Cisterciënzers, hervormers die hervormd worden
De naam komt van de plaats Cîteaux, waar een nieuwe stichting van benedictijnen terugkeerde naar de oorspronkelijke idealen van het monnikendom.
De Cisterciënzerorde (O.Cist.) werd gesticht in Cîteaux bij Dijon, in 1098 door een groep benedictijnen van de abdij van Molesme onder leiding van hun abt Robertus. Hoofddoel was monastiek te leven volgens de regel van de heilige Benedictus, met nadruk op koorofficie en zielzorg. Een van de meest invloedrijke figuren was Bernardus van Clairvaux (1090-1153).
De orde kende verscheidene hervormingen waarvan een van de voornaamste in 1664 werd doorgevoerd in het klooster van La Trappe door de abt de Rancé. Deze hervorming beoogde een terugkeer tot de oude gestrengheden. Vandaar de naam Cisterciënzers van de Strikte Observantie (O.C.S.O.), ook trappisten genoemd, naar de naam van het klooster waar de vernieuwing ontstond.
Meer weten
- Cisterciënzers
- Cisterciënzers van de Strikte Observantie
- Guerric Aerden in De Kovel over de stichters van de cisterciënzers en hun spiritualiteit (pdf)
- Bernardus van Clairvaux. Guerric Aerden en Krijn Pantsers (vert.). De omvormende kracht van Gods Woord. Damon, 2011, ISBN 9789055739332, 136 pagina's, 24,90 euro. Bestel bij Damon.
- Dom Olivier Quenardel (Abbé de Cîteaux). Sagesse cistercienne: 900 ans de fécondité spirituelle. Médiaspaul, 2016.