Het HIGW biedt voornamelijk avondonderwijs aan. Alle cursussen vinden in de regel plaats op dinsdagavond van 18.45 tot 22.00 uur in de Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt (Kiewit).
Wat is het niveau van de cursussen aan het HIGW?
Ons cursusaanbod richt zich tot mensen met minimaal een diploma hoger secundair onderwijs. In de lessen zitten daarnaast ook mensen met een Bachelor- en Masterdiploma. De lesgevers proberen hun inbreng zo goed mogelijk af te stemmen op deze drie verscheiden doelgroepen. De examenvragen zijn qua moeilijkheidsgraad afgestemd op het basisdiploma dat u bezit.
Hoe lang duurt een opleiding?
Kandidaat-leerkrachten lager of secundair onderwijs en kandidaat-pastorale werk(st)ers in de zorg volgen een driejarige opleiding.
Voor kandidaat-diakens en -parochieassistenten bestaat het totaal van de opleiding uit vier jaren.
Andere geïnteresseerden staat het vrij om hetzij de gehele driejarige basisvorming theologie te volgen, hetzij enkele specifieke cursussen eruit te selecteren.
Kan ik vrijstellingen voor bepaalde vakken verkrijgen voor een opleiding aan het HIGW?
Afhankelijk van uw vooropleiding kan er na onderling overleg vrijstelling verleend worden voor een of meerdere cursussen.
Wat kan ik doen met een cursus of opleiding aan het HIGW op de arbeidsmarkt?
Wanneer u beschikt over een pedagogisch bekwaamheidsbewijs op Bachelor- of Masterniveau of wanneer u gelijktijdig met de opleiding aan het HIGW een educatieve Bachelor of Master volgt, kan u met een basis- en vakdidactische vorming aan het HIGW als godsdienstleerkracht aan de slag in het basisonderwijs of in het lager én hoger secundair onderwijs.
Een HIGW-opleiding tot pastoraal werk(st)er in de zorg schenkt je de mogelijkheid om te solliciteren voor pastorale vacatures in ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen.
Na een opleiding tot diaken of parochie-assistent en na aanvaarding en zending door de bisschop, kan je verloond worden als ‘bedienaar van de eredienst’.
Daarnaast hebben vrijwillige organisaties, van dichtbij of veraf verbonden met christelijke geloofsgemeenschappen een grote nood aan mensen die een degelijke vorming genoten op het vlak van rooms-katholieke godsdienst en levensbeschouwing.
Wanneer kan ik starten met een opleiding?
In principe kan men instappen bij het begin van elke cursus. Dit geldt zeker en vast voor ‘vrije studenten’. Voor mensen die een volledige opleiding wensen te volgen, wordt in onderling overleg het beste instapmoment overwogen.
Kan ik eens vrijblijvend een cursus komen meevolgen?
Onze cursussen van de basisvorming theologie staan open voor iedereen en het staat u dus vrij om een cursusavond mee te maken. Neem vooraf even contact op via higw@bisdomhasselt.be en we maken u wegwijs.
Wat betaal ik voor een cursus of opleiding aan het HIGW?
De opleiding tot godsdienstleerkracht bedraagt 300 EUR/jaar. De pastorale opleidingen bedragen 330 EUR/jaar. De prijs van een afzonderlijke cursus is afgestemd op het tarief van 11 EUR/avond. Indien gevraagd en na onderling overleg is het mogelijk om in kleinere schijven te betalen. (prijzen zijn onder voorbehoud)