Tochtgenoten | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Relevant

Relevant

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Relevant? Inhoud Redactie Abonnement Archief
Met het project ‘Priesters als tochtgenoot’ wil de priesterraad de broederlijkheid en verbondenheid tussen priesters stimuleren. © Ilse Van Halst

Tochtgenoten

Ilse Van Halst

Ilse Van Halst

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 5 november 2023 - 13:29
Priesters dragen zorg voor elkaar

“Sommige oudere priesters zijn niet meer op de hoogte van het reilen en zeilen in ons bisdom, anderen kennen de buitenlandse priesters niet of voelen zich als enige priester in hun pastorale eenheid enigszins geïsoleerd en verlangen meer betrokken te worden, jonge priesters kennen de oudere generaties niet meer ... Vanuit die vaststellingen groeide in de schoot van de nieuw gestarte priesterraad al snel de idee om het project ‘Priesters als tochtgenoot’ te lanceren, dat in januari van start gaat”, vertelt Michel Baert. “Door de priesterwijding zijn we ‘broers’. En broers dragen zorg voor elkaar.”

Met het project ‘Priesters als tochtgenoot’ richt de priesterraad zich, geheel vrijblijvend, tot alle actieve priesters uit ons bisdom. Religieuzen (die door hun congregatie bezocht worden), zieke priesters (die al ziekenbezoek krijgen) en priesters van ons bisdom die buiten de bisdomgrenzen wonen, behoren niet tot de doelgroep. “We nodigen gepensioneerde en actieve priesters uit ons bisdom uit om elkaar drie of vier keer per jaar te ontmoeten, vanuit de vaste overtuiging dat beide generaties iets voor elkaar kunnen betekenen”, legt Herman Augustyns uit. Net als Michel Baert is hij lid van het bureau van de priesterraad. Bart Rombouts modereert. “Het doet deugd om elkaar te ont-moeten, een moment waarop niets ‘moet’, waar je met elkaar van gedachten kunt wisselen, ervaringen kunt delen, energie kunt opdoen, batterijen kunt opladen …”

Michel valt hem bij: “Als priester ben je met zo veel zaken bezig, dat zulke bezoeken er soms bij inschieten. Toch is dat belangrijk voor je eigen veerkracht. “Onlangs bezocht ik een confrater die 89 jaar werd”, getuigt Bart Rombouts. “Van zo’n ontmoeting kom ik als herboren terug.” Hij vervolgt: “Het is zowat de moderne versie van de vroegere ‘kranskes’. Toen ik aantrad in Hoogstraten in 2011 was er elke maandagnamiddag een priesterkranske. Dat is ondertussen verdwenen, omdat de meeste priesters van toen overleden zijn.”

Tijdens een bel- en mailronde kreeg de priesterraad heel wat positieve reacties. “Via telefoon polsten we bij de tachtigplussers onder ons of ze interesse hebben. Soms werd dat al meteen een lang gesprek”, merkt Bart Rombouts op. “Alleen al daaraan merk je dat het velen deugd deed om namens de priesterraad gecontacteerd te worden. Dat er nood is aan verbondenheid.” Herman vervolgt: “Tegelijk vertrok er een mail naar de jonge priesters met de vraag of ze tochtgenoot willen zijn.” 

Momenteel steken de leden van de priesterraad de koppen bijeen om priesters – een tachtigplusser en een jonge confrater uit dezelfde regio – te koppelen. “Als priesterraad faciliteren we. Waar, wanneer en hoe vaak ze afspreken: dat is aan hen”, aldus Michel. Na een jaar wordt het project geëvalueerd.

Wil jij als priester ook een confrater ontmoeten en ben je tachtig jaar of ouder, geef dan jouw naam door via herman.augustyns@telenet.be of 0474 51 51 28.

Vicaris Emmanuel Ikeobi:
“Het is geven en nemen. Een professor zei me ooit: ‘Als je ergens nieuw komt, houd je ogen wijd open, houd je oren wijd open, en houd je mond dicht. Zo leer je wat er leeft, hoe het werkt. Je moet niet meteen alles willen veranderen, maar luisteren hoe de zaken er lopen.’ Oudere priesters hebben veel ervaring. We kunnen veel van hen leren. En ze geven ons hoop. Ze zijn al zo lang priester en zijn gelukkig in hun roeping. Dat geeft me moed. Zo hoop ik op mijn beurt een teken van hoop te zijn voor onze priesterkandidaten en voor mijn oudere collega’s. Contact en nabijheid kan een hele steun betekenen voor oudere priesters. En dat verdienen ze. Het is belangrijk dat ze op het einde van hun leven kunnen heengaan naar onze Vader met warme herinneringen aan hun leven en werk hier op aarde.”
Priester Peter Dierckx:
“Ik wil graag tochtgenoot zijn, omdat ik het verrijkend vind om medepriesters te ontmoeten. Ik wil vooral luisteren naar het verhaal van de ander. Net door te luisteren naar de ander, ontvang je zelf ook heel veel. En ik ben altijd bereid om bij te leren. Dat kan best vanuit een gesprek met een andere priester, over zijn manier van pastor-zijn, hoe hij zijn roeping beleeft … Tegelijk wil ik mijn verhaal delen. Misschien kan ik hem iets bijbrengen vanuit mijn beperkte ervaring, misschien kan het een verrijking zijn te horen hoe het leven van een priester eruitziet anno 2023. En wie weet, kan ik op die manier iets binnenbrengen van het hedendaagse pastorale leven in zijn bestaan.”

 

Lees meer in ‘Relevant’.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro.
Info op 03 202 84 30.

Gepubliceerd door

Relevant

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook