Krakau in woorden en weetjes: Kerk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Verse Vis

Verse Vis

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • www.krakau2016.be

Krakau in woorden en weetjes: Kerk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 27 december 2015 - 19:08
Afdrukken
Claudia, Belgische met Poolse roots, wijdt ons deze keer in in gelovig Polen. Waar mogen de WJD-gangers zich aan verwachten deze zomer? Lees het hier.

Polen staat bekend als een gelovig land. Rond de 90 procent van de mensen geeft er aan katholiek (chrzescianin) te zijn. Daarnaast wonen er ook christenen van andere strekkingen en, sinds jaar en dag, joden en moslims. De moslims zijn afkomstig van de Tataren en kwamen in de late middeleeuwen in Polen wonen.

Iedereen richting kerk

 Een eucharistieviering bijwonen in Polen, zeker in een dorp, is een nostalgische ervaring. Op een zondag (niedziela) zijn er gemiddeld vier missen (msze) per dag. Deze zitten vaak vol. Je bent dus beter op tijd als je een zitplaatsje wil.

Kijk je uit het raam vlak voor de viering, dan zie je ze allemaal dezelfde richting uitgaan, de auto’s en de mensen in hun mooiste zondagskleren. Als je als ja als Poolse naar de mis gaat, krijg je niet zelden een opmerking van je (groot)moeder dat je best nog snel iets chiquers aantrekt.

Nooit in de handen

Een Poolse eucharistieviering verloopt ongeveer zoals een Belgische, maar er zijn er enkele verschillen. Tijdens het Lam Gods gaan de Polen op hun knieën zitten en ze nemen de hostie nooit in hun handen, maar rechtstreeks op de tong.

De mensen zingen allemaal mee met de kerkliederen, wat een leuke sfeer geeft. Zoals hier kennen mensen uit de parochie (parochia) elkaar en blijven ze lekker napraten na de mis.

Elke parochie heeft zijn eigen vaste hoofdpriester (proboszcz) en daarbij ook nog enkele gewone priesters.

De proboszcz woont vast op de plebania. Dit is het huis van alle priesters en ook een ontmoetingsruimte voor de parochianen. De gewone priesters wisselen elke drie jaar van parochie. Als je een priester of zuster op straat tegenkomt, zeg je 'Szczesc Boze', wat zoveel betekent als ‘God zegene u’.

Het grootste christusbeeld ter wereld zou in Swiebodzin, Polen staan.

In Polen wordt er ook veel belang gehecht aan Maria. Ze wordt meestal omschreven als Matka Polski, de moeder van Polen. Voor de mis wordt er de paternoster gebeden en op woensdagen zijn er speciale missen voor Haar.

Aangezien in Polen enkel jongens misdienaar mogen zijn (toch in de meeste parochies), kunnen meisjes vaak in een door de zusters geleide verenging van Maria. Vaak krijgen ze daar ook een mooi bijpassend blauw uniform dat ze dan met Mariahoogdagen in de mis dragen.

Charmante zondag

Geloven is nog echt een familiegebeuren in Polen en zondag daarom echt een familiedag, altijd volgepland met familiebezoeken. Het leven loopt er op zondag net een tikkeltje trager. En er is altijd veel cake op de zo’n Poolse charmante zondag!

Meer weten over het Poolse parochieleven? Er bestaan enkele leuke series over. Google zeker eens Plebania of Ojciec Mateusz (een serie over een priester-detective!).

Gepubliceerd door

Verse Vis

Meer

Artikel
Wereldjongerendagen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook