De roep of roeping manifesteert zich in je leven als een innerlijk verlangen of als een uiterlijke vraag of verandering. Nadien blijft niets hetzelfde. Zelfs als je uiterlijk alles bij het oude wil laten, blijft het innerlijk knagen.
De weigering om in te gaan op de roep is een typische stap in persoonlijke verhalen. Die weerstand kan bij jezelf liggen in de vorm van angsten, twijfels, aarzelingen. Vaak komen die voort uit belemmerende overtuigingen: Dit kan ik niet! Dat is niets voor mij! Of je omgeving werkt tegen en werpt hindernissen op. Tegenstanders verdedigen hardnekkig de status quo.
Innerlijke en uiterlijke weerstand overwinnen, scherpt de wil aan. Het mobiliseert de nodige energie om in te gaan op de roep. De fase van weigering is vaak nodig om van harte ja te kunnen zeggen.
Paradoxaal genoeg betekent ja zeggen tegen de roep, soms dat je expliciet nee moet zeggen tegen de verwachtingen van je omgeving. Een mooie getuigenis daarvan is het verhaal van Wauthier De Mahieu.
Meer weten
Mieke Bouma. Storytelling in 12 stappen: op reis met de held. Atlas Contact, 2011, ISBN 9789045704838. Lezen in Google Books.