De uitkomst van die synodale oefening in elk bisdom bij ons, maar ook wereldwijd, is niet zozeer dat nu duidelijk op papier staat welke kwesties dringend dienen aangepakt en welke de rode draden zijn voor de volgende jaren. “De synode is geen democratiseringsproces, waarbij iedereen bevraagd wordt en de meerderheid bepaalt welke richting er wordt uitgegaan”, stipt Bart aan.
Rome communiceerde trouwens al meermaals uitdrukkelijk wat deze synode níet is, vervolgt hij. “Ze is niet uit op resultaten op korte termijn. Ze is niet het moment waarop al die thema’s besproken en beantwoord worden. Ze gaat wél over het leren en durven toe te laten van de veelkleurigheid en diversiteit binnen de Kerk, vanuit het geloof dat daaruit iets nieuws kan groeien. Over het zoeken naar wegen om daarmee om te gaan. De oefening situeert zich dus op meta-niveau.”
Concreet gaat dat enerzijds over de slagkracht van een bisschoppenconferentie. “Zal het mogelijk worden om regionaal beslissingen te nemen die op dit moment enkel wereldwijd genomen kunnen worden?”, vertaalt Bart. En andersom rijst de vraag hoe we kunnen bewerkstelligen dat lokale Kerken minder met oogkleppen kijken. “Want”, erkent Bart, “niet alle kwesties die bij ons hoog op de agenda staan, zijn wereldwijd hete hangijzers.” Anders gezegd: hoe ga je als centraal kerkelijk gezag op een gezonde manier om met diversiteit, en hoe blijf je als lokale kerkgemeenschap verbonden met een wereldwijde diverse Kerk?
Kortom, met de synode over synodaliteit wil paus Franciscus een impuls geven. “Het gaat hem niet om een nieuwe structuur, maar om een permanent nieuwe mentaliteit, op verschillende niveaus van Kerk-zijn, van gezin tot bisschoppenconferentie en zelfs tot eventuele concilievergadering.” Of hoe de paus een agenda neerzet voor de komende honderd jaar.
Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.