Krakau in woorden en weetjes: culinair | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Verse Vis

Verse Vis

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • www.krakau2016.be

Krakau in woorden en weetjes: culinair

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 8 november 2015 - 14:53
Afdrukken
Wat er in Polen zoal op het menu staat? Ter voorbereiding van de Wereldjongerendagen in Krakau zet Verse Vis Claudia, zelf half Pools, het op een rij.

Je vraagt je misschien af wat je voorgeschoteld krijgt als je wordt uitgenodigd bij een Poolse familie voor een obiad, een diner. Naast onnoemelijk veel eten ( de Polen nemen gastvrijheid serieus en geen honger is geen reden om eten af te wijzen) staan er zeker enkele opmerkelijke gerechten op tafel.

Een blauwe tong

De Polen eten bij voorkeur 's middags warm. Eén van de lekkerste gerechten, dat zowel als hoofdgerecht en dessert geserveerd wordt, zijn de pierogi. Ze hebben iets weg van halvemaanvormige ravioli en zijn gevuld  met vlees, groenten of fruit.

Naargelang het seizoen varieert de keuze, maar in de zomer is het meer dan de moeite waard om pierogi z jagodami te proeven.

Het deeg en de overheerlijke Poolse blauwe bosbessen vormen een geweldige combinatie en je krijgt er een blauwe tong van. Helaas zijn deze slechts beschikbaar in juli, tenzij je voor diepvries gaat.

Pierogi z jagodami

Soepliefhebbers vinden op een Poolse menukaart onder meer zurek en barszcz. Zurek is een soep van zuur roggemeel met varkensworst en gekookte eitjes, barszcz is dan weer rode bietensoep, vaak geserveerd met uszka ( kleine gedraaide pierogi gevuld met paddenstoelen en vlees) en jajko (ei).

Barszcz is ook één van de traditionele gerechten die geserveerd wordt met Kerstmis.

Polen zijn verder verzot op kielbasa en kiszona kapusta, worst en zuurkool. Ze combineren ze tot bigos, een soort pastij.

Bigos

Als je een zoetebek bent, dan is de Poolse keuken zeker iets voor jou. Een typische Poolse tante maakt overheerlijke placki voor het weekend, een combinatie van taart en cake.

Szarlotka is een gewone appeltaart à la Poolse oma.

Als je verzot bent op kaastaart moet je zeker sernik proberen en als je niet weet wat te kiezen ga dan voor de met maanzaad gevulde makowiec.

Makowiec

Bij al dat eten hoort ook drank en daarvoor staan de Polen wereldwijd bekend. Er is de wodka, maar Polen is ook een bekend bierland met in supermarkten en op terrasjes een ruime keuze aan Pools bier uit verschillende streken. Ook is er een ruim aanbod aan water of woda. Dat klinkt misschien vreemd, maar Polen heeft veel bronnen dus er zijn misschien zelfs evenveel merken water als bier.

Daarnaast zijn Polen  fervente theedrinkers en wordt thuis ook vaak compot gemaakt.

Hou je meer van sap? Probeer dan zeker sok porzeczkowy, bessensap.

Gepubliceerd door

Verse Vis

Meer

Artikel
Wereldjongerendagen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook