Dinsdag 5 juli konden ‘al wie op een of ander manier pastoraal actief is in de federatie’ mee op reis. Het was een heel gevarieerd programma.
De eerste stop was bij het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Een oud-leerkracht was onze gids. In 1841 startten de zusters Ursulinen met een kleine school waar dochters van rijke lieden verbleven en er Franse les kregen. De school was een succes en kinderen uit Brazilië, Panama, Finland en nog vele verre landen vonden er een thuis. Twintig jaar ging de normaalschool van start. Hier werden leerkrachten opgeleid om in de vele scholen in de buurt, die de zusters ondertussen gesticht hadden, les te geven.
De prachtige wintertuin, een parel van de art nouveau, werd gebouwd om de vele rijke gasten te ontvangen. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de school erg verwoest, maar de zuster kregen de school terug opgebouwd
De school stond bekend voor haar uitstekend wetenschapsonderwijs. De eerste vrouw die in Leuven doctoreerde in 1920 was een zuster van deze congregatie.
De zalen, gangen en de kapel ademen grootsheid uit.
Na pracht en de praal van deze school reden we naar de Kampenhoeve, midden in de velden en bossen van Vlaams Brabant. Groter kan het contrast niet zijn.
Op het overdekt terras werd een buffet getoverd, broodjes en beleg waren meegebracht. Aan de grote picknicktafels vond iedereen een plaatsje.
Pascale zei haar job vaarwel om op haar hoeve kinderen met een beperking te kunnen ontvangen. Ze krijgen begeleiding op maat, begeleiding waar ezels deel van uit maken. Borstelen, knuffelen, rijden op ezels brengt deze kinderen rust. Met enkele mensen worden er in de vakantie kampen georganiseerd, waar kinderen met een beperking deugd beleven aan de ezels. Want ezels zijn echte knuffeldieren, dat mochten wij na een rondleiding zelf ervaren.
Een prachtig initiatief. Het verhaal inspireerde Marc om het verhaal van de barmhartige Samaritaan te herschrijven, Pascale met haar ezels en haar hoeve als Samaritaan. Misschien heb je de preek wel gehoord.
En dan bracht de autobus ons naar de Sint-Pieterskerk in Bertem. Een prachtige kerk uit de elfde eeuw in Maas-romaanse stijl. Daar ontpopte Johan zich tot gids.
Ooit een orgel gebouwd in 1829 en in 1831 geplaatst horen spelen? Wij hadden Norbert Pauwels mee.
Het bezoek eindigde met een gebed en een lied.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.