Lang zal hij leven … | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Relevant

Relevant

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Relevant? Inhoud Redactie Abonnement Archief
Pater Vincent (links) en pater Paulin (rechts) met de ouders en meter van Mates die tijdens de internationale viering in Geel gedoopt werd. © Mutebi

Lang zal hij leven …

Ilse Van Halst

Ilse Van Halst

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 3 april 2023 - 11:32

In Geel, een stad met inwoners van 133 verschillende nationaliteiten, wonen een twintigtal Afrikaanse katholieken elke derde zondag van de maand om 13 uur de internationale viering bij in de Sint-Dimpnakerk. “We startten met Pasen 2022”, vertellen spiritijnen Vincent Mutebi en Paulin Horosidy, beiden afkomstig uit Afrika en als missionaris naar ons bisdom gekomen. “De kerkgangers zijn voornamelijk Afrikanen die in Geel of Mol wonen. Soms sluiten er Ieren, Italianen of Britten aan. Ze komen meestal op bedevaart naar de heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken, hen heel bekend. Net omwille van haar internationale uitstraling kozen we ervoor om de internationale vieringen in die kerk te laten plaatsvinden, en niet in de zondagskerk van onze pastorale eenheid Heilige Dimpna en Gerebernus. Momenteel bereiken we nog maar een kleine groep gelovigen. We zullen het initiatief de komende tijd ruimer bekendmaken.”

Anders bidden en vieren
De pastorale eenheid besloot een internationale viering te organiseren om de buitenlandse katholieke gemeenschappen maar ook Vlaamse kerkgemeenschap een andere manier van bidden en vieren aan te bieden. “We geven buitenlanders een kans om zich thuis te voelen en waar mogelijk uitbundig te vieren. Dat is belangrijk vooral wie de Nederlandse taal nog niet onder de knie heeft”, legt pater Vincent uit. Pater Paulin vult aan: “Voor de Vlaamse kerkgemeenschap is zo’n viering een ideale gelegenheid om zich verbonden te weten met de wereldkerk en te ervaren dat anders vieren ook aangenaam kan zijn. Dat bewegingen geleid door boeiende muziek en dans ook een plaats hebben in het vieren van de liturgie. Dat maakt ons samen katholiek, met en ondanks onze verschillen.”

Samen vieren maakt ons samen katholiek, met en ondanks onze verschillen

Pater Vincent vervolgt: “We proberen de eigenheid van de viering te behouden, en maken tegelijk ruimte voor toegankelijke creativiteit. We houden ons aan de rituelen en passen ons aan de omstandigheden aan indien nodig.” Pater Paulin geeft een voorbeeld: “Wordt een kindje tijdens de viering gedoopt, dan kiezen we geen andere lezing dan die voorzien op die dag, maar staan we tijdens de homilie wel stil bij de betekenis van het doopsel. Is er iemand jarig, dan zingen we ‘Lang zal hij leven …’ op het einde van de viering.”

Geven en nemen
Of iemand zijn plek vindt in internationale of Vlaamse vieringen hangt vooral af van de openheid van de persoon in kwestie, geven beide paters aan. “Het is een kwestie van geven en nemen”, ervaart pater Vincent. “Een goed verzorgde viering, uitbundig of somber, leidt altijd tot verbondenheid met God en met elkaar. Dat is uiteindelijk de bedoeling van het samen vieren. De eerste uitdaging voor beide geloofsgemeenschappen is de taal. Als je de gebruikte taal niet goed begrijpt, is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om je echt thuis te voelen in een viering. Vandaar het belang van een anderstalige viering. Daarbij dienen we erover te waken dat het geen uitsluitingskring wordt, maar juist een kans om naar buiten te durven te treden en van elkaar te leren. En op die manier, stap voor stap, groeit de integratie in de lokale gemeenschap.”

Whatsapp
Concreet richtten de paters een Whatsappgroep op met een aantal betrokkenen. “We delen informatie, spreken af en bereiden op voorhand de vieringen samen voor”, legt pater Paulin uit. “We stellen de teksten op in het Frans en het Engels, voor de liederen en voorbeden gebruiken we ook andere talen. Zo hopen we iedereen te betrekken, vanaf de voorbereiding tot en met het vieren.” (IVH)

 

Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.

Gepubliceerd door

Relevant

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook