’T is goed in ’t eigen hert te kijken.
De ouderen onder ons kennen zeker het gedicht van Alice Nahon, dat ons uitnodigt voor het slapengaan even de dag te overschouwen en stil te staan bij wat goed was of beter kon. Iets soortgelijks doen we bij een zelfevaluatie. We kijken naar de afgelopen periode en ontdekken waar we deugd aan beleven en wat nog enige bijsturing vraagt. In het onderwijs en vormingswerk is zelfevaluatie niets vreemds. Ook in de Kerk kennen we die vorm. Gebedsvoorgangers voor weekendvieringen en uitvaarten ontvangen reeds sinds jaren een dergelijk evaluatieformulier. Vanaf september 2024 verandert er echter iets aan die procedure.
Myriam Smits
Kandidaat-gebedsvoorgangers, die de opleiding tot gebedsvoorganger voor weekendvieringen en/of uitvaarten met succes hebben afgerond, vragen een mandaat aan bij de bisschop om te mogen voorgaan in weekendvieringen en/of uitvaarten. Zulk een mandatering wordt voor een bepaalde periode gegeven. Normaal is dat zes jaar, maar het kan korter zijn als de gebedsvoorganger in de mandaatperiode de pensioengerechtigde leeftijd van tachtig jaar bereikt.
De voorbije jaren stuurde het secretariaat van het bisschopshuis bij het einde van elke mandaatperiode een (digitaal) evaluatieformulier naar de betreffende gebedsvoorgangers. Ze vulden het in en gaven daarin aan of ze hun mandaat al dan niet willen verlengen. Voortaan verzorgt het secretariaat van het vicariaat Diocesane Diensten die verzending. Ook in de procedure zelf verandert een en ander.
Een slok op een borrel
Die nieuwe aanpak is mede ingegeven door de feedback van de gebedsvoorgangers. Zo merkten ze op dat het evaluatieformulier erg uitgebreid was. Telkenmale werden bijvoorbeeld de coördinaten van de gebedsvoorgangers opgevraagd. Voor het bisdom is het immers van belang om over de juiste adres-, mail-, en telefoongegevens te beschikken. Veel van die gegevens wijzigen echter niet zo vaak. In de nieuwe procedure vragen we enkel de wijzigingen door te geven. Het scheelt meteen een slok op een borrel.
De feedback van de gebedsvoorgangers leidde ertoe dat we ook kritisch hebben gekeken naar de vragen die we hen voorlegden. Uitgangspunt daarbij was: wat willen we met de zelfevaluatie bereiken?
Met de evaluatie willen we hen uitnodigen om stil te staan bij zijn of haar praktijk. Velen evalueren al na elke viering hoe het gegaan is. Het evaluatieformulier nodigt hen echter uit hun bevindingen schriftelijk en systematisch neer te pennen. Dat is niet alleen interessant voor de gebedsvoorganger zelf, maar ook voor het vicariaat Diocesane Diensten, dat de opleidingen tot gebedsvoorganger weekendvieringen of uitvaarten verzorgt.
De reflecties bieden inzicht in het materiaal waarvan de gebedsvoorgangers gebruikmaken of waaraan ze behoefte hebben. Die inzichten willen we meenemen in de opleiding of het navormingsaanbod.
Een gesprek
Daarnaast biedt een gesprek met de gebedsvoorganger op basis van het ingevulde evaluatieformulier de kans om antwoorden te duiden. Vragen naar materiaal, vorming of ondersteuning krijgen een concreet antwoord. Zo doen we recht aan de inspanning van de gebedsvoorganger om het evaluatieformulier in te vullen, wordt het mogelijk vorming, ondersteuning of begeleiding op maat te organiseren en het opleidingsprogramma bij te stellen.
Ongewijzigd in de nieuwe procedure is de rol van team van de pastorale eenheid en het vicariaat. Voor een verlenging van een mandatering tot gebedsvoorganger is namelijk ook hun bevestiging nodig. Zodra de gebedsvoorganger de link naar het evaluatieformulier ontvangt, krijgen het team en het vicariaat een verzoek tot herbevestiging.
Het is goed op gezette tijden stil te staan bij werkzaamheden. We zijn blij met wat we goed doen en gaan aan de slag met wat beter kan. We hopen dat de nieuwe evaluatieprocedure hiertoe een bijdrage mag leveren.
Lees meer in ‘Relevant’, het magazine van het bisdom Antwerpen.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.