|
|
|
|
De barmhartige Samaritaan van Ferdinand Hodler is een van de blikvangers op de expo ‘Compassion, de vele gezichten van medeleven’, die nog tot eind augustus loopt in het MAS in Antwerpen. Aan de hand van historische en hedendaagse kunstwerken uit verschillende culturen wil de expo in beeld brengen dat het helpen van de ander in nood in ons DNA zit, maar tegelijk ook heel wat vragen oproept. |
|
“Zorg zit in het fundamenteel menselijke. Artificiële intelligentie en technologie zijn boeiend. Beangstigend ook in sommige opzichten. Maar het machinale zal altijd, hoe gesofistikeerd ook, verschillen van het mens-zijn. En net in dat verschil zit ‘zorg’.” Aan het woord is Simon Godecharle. Als theoloog en als ethicus stelt hij zichzelf én ons vragen. En die zijn er meer dan voldoende, zeker in de zorg.
Steven De Schamphelaere
“Zorg betekent ook ‘weten dat je er mag zijn’, ‘ik ben de moeite waard’ en vooral ‘iemand wil me helpen’, ‘iemand wil zich met mij verbinden’”, vervolgt Simon zijn betoog. En dan komt de theoloog in hem naar boven: “Als kind toonde mijn vader me ooit een kruisbeeld waarin het lijden van Jezus expliciet zichtbaar was gemaakt. Ik vroeg hem waarom dat zo vreselijk werd afgebeeld. Omdat, zo antwoordde hij, in zijn lijden duidelijk gemaakt wordt dat Jezus ook bij jou weet wanneer het pijn doet. Ook dat is zorg. Weten en erkennen dat het pijn doet. Samen het kruis dragen, samen het juk opnemen.”
Lees meer in ‘Relevant’, het magazine van het bisdom Antwerpen.
Abonneren kan via abonnementen.relevant@otheo.be.
Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be. Een abonnement kost 45 euro. Met een steunabonnement van 75 euro steek je ons een hart onder de riem.
Een los nummer kost 15 euro.
Info op 03 210 08 30.