Aan belangrijke momenten in het leven geven we als christen een extra kleur: we geven ze een gelovige invulling.
Dat kan bij het begin van nieuw leven, tijdens het opgroeien en volwassen worden, wanneer een mooie relatie tot stand komt, en ook wanneer afscheid wordt genomen van het leven.
Je leest hier hoe je een doopsel, communie, vormsel, huwelijk of uitvaart aanvraagt.
Doopsel
Denk je eraan om je kindje te laten dopen, dan is een telefoontje naar het secretariaat van de pastorale eenheid (050 35 46 55) de beste manier om ons dat te melden.
Bij die eerste kennismaking schetsen we je kort hoe we zo'n zinvolle gebeurtenis verder voorbereiden. Omdat we hiervoor een traject voorzien, vragen we om minstens 3 maand vóór de gewenste doopdatum contact op te nemen.
Een weloverwogen keuze verdient trouwens een goede voorbereiding. Daarin is een voorbereidingsavond een belangrijk onderdeel. Het samen ontdekken van de betekenis van het doopselsacrament en de gebruikte symbolen is zeker een meerwaarde op weg naar het doopsel van je kindje.
Een doopsel aanvragen? Neem contact op met diaken Eric De Rous (0479 87 40 10) of stuur een mailtje naar doopsel@sinttrudo.net.
Lees ook:
Folder doopsel PE Sint-Trudo Assebroek.pdf
Sommige kinderen ontvangen het doopsel op schoolleeftijd, soms net vóór ze hun eerste communie zullen doen. Voor hen is er tijdens het voorbereidingstraject op de eerste communie één extra beurt waarin ze kennis maken met de symbolen van het doopsel . Neem contact op met secretariaat@sinttrudo.net.
Ook als volwassene kun je het doopsel ontvangen. Het is een bewuste keuze waaraan heel persoonlijke ervaringen kunnen voorafgaan. Om te weten welke stappen je hiervoor moet zetten, kun je informatie inwinnen via het mailadres van de pastorale eenheid.
Eerste Communie
Deelnemen aan de maaltijd van de Heer is voedsel ontvangen om te groeien en Jezus beter leren kennen.
Doorgaans worden kinderen bij de aanvang van de lagere school voorbereid op hun eerste communie.
Afhankelijk van de gekozen school, gebeurt dat in samenwerking met de onderwijsinstelling.
Voor informatie over de eerste communie kun je contact opnemen met Elke Poppe (0469 40 08 00) of een mailtje sturen naar eerstecommunie@sinttrudo.net .
Vormsel
Alle leven groeit en rijpt. Door het vormsel worden jongeren bevestigd in hun geloofsgroei en uitgedaagd om als christen te leven.
Binnen onze pastorale eenheid is het vormsel voorzien op elf/twaalfjarige leeftijd, wat meestal overeenkomt met het zesde leerjaar. De Werkgroep Vormsel maakt de start van de voorbereiding langs verschillende media bekend. De inschrijvingen vinden elk jaar in oktober plaats en de voorbereiding start nog vóór de winter begint. Tijdig aanmelden is belangrijk om niets van het voorbereidingstraject te missen.
De vormselvieringen vinden plaats tijdens het Pinksterweekeinde (7 en 8 juni 2025).
Voor informatie over het vormsel kun je contact opnemen met Marleen Palfliet (0475 32 17 19) of een mailtje sturen naar vormsel@sinttrudo.net.
Huwelijk
God is Liefde en Hij verlangt ernaar om mensen te laten delen in Zijn liefde. We ervaren Gods liefde heel bijzonder wanneer twee mensen het wagen om zich voor het leven te engageren: uit vrije wil, exclusief, trouw, met openheid voor kinderen, vanuit het geloof dat God zelf de bron is van hun liefde. Hij geeft hun liefde kracht en dynamiek.
Dat God met gehuwden op weg gaat en aanwezig is in hun dagelijkse jawoord is de diepste betekenis van het huwelijkssacrament.
(naar : www.gezinspastoraal.be)
Jullie kiezen ervoor om jullie engagement te bevestigen en uit te spreken voor God en de gelovige gemeenschap? Voor het vastleggen van de datum neem je contact op met de pastorale eenheid. Er volgt dan een voorbereidingsgesprek met de voorganger. Kies je voor een bevriend priester om het huwelijk in te zegenen? Dat kan, maar je moet wel je parochie op de hoogte brengen.
Je kan contact opnemen via de mail : secretariaat@sinttrudo.net of telefonisch 050 35 46
Uitvaart
Gelovig afscheid nemen van een dierbare, is uitdrukking geven aan het geloof in leven na de dood. De uitvaartverzorger neemt contact met het secretariaat en ten laatste daags nadien kun al je met de voorganger van de dienst een gesprek hebben om de afscheidsviering voor te bereiden. Daarin kun je met de familie eigen inbreng voorstellen, rekening houdend met wat waardevol is voor een kerkelijk uitvaart.
Over de zin van een kerkelijke uitvaart lees je meer in de folder: Kerkelijke uitvaart.pdf
Ziekenzalving
Het sacrament van de ziekenzalving is een tastbaar teken waarin God de mens omarmt en hem wil bemoedigen om het leven, ook met zijn heel moeilijke kanten, te dragen. De zalving kan uitgroeien tot een gelovig moment van steun en bemoediging voor wie ziek is en voor wie de weg van de zieke meegaat.
Wie een priester verlangt voor de ziekenzalving van een zieke thuis kan telefoneren naar 050 35 46 55 (secretariaat pastorale eenheid).
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.