Woensdag 16 januari: vertrek
Een Belgische delegatie van 50 jongeren onder leiding van IJD (Jongerenpastoraal Vlaanderen), reist met de bus naar Schiphol (Amsterdam). Daar nemen ze een rechtstreekse vlucht naar Panama, waar ze worden opgewacht door de Vlaamse priester-missionaris Patrick Hanssens. Hij brengt hen naar enkele geïsoleerde dorpen in de buurt van Quabrada Ancha. In andere dorpen leven 50 Waalse Panamagangers mee.
Donderdag 17 t.e.m. zondag 20 januari: meeleefdagen
Vier dagen leeft de Vlaamse delegatie mee met de inwoners van het dorp. Ze verkennen een stukje regenwoud en volgen een programma dat de inwoners voor hen hebben voorbereid. Op zondagavond trekt iedereen naar de jaarmarkt aan het meer van Alajuela, waar ze mee chocolade zullen verkopen.
Maandag 21 januari: verplaatsing en verbroedering
Op maandag reizen de 100 Belgische deelnemers naar Chilibre, een stad op drie kwartier rijden van Panama-stad waar ze bij gastgezinnen logeren. ’s Avonds verbroederen ze met 50 Antwerpse pelgrims die pas die dag zijn aangekomen (en dus geen voorprogramma volgen). Een Belgische avond in Panama dus met alle 150 Belgische deelnemers.
Dinsdag 22 t.e.m. zondag 27 januari: officieel programma
Het officiële deel in Panama-stad gaat van start. Overdag (van dinsdag tot vrijdag) kunnen deelnemers terecht in het Omar Park. Je kan er bezinnen in de ‘Tuin van Vergeving’ of op de ‘Roepingenmarkt’ ontdekken hoe je jouw geloof een plaats kan geven. Priester Jhassir Pacheco: ‘We willen jongeren ondersteunen in hun roeping, of dat nu een roeping is naar een gezinsleven, een religieus leven, het priesterschap of als leek binnen de kerkgemeenschap.’ In het overdekte Cristonautas themapark kan je met virtual reality en andere digitale technieken bidden of werken rond lectio divina.
Hoogtepunten worden de intrede van de paus (donderdagavond), de kruisweg (vrijdagavond) en de nachtwake op zaterdagavond gevolgd door de slotviering op zondagochtend.
Kerknet houdt je op de hoogte: volg de Wereldjongerendagen op deze aparte themapagina.