Mgr. Kockerols bracht op 5 september een bezoek aan "De Fontein", een huis in de Hoogstraat in Brussel waar daklozen terechtkunnen voor hygiëne en verzorging. Ze vinden er een luisterend oor en kunnen er even tot rust komen. Ook in Luik en Gent is een gelijkaardig opvangcentrum. De bedoeling van "De Fontein" is mensen die op de straat leven toegang te geven tot de meest elementaire hygiëne.
"Op die manier proberen wij elke dag mensen die in grote armoede leven, een beetje menswaardigheid te geven", vertelt een personeelslid uit Brussel.
De Belgische Vereniging van de Orde van Malta opende de eerste “Fontein” in de Bloemistenstraat in Brussel. In 2016 vierde ze haar twintigste verjaardag. In 2017 verhuisde de werking naar een gerenoveerd gebouw (een vroegere discotheek) in de Hoogstraat 346. In “De Fontein” gaat de aandacht en hulp vooral naar hygiëne en sociale hulp. Het doelpubliek is de daklozen maar ook mensen die een kwetsbaar bestaan leiden (wonen in een kraakpand, een krotwoning, een studio zonder sanitair,…). Jaarlijks zorgt de Orde van Malta voor 18.000 douches, 25.000 huisbezoeken, 17.000 wasbeurten en 7.000 verzorgers en sociaal assistenten. Meer dan 600 vrijwilligers bezoeken regelmatig ziekenhuizen en homes, en gaan thuis langs bij hulpbehoevende mensen.
Luisteren is belangrijk
“Belangrijk is luisteren naar mensen”, vertelt een van de mensen daar werkzaam. “Elk dag zijn er veertig toegangstickets beschikbaar voor mannen en vijftien voor vrouwen. Het aantal bij de vrouwen ligt lager omdat er minder dakloze vrouwen – vijftien procent – zijn dan mannen . Vrouwen kunnen tot twee maal per week langskomen in ons centrum, mannen een keer per week. Ons centrum is dagelijks open tot 14 uur. De bezoekers kunnen een douche nemen met warm water en hun kleren (tot 2.5 kg) wassen. Zo nodig krijgen ze ook tweedehands kleren en schoenen. Een verpleegster is beschikbaar en helpt bij ziektes. Vooral luizen en schurft zijn plagen waar mensen mee te maken krijgen. Hun lichaam en kleren krijgen een behandeling ertegen. Ze mogen ook gebruikmaken van de pedicure diensten. Ook de verzorging van voeten is belangrijk voor iemand die op de straat leeft.
"Daklozen leggen kilometers per dag te voet af, dikwijls met slechte schoenen. Voetverzorging is uitermate belangrijk."
Iedereen wordt verwelkomd met een kop koffie, een boterham of een koek. Al onze diensten zijn gratis en te verkrijgen op een en dezelfde plaats”.
In het centrum in Brussel werken naast vier betaalde personeelsleden ook 85 vrijwilligers. Dagelijks werkt naast het personeel een ploeg van zes tot acht vrijwilligers om al de mensen op te vangen en te helpen.
Zestien procent van de daklozen die "De Fontein" ontvangt zijn Belgen, 35 procent komt uit Oost-Europa en meer dan dertig procent uit Noord-Afrika (vooral uit Marokko en Algerije).
Afhankelijk van de migratiegolf veranderen de percentages.De mensen uit Centraal-Afrika worden meestal door het burgerplatform opgevangen.
De jaarlijkse werkingskosten voor het huis in Brussel bedraagt ongeveer 215.000 euro. De Belgische Vereniging van de Orde van Malta VZW, en giften van privépersonen, bedrijven en verenigingen dragen de kosten. “De Fontein” in Brussel ontvangt subsidies van de regionale overheden voor een bedrag van ongeveer 75.000 euro.
De Fonteinen werken samen met andere verenigingen die hulp bieden aan daklozen zodat zij terechtkunnen bij verenigingen die geschikt zijn om hun problemen op te lossen. Brussel maakt deel uit van AMA (Association des Maisons d’Accueil). Ze begeleiden bezoekers tot hun levenseinde. Daarom werken ze ook samen met een collectief van verenigingen die ervoor zorgen dat elke overledene die een deel van zijn of haar leven op de straat doorbracht, een waardige begrafenis krijgt.
Wil je vrijwilliger worden bij de Orde van Malta? Hier vind je meer info