Het logo bij onze naam, dienst zorgpastoraat bisdom Brugge, nodigt bewust uit tot interpretatie.
De betekenislagen die er voor ons in aanwezig zijn, worden weergegeven in de woord-boom hieronder.
Benieuwd naar meer uitleg? Lees dan verder...
In ons logo spreekt de openheid voor zich. Vormen werden niet begrensd en er is openheid in interpretatie. Zie je een hart? Een hand? Een boom? Of misschien zelfs een adelaar die zijn vleugels uitstrekt? Het kan allemaal. Tegelijk wilden we ook onze identiteit niet verstoppen. Het woord 'zorgpastoraat' en het kruis in de eerste 't' verwijzen naar de christelijke inspiratie van waaruit we werken.
Wanneer we de symboliek verder bekijken, zijn er drie symbolen die vaak snel herkend worden. Vooreerst is er de hand, die verwijst naar de zorgsector.
Maar hé, ontbreekt daar geen vinger?
Misschien niet. Onze hand is niet 'perfect'. Zorg is mensenwerk. Zorg speelt zich af temidden kwetsbaarheid en ook zorgverleners zijn, zoals iedereen, mensen met kracht en kwetsbaarheid. Leonard Cohen zong het zo mooi: "there's a crack in everything, that's how the light gets in". Gaan we toch verder in op de hand die een vinger mist, dan is het voor velen duidelijk dat de ontbrekende vinger de duim is. Zouden we kunnen spreken van de 'duim omhoog', die verwijst naar God? Als een onzichtbare duim naar wat ons te boven gaat?
Een tweede symbool is het hart. Het hart verwijst naar liefde, oftwel 'caritas'. Samen met de dienst diaconie, maken we deel uit van het 'vicariaat caritas en diaconie'.
We bevinden ons in het hart van waartoe de kerk geroepen is: Gods liefde tastbaar maken bij mensen.
De boom is ons derde symbool. Bomen komen veelvuldig voor in de bijbel en spelen meer dan eens een heel eigen rol. Zo zien we de boom als metafoor voor:
- geworteld zijn: het belang van sterke wortels als diepere laag van voeding en richting, als een manier van leven die vruchten kan dragen. Spirituele zorg wil de wortels van mensen helpen voeden. Wat geeft iemand kracht? Hoe ervaart iemand verbondenheid? Dergelijke vragen helpen mensen steviger geworteld in het leven te staan.
- diversiteit: er is een grote verscheidenheid aan bomen en omgevingen waarin ze kunnen gedijen. Van droge grond in de woestijn tot drassige gebieden. Elke context draagt potentieel en vraagt een eigen benadering.
- kracht: wie bekend is met 'stekjes', weet dat in een twijgje de kracht van de boom kan zitten. Het kleine kan even betekenisvol, even krachtig zijn, dan het grote. We geloven ook in werken op maat en groeimogelijkheden.
- ontmoeting: een boom was vroeger vaak een oriëntatiepunt, en in die zin ook uitnodigend om tot ontmoeting te komen.
- bezinning: Die ontmoeting kon plaatsvinden tussen mensen, maar kon ook met de Ander. Mensen verpoosden onder de boom om even de rust op te zoeken, te bekomen van de hitte, te 'herbronnen'. Of ze klommen erin, nieuwsgierig om te horen wat Jezus te vertellen had. De rode draad is steeds dat ontmoetingen perspectief kunnen openen naar iets nieuws, naar diepere verbinding met jezelf en anderen, naar een nieuwe plaats in de wereld.
- hoop: In de winter kan de boom ‘dood’ lijken, maar die rustpauze is net nodig en biedt ruimte om opnieuw te kunnen leven. Ook in de omgehakte boom, in chaos, zit er potentieel tot nieuw leven.
- geloof: De boom als kruisboom. Het kruis waaraan Jezus gestorven is, werd gemaakt van hout. Zelfs waar dood en wanhoop is, heeft dit niet het laatste woord. God ziet om naar wie lijdt. Vaak is dit op 'kruispunten' van het leven. Zeker daar wil spirituele en pastorale zorg iets voor mensen betekenen.