Ode aan de kelder. Wereldreizen van Gent naar Congo | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Verse Vis

Verse Vis

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • www.krakau2016.be

Ode aan de kelder. Wereldreizen van Gent naar Congo

Kristien Spooren

Kristien Spooren

icon-icon-blog
Gepubliceerd op donderdag 17 september 2015 - 18:08
Afdrukken
Verse Vis Kristien Spooren reist weldra naar Congo. Lees hier met haar mee.

Ergens onderin de Gentse Rozier staat een houten bank. Nog niet zo lang geleden lag die vol samenvattingen, vertalingen, schema’s en andere blokvoorbereidingen. Vandaag is ze leeg. Studenten mogen ademen, professoren bereiden een volgend onderzoek voor.

,,Afrikanistiek? Nog nooit van gehoord.” Oh, ik ook niet hoor, voor ik het ging studeren. Ik lach, want het is echt zo. ,,Maar Afrika is toch heel groot? En kan je al die talen spreken?” Neen, dat kan ik niet. En neen, ik ken ook niet alle steden van alle landen uit mijn hoofd. Ik leer wel Swahili. En Lingala. En een beetje Avatime, een niet-Bantoetaal uit Ghana.

De kelder is klein doch inmiddels vertrouwd. Het ruikt er wat muf. Aan de muur hangen doctoraatsartikels en linkse pamfletten. Verder in de gang huizen archeologen van het Kongo King project. Een stapel wereldmagazines nodigt uit tot kritisch denken. Zo nu en dan vang ik flarden van gesprekken op, meestal in het Frans. Jean Karangwa treint wekelijks op en neer vanuit Parijs. Bernard Clist graaft weldra naar nieuwe schatten in het noorden van Angola. Een kuisvrouw haalt water in de koffiekamer.

,,Zijn er veel studenten?” Absoluut niet. Gemiddeld zitten we met z’n veertienen. De lessen gaan door in het lokaal op het einde van de gang. Soms is het er warm, soms bibberen we er in wintertrui. Naast het schrijfbord hangt een kleurige Afrikakaart. In de herfst danst de regen op grote draairamen. Ik noteer, luister en schrijf papers. Ik sprak met Koen Stroeken en regelde mijn bachelorproef.

Baz Lecocq onderwees Afrikaanse geschiedenis. Ik kreeg ook Geografie van Afrika, Antropologie van Afrika, Overzicht van de historische kritiek, Inleiding tot de voornaamste moderne literaturen, Gender en diversiteit, Seksualiteit en globalisering, Sociolinguïstiek van Afrika, Inleiding tot de Afrikaanse taalkunde, Structuur en conflict in het Globale Zuiden, Inleiding tot taal- en tekststructuren, Culturele antropologie, Historisch overzicht van de wijsbegeerte, Inleiding tot de wereldgeschiedenis, Afrikaanse historische taalkunde, Algemene literatuurwetenschap en Inleiding tot het bronnenonderzoek en de methodologie van de Afrikaanse geschiedenis.

Afrikanistiek is leren over Afrika, maar ook kijken naar de wereld, Tanzaniaanse kranten vertalen, globetrotteren. Eind april reisde ik naar Togo en Benin. Een vriendin bekijkt het fotoalbum. Ze is verbaasd. Hebben ze daar echt iPhones?

We aten yam en bakbananen en dronken bissap uit plastieken zakjes. Ik ontmoette er Ibrahim, een jonge muzikant uit Ouakeh. Mijn Fairphone kiekte geiten, autobussen, karaokebars. Een Spanjaard toerde van de Pyreneeën naar zijn Zuid-Afrikaanse moeder. Op de markt praatte ik met een rimpelende vrouw. Twee jongens schaterlachten aan de grensovergang. Christine, zestien, wil later eerste minister worden.

De bank in de kelder heeft een manke poot. Je kan er op schommelen. In september verwelkomt ze nieuwe studenten. Zelf zal ik er niet zijn, want een maand later vertrek ik naar Congo. Het lokaal in de Rozier maakt plaats voor de universiteit van Lubumbashi, het kot in de Harelbekestraat voor een bed bij Don Boscozusters. Vijf maanden en driehonderd avonturen later keer ik terug. ,,Je gaat er studeren?”. En veldwerken en schrijven en gelukkig zijn. De toekomst is nog ver. Ik houd het thuisfront op de hoogte, wie leest mee?

,,Keileuk, jouw studie.” Ongetwijfeld.

Gepubliceerd door

Verse Vis

Meer

Blog

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook