De Gedragscode voor wie werkt in de Kerk geldt voor iedereen die in de Kerk, zowel ambtshalve als vrijwillig, werkt met kinderen, jongeren en kwetsbare volwassenen: priesters, religieuzen, diakens en pastoraal werkenden; pastoraal verantwoordelijken in groepen of bewegingen; verantwoordelijken voor misdienaars, jeugd- of jongerenkoren, catechese, Pluswerkingen, jongerentochten of -bedevaarten en andere activiteiten met kinderen of jongeren.
Hieronder valt dus ook het Godly Play werk.
De gedragscode onderstreept eerst en vooral en nogmaals dat wie op de hoogte wordt gebracht of een ernstig vermoeden heeft van seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag, alle mogelijkheden moet benutten die de beroepsethiek en de wetgever aanreiken om dit te melden, het te beëindigen of te voorkomen.
Hieronder vind je de concrete leef- en werkregels en de reflectievragen die aanzetten tot permanente waakzaamheid. Ze staan op de bladzijden 13, 14 en 15 van de brochure. Lees hier de volledige brochure en gedragscode.
Elf leef- en werkregels
De brochure schuift 11 concrete leef- en werkregels naar voren waarvan wordt verwacht dat al wie in de Kerk werkzaam is ze in zijn of haar omgang met kinderen en jongeren hanteert.
- Bejegen hen met eerbied, beluister hen en betrek hen bij beslissingen die hen aanbelangen.
- Wees een voorbeeld en biedt houvast zonder bezitterig of belerend te doen.
- Werk aan transparante en correcte omgangsvormen.
- Zorg voor een cultuur van openheid waarin ze hun vragen en zorgen kunnen verwoorden.
- Maak hen bewust van wat wel en niet aanvaardbaar is, zowel in hun omgang met andere kinderen of jongeren, als in hun omgang met volwassenen.
- Vermijd netelige situaties die tot verdachtmaking of beschuldiging kunnen leiden (bijvoorbeeld logeren in dezelfde ruimte)
- Weet dat onschuldige gedragingen (zoals een kind of jongere omarmen) anders kunnen worden geïnterpreteerd dan je bedoelt, zowel door de betrokkenen als door derden.
- Vermijd situaties waarin iemand zich met kinderen of jongeren afzondert, of activiteiten opzet waarbij derden niet kunnen meekijken.
- Organiseer pastorale activiteiten met kinderen en jongeren in een daartoe gepaste omgeving en op gepaste tijden. Organiseer met hen geen activiteiten op plaatsen of tijden (bijvoorbeeld in de privésfeer) die verwarring of wantrouwen kunnen wekken.
- Voorkom elk gebruik van geweld, seksuele zinspelingen, provocerende gebaren of beeldmateriaal dat kinderen of jongeren in hun menselijke waardigheid kan kwetsen.
- Bevoordeel bepaalde kinderen of jongeren niet met geschenken, geld, aandacht of genegenheid.
Waakzaamheid geboden: 6 reflectievragen
Grenzen worden soms geruisloos overschreden. Misbruik kan een hele tijd onder de radar blijven. Daarom is waakzaamheid geboden overal waar pastorale medewerkers met kinderen of jongeren te maken hebben. Stel je op geregelde momenten de volgende vragen. Zo kan je een probleemsituatie tijdig aan het licht brengen.
- Zie ik situaties van te weinig afstand in de omgang met jongeren?
- Zie ik situaties die neigen naar fysiek grensoverschrijdend gedrag?
- Zie ik situaties die neigen naar psychisch grensoverschrijdend gedrag?
- Zie ik situaties die neigen naar seksueel grensoverschrijdend gedrag?
- Heb ik een gegrond vermoeden van grensoverschrijdend gedrag?
- Heb ik zelf een neiging gevoeld tot dit soort gedrag?
Hulplijn – Misbruik melden
1712 is een hulplijn van de Vlaamse Overheid. Ze is er voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de centra voor algemeen welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp.
De hulplijn 1712 is vlot bereikbaar op het telefoonnummer 1712. De hulplijn is te contacteren op werkdagen van 9 tot 17 u.
(Buiten deze openingsuren kunnen burgers steeds contact opnemen met Tele-Onthaal op het gratis nummer 106).
Lees meer via ‘Wat is 1712?’ en via www.1712.be
Misbruik melden in de Kerk:
- Centraal infopunt van de katholieke Kerk: info.misbruik@kerknet.be en tel. 02 507 05 93
- Opvangpunten voor seksueel misbruik in een pastorale relatie:
Praktische info