Vanuit zijn recente publicatie ‘Overeind komen met Petrus’ nodigt mgr. Johan Bonny iedereen uit om na lezing van het boek of het bijbehorende werkschrift vragen aan hem voor te leggen en met hem over in gesprek te gaan tijdens een aantal gespreksavonden. Om, vanuit het synodale appel van onze paus, samen na te denken over de Kerk van morgen.
Tempus fugit … Met 2022 zitten we in de laatste beweging van het driejarige diocesane project ‘Handelingen’ dat op 1 december 2019 van start ging. Aansluiting vinden bij de geboortetijd van de Kerk als een parabel over de Kerk van alle tijden. Dat is de hoofdbedoeling van het project. Vanuit het DNA van de eerste Kerk willen we samen inspiratie halen voor een Kerk 2.0 in het volgende decennium.
Een, twee en nu drie
Neem en lees. Dat was de opdracht van het eerste werkjaar (2019 - 2020) van het driejarige pastoraal project naar een woord van Sint-Augustinus. Zomaar de tekst van Handelingen nemen, lezen en laten spreken. Zonder vooraf vastgelegde leesroosters, werkvragen of opdrachten. De Geest zijn werk laten doen doorheen de letter van de tekst.
Het tweede werkjaar (2020 - 2021) nodigde ons met een vers van Handelingen uit om in naam van Jezus Christus de Nazoreeër overeind te komen en rond te stappen (Hnd 3, 6).
Onder het motto ‘stap mee en spreek’ wil dit derde en laatste werkjaar (2021–2022) zoveel mogelijk gelovigen aansporen om samen in de pertinente vragen te gaan staan die de innemende en volkse figuur van de ongeletterde lepelsnijder in het boek Overeind komen met Petrus aan onze bisschop stelt. In dat boek dompelt mgr. Bonny ons dieper onder in het Bijbelboek Handelingen van de Apostelen en meer bepaald in de dramatiek van het gesprek tussen Petrus en de verlamde bedelaar bij de tempelpoort uit het evangelie van Lucas. In die denkbeeldige dialoog snijdt onze bisschop rake vragen en onderwerpen aan: de situatie van de Kerk vandaag, haar toekomst als gemeenschap en identiteit, de afstand tussen God en mens, het controversiële van het verrijzenisgeloof, hedendaagse tekenen, bekering enzovoort.
Rake vragen:
de situatie van de Kerk vandaag,
haar toekomst als gemeenschap en identiteit,
de afstand tussen God en mens ...
”Als een vervolg op de dynamiek van het eerste thema ‘Neem en lees’ nodigt de bisschop uit om in zijn boek te lezen en kritisch stil te staan bij zowel het exegetische deel als de vragen van de lepelsnijder: Wat daagt je uit? Wat roept weerstand op? Waar ben je het niet mee eens? Welke vragen zou je zelf willen stellen aan onze bisschop?
Synodaliteit in praktijk
Tegelijk spoort hij aan om in gespreksgroepen van gedachten te wisselen over de thema’s die in het boek aan bod komen: over hoe we nu, anno 2021, best kerkgemeenschap vormen, over de uitdagingen en kansen die daarin schuilen en over het belang om samen missionair onderweg te (blijven) gaan.
Hét orgelpunt vormen de gespreksavonden met de bisschop zelf, als een uitgelezen manier van ‘samen op weg gaan’ op synodale wijze. Mgr. Bonny gaat in gesprek over de vragen uit de gespreksgroepen, vragen uit klasgroepen in de derde graad van het secundair onderwijs en vragen die jij en ik hem altijd al wilden stellen.
Op de adem van de Geest
De synodale weg gaan betekent even halthouden om samen terug te blikken op waar de deining van het verleden ons bracht, rond te kijken naar de tijd en context waarin we leven om zo een weg te ontdekken voor morgen. En die weg leidt niet naar een persoonlijk einddoel, maar naar een gemeenschappelijke bestemming.
Het project ‘Handelingen’ drijft als open project op de adem van de Geest en kan ons brengen waar we niet verwacht hadden uit te komen. Het roept ons op om die uitdaging als zoekers en ‘mensen van de weg’ niet te ontwijken, maar ze ‘vrijmoedig en ongehinderd’ en vol hoop te omarmen.
Chris Van Vliet
Meer info op www.handelingen.be. Daar kun je ook je vragen aan onze bisschop neerschrijven. Afhankelijk van wat de coronacontext toelaat, zullen de gespreksavonden live, digitaal of in een mengvorm plaatsvinden.
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 20 euro. Een los nummer kost 5 euro.
Info op 03 202 84 30.