Informatie voor zorgverstrekkers! | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zinzorg Thuis vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen

Zinzorg Thuis vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Zinzorg Thuis? Voor wie? En wat met mijn privacy? Vrijwilliger worden? Afspraak maken? Deelnemen aan een activiteit? Waar staan we voor? Informatie voor zorgverstrekkers!
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wat is Zinzorg Thuis? Voor wie? En wat met mijn privacy? Vrijwilliger worden? Afspraak maken? Deelnemen aan een activiteit? Waar staan we voor? Informatie voor zorgverstrekkers!

Informatie voor zorgverstrekkers!

Laatste aanpassing op donderdag 19 januari 2023 - 15:21
Afdrukken

Zorgverstrekker?

Bent u zorgverstrekker en wilt u te weten komen of het Zinzorg Thuis-project zinvol kan zijn voor uw patiënten/cliënten?

Op deze pagina bieden wij u de inhoud van het project in het kort aan. Voor meer informatie kunt u terecht op de overige pagina’s van deze website.

Zinzorg Thuis

Het Zinzorg Thuis-project wil spirituele en pastorale nabijheid aanbieden bij de mensen thuis. Het betreft hier mensen die eenzaam zijn of door een moeilijke periode gaan ten gevolge van bijvoorbeeld een ontslag uit een zorginstelling. Deze kwetsbare mensen willen wij nabij zijn door met hen in gesprek te treden over levensvragen, zingevingsvragen en/of dagdagelijkse onderwerpen. De inhoud van de gesprekken wordt volledig bepaald door de zorgvrager. De medewerkers van het Zinzorg Thuis-project zijn ervan overtuigd dat een luisterend oor en een liefdevolle nabijheid de kwetsbare medemens een gevoel van erkenning en waardigheid geeft.

Gratis zorgverlening

Huisbezoeken vanuit het Zinzorg Thuis-project zijn volledig kosteloos. Deze gratis zorgverlening kunnen we garanderen door de inzet van vele vrijwilligers. Onze vrijwilligers hebben genoten van een basisvorming in de presentiebenadering en in de Spiritwijzer, twee tools die hen in staat stellen tot spirituele en pastorale gespreksvoering.

Contact

Het is noodzakelijk dat de zorgvrager zelf contact met ons opneemt, op die manier wordt de privacywetgeving gerespecteerd. Als zorgverstrekker hopen wij dat u uw patiënten/cliënten inlicht over het bestaan van dit project en eventueel aanstuurt op het maken van een afspraak met ons. Wanneer de zorgvrager een eerste contact met ons opneemt, gaan wij aan de slag. Er vindt een verkennend gesprek plaats waarbij de noden en wensen van de zorgvrager worden afgetoetst. Op basis van dat gesprek wordt een geschikte vrijwilliger toegewezen die op huisbezoek zal gaan. Bij het eerste gesprek worden de nodige documenten opgesteld en getekend. De bezoeken kunnen dan  frequent plaatsvinden, de frequentie wordt bepaald in samenspraak tussen zorgvrager en vrijwilliger.

Motivatie van het project

Zinzorg Thuis is het resultaat van een samenwerking tussen het team Caritas van het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en de pastorale zone Leuven aan de Dijle. Met dit project doen we er alles aan om de structureel uitgewerkte spirituele en pastorale zorg in zorginstellingen uit te breiden naar de thuisomgeving van zorgbehoevenden.

Om in ons opzet te slagen hebben we het Zinzorg Thuis-project in het leven geroepen. Het project geeft ons namelijk de mogelijkheid om kwetsbare mensen te bezoeken in hun thuisomgeving. Een opname in een zorginstelling wordt immers steeds korter. Mensen zijn bijgevolg meer ziek thuis, en soms ernstiger dan vroeger. Ook in de geestelijke gezondheidszorg verschuift het accent van opname vaak naar een vorm van begeleid wonen. Dit fenomeen houdt in dat een bezoek in het ziekenhuis verschuift naar een thuisbezoek. In de zorg voor de kwetsbare medemens kiezen we er daarom voor om mensen thuis te bezoeken.

Een tweede beweegreden om spirituele en pastorale thuiszorg op te starten, is de vermaatschappelijking van de zorg. Steeds meer mensen worden aangespoord om langer thuis te blijven, ook op oudere leeftijd. Vaak zitten deze mensen alleen thuis, zonder beroep te kunnen doen op een sociaal vangnet. Eenzaamheid is bijgevolg een last waar veel mee geworsteld wordt. Daarnaast komt ook nog eens het financiële kostenplaatje van de Thuiszorg. Het rugzakje van de zorgontvanger wordt hierdoor almaar meer uitgehold. Ons Zinzorg Thuis-project speelt in op deze problematieken door de eenzaamheid en moeilijke momenten van kwetsbare mensen gratis aan te pakken.

Interesse?

Zou uw patiënt/cliënt baat kunnen hebben aan onze zorgverlening? Vertel hem/haar gerust contact met ons op te nemen. Ook u als zorgverstrekker kunt met uw vragen omtrent dit project terecht bij ons.

Meer informatie of een folder gewenst? Neem contact op met Robin Bovy via robin.bovy@vlbm.be

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook