Visie
Team Caritas van het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen ontwikkelde samen met Leuven aan de Dijle het project Zinzorg Thuis. Het project is gegroeid uit de visie op pastorale zorgverlening van het team Caritas.
Emmaüs
Samen onderweg en liefdevol nabij
We streven naar een visie op pastorale zorg dicht bij de menselijke ervaring. Het is de weg gaan, weg van de plaats van hoop en verwachtingen, waarbij zelfs ontmoetingen met vreemden kunnen inspireren. Samen zoekend met vele vragen, tastend naar antwoorden. Zich laten aanspreken door de A(a)nder zijn woord. Er komt een intense nabijheid, een gesprek dat ruimte, warmte en geborgenheid schept om verder te stappen. De Emmaüsgangers wijzen ons de weg, op zoek naar een nieuwe betekenis, tot het licht doorbreekt. De Heilige Geest is daarin aanwezig en gaat met ons mee. Zijn inspiratie nemen we mee op onze liefdevolle tocht. Deze liefdevolle tocht stelt mensen in staat het ondraaglijke te dragen. Ook de drie personen van de drievuldigheid wijzen ons de weg. De kracht zit niet in de precieze definitie van de drievuldigheid, maar in de liefdevolle relatie tussen de drie. Dit is de plek waar de kracht voor eindeloze vernieuwing werkzaam is. Drievuldigheid, de primaire en ultieme bron, begint met de schepping, met de lancering van dat wat al het andere bekrachtigt: ‘Er zij licht’. Licht is niet zozeer wat je ziet: het is waardoor je al het andere kunt zien. En daar gaat het over als we met kwetsbare personen onderweg zijn.
Motivatie van het project
Met dit project doen we er alles aan om de structureel uitgewerkte spirituele en pastorale zorg in zorginstellingen uit te breiden naar de thuisomgeving van zorgbehoevenden.
Deze spirituele en pastorale zorg is bedoeld voor kwetsbare/zieke medemensen. Het is een van de kernopdrachten van onze evangelische bewogenheid. Zoals Christus van het kruis kwam om de medemens te omarmen, zo willen we als christenen de mens in zowel zijn kracht als zijn kwetsbaarheid blijvend nabij zijn. Aandacht voor de kwetsbare/zieke medemens blijft daarom een prioriteit, maar ook de vrijwilligers die op bezoek gaan bij de medemens en de mantelzorgers, verdienen ondersteuning.
Om in ons opzet te slagen, hebben we het Zinzorg Thuis-project in het leven geroepen. Het project geeft ons namelijk de mogelijkheid om kwetsbare mensen te bezoeken in hun thuisomgeving. Het betreft hier mensen die huiswaarts keren na een ontslag uit het ziekenhuis, het revalidatiecentrum, het centrum voor kortverblijf, etc. Een opname in een zorginstelling wordt immers steeds korter. Mensen zijn bijgevolg meer ziek thuis, en soms ernstiger dan vroeger. Ook in de geestelijke gezondheidszorg verschuift het accent van opname vaak naar een vorm van begeleid wonen. Dit fenomeen houdt in dat een bezoek in het ziekenhuis verschuift naar een thuisbezoek. In de zorg voor de kwetsbare medemens kiezen we er daarom voor om mensen thuis te bezoeken. In het ziekenhuis is er namelijk een pastorale dienst die deze bezoeken ter harte kan nemen.
Een tweede beweegreden om spirituele en pastorale thuiszorg op te starten, is de vermaatschappelijking van de zorg. Steeds meer mensen worden aangespoord om langer thuis te blijven, ook op oudere leeftijd. Vaak zitten deze mensen alleen thuis, zonder beroep te kunnen doen op een sociaal vangnet. Eenzaamheid is bijgevolg een last waar veel mee geworsteld wordt. Daarnaast komt ook nog eens het financiële kostenplaatje van de Thuiszorg. Het rugzakje van de zorgontvanger wordt hierdoor almaar meer uitgehold. Ons Zinzorg Thuis-project speelt in op deze problematieken door de eenzaamheid en moeilijke momenten van kwetsbare mensen gratis te behartigen. Onze zorgverlening kan gratis aangeboden worden dankzij onze opgeleide vrijwilligers.
Wat willen we concreet?
We willen:
- Antwoorden op kwetsbaarheid aan de hand van een pastorale/spirituele zorgtocht
- Eerbied voor de menselijke persoon bevorderen
- Relationele autonomie (ik-jij relatie) stimuleren
- Verbondenheids-bevorderend denken aanwakkeren
- Sterke solidariteit creëren
- Gelijke toegankelijkheid doen plaatsvinden
- Gestalte geven aan de voorkeursoptie voor de meest kwetsbaren
- Rituelen en verwondering cultiveren