Lerenslang: Tijd en ruimte voor liturgische vorming | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Relevant

Relevant

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Relevant? Inhoud Redactie Abonnement Archief
Marc en Lia vertellen over hun ‘weg van gebed’. © Lieve Gommers

Lerenslang: Tijd en ruimte voor liturgische vorming

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 8 januari 2021 - 16:32
Afdrukken

Wanneer vindt er een liturgische vorming plaats? En waar?
Bovenstaande vragen waren lange tijd vanzelfsprekend.
Corona maakte alles anders. De vertrouwde wegen van liturgische vorming raakten versperd en bedolven onder coronabezwaren.

Als een weg doodloopt, mag je even stilstaan, maar ons verrijzenisgeloof daagt ons uit om vervolgens opnieuw ‘op te staan’ en nieuwe wegen te gaan.

Om die reden kiezen we dit werkjaar voor liturgische vorming die niet gebonden is aan een bepaalde tijd of plaats.

Lieve Gommers

 

We bieden diverse vormingen aan die geïnteresseerden kunnen bekijken en verwerken op een moment en plaats naar keuze.

In-gebed

Wie spreekt over ‘liturgische vorming’, denkt wellicht spontaan aan de vorming en navorming van mensen die een taak opnemen in de liturgie. Deze vorming is en blijft van groot belang. Om die reden ontwierpen we twee digitale leertrajecten: eentje voor kandidaat-gebedsleiders die door de pastorale eenheid worden gezonden om zich te bekwamen in het leiden van woorddiensten met of zonder communie en een leertraject over het voorbereiden en leiden van uitvaarten. Er wordt verwacht dat kandidaten, die nog geen theologische opleiding volgden, ook deelnemen aan drie theoretische vakken van het HIGW.

Een kandidaat kan op eender welk moment van het werkjaar starten met de praktijkgerichte vorming via het vormingsplatform. Hij of zij doorloopt alle digitale leeractiviteiten, bestaande uit video’s, leesteksten, schriftelijke taken en praktische opdrachten, uit te voeren in de pastorale eenheid. Hierbij krijgt de kandidaat zowel feedback van de cursusbegeleider als van een groepje uit de pastorale eenheid. Deze werkwijze maakt differentiatie mogelijk. Wie reeds veel ervaring heeft, zal bepaalde opdrachten snel en gecombineerd kunnen uitvoeren. Wie een druk gezins- en beroepsleven heeft, kan het doorlopen van de leeractiviteiten en opdrachten spreiden over een langere periode …

Rijker dan je denkt

In de basisvorming wordt enkel aandacht besteed aan het voorbereiden en leiden van Woorddiensten of uitvaarten. Vanzelfsprekend kunnen gebedsleiders nog heel wat andere taken opnemen. Hun takenpakket is ‘rijker dan je denkt’. Hoe zinvol zou het zijn om wekelijks (bijvoorbeeld op zondag) samen het kerkelijke avondgebed (vespers) te bidden in de pastorale eenheid? En waarom zou een gebedsleider geen taak opnemen bij diverse zegeningen, zoals het zegenen van boekentassen bij het begin van het schooljaar, het zegenen van een woning of van een kamer in een woon-zorgcentrum wanneer een oudere daar een nieuwe thuis krijgt? In de navorming ‘Rijker dan je denkt’ worden gebedsleiders uitgedaagd om die rijkdom aan gebedsvieringen verder te verkennen. Aangezien de vorming digitaal wordt aangeboden, kunnen ze de inhoud ontdekken op een moment naar keuze.

Weg van gebed

Vanzelfsprekend is liturgische vorming niet alleen bedoeld voor mensen die een taak opnemen in de liturgie. Allen zijn we geroepen om verder te groeien in de liturgie om zo ons vieren en bidden te verbreden en te verdiepen. Om die reden organiseren we ook vorming voor een breed publiek. We ontwikkelden een ‘weg van gebed’. Op een digitale kaart van ons bisdom prijken diverse foto’s. Wie op de foto’s klikt, kan een videogetuigenis bekijken van vicaris-generaal Bruno Aerts (abdij Postel/Sint-Jakobskerk Antwerpen), vicaris Bart Paepen (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal), zuster Teresia (abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht) en het echtpaar Marc Van Kerkhoven en Lia De Cat (ouders, grootouders en betrokken in de pastorale eenheid Heilige Veronica). Ze vertellen telkens over hun ‘weg van gebed’, over wegwijzers, hoogtepunten en valkuilen op die weg en prikkelen de kijkers met diverse tips en vragen.

Inschrijven kan via www.ccv.be/antwerpen. Na betaling van een bijdrage van 8 euro, krijg je toegang tot de digitale vorming via www.vormingsplatform.be.

Gepubliceerd door

Relevant

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook