buiten de Kerk, uit te werken.
In dit nummer laten we twee slachtoffers van misbruik in de Kerk aan het woord. We peilen naar hun ervaring met de tussenkomst van de Kerk en de werking van de commissies, en we polsen wat ze verwachten van de commissies en van de Kerk. We brengen verslag uit van de hoorzittingen van kerkelijke verantwoordelijken in de commissies. En nemen een kijkje op het secretariaat van ons bisdom, dat in de eerste dagen na de uitzending van de documentaire Godvergeten overspoeld werd door aanvragen voor kerkverlatingen.
Blijf verschillig is ook ‘relevant’ in de gevangenispastoraal. Om gedetineerden, ongeacht de feiten die ze pleegden, met een oprechte bezorgdheid aan te spreken met de vraag, zo getuigt Jelle De Backer:
“Hoe gaat het met u vandaag?”
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.