Godly Play in een zorgcontext. Tips voor zorgverleners | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Godly Play Vlaanderen

Godly Play Vlaanderen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Meer weten over Godly Play en Godly Play Vlaanderen? Het Godly Play team Wil je zelf Godly Play begeleider worden? Aanbod voor Godly Play vertellers Open Godly Play aanbod Godly Play boeken, verhalen en filmpjes Godly Play materiaal Godly Play ruimtes Godly Play in onderwijs, zorg en catechese Heiligenverhalen 'op de wijze van Godly Play' Vertellers en media over Godly Play Gedragscode voor het Godly Play werk Hoe Godly Play Vlaanderen financieel ondersteunen?

Godly Play in een zorgcontext. Tips voor zorgverleners

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 10 augustus 2021 - 17:17
Afdrukken
Wil je Godly Play verhalen vertellen in jouw zorgsetting? Een paar suggesties voor onderweg.

Care-home.jpg

Care home © Kathryn Lord

Je bent een van de duizenden mensen in Vlaanderen die zich helemaal inzetten voor de zorg voor kinderen, jongeren of volwassenen. Of je nu werkt in een zorginstelling, ziekenhuis of adviesverlenend centrum, je bent steeds op zoek naar nieuwe kansen, methodes en wegen. Wat jouw setting ook is, je roeit, zo creatief en krachtig als mogelijk, met de riemen die je hebt. Met jouw mooie werk bereikte je al heel wat, en toch blijf je uitkijken naar méér.

Zo ontdekte je Godly Play. Misschien volgde je de basiscursus, misschien las je de boeken, misschien bekeek je een paar filmpjes of verkende je websites.
En het begon te kriebelen … tot je het helemaal zeker wist: je wilt graag Godly Play verhalen vertellen aan jouw doelgroep.

Graag begeleiden we je op deze boeiende en uitdagende weg met de tips van vele Godly Play vertellers-zorgverleners.
(Klik op de items in het kader hieronder, of scrol door de pagina.)

 

Godly Play in een zorgcontext?

 

Hoe beginnen?

 

Directie en collega's

 

Weinig tijd

 

Hoe aanpassen aan de bijzondere noden?

 

Vertelmateriaal

Godly Play ruimte 


Is Godly Play niet eerder een methodiek voor in de klas of in de catechese? Wat heeft het te bieden in een zorgcontext?

Wist je dat Godly Play zijn roots heeft in de zorgsector? Het allereerste verhaal werd door Jerome Berryman, de grondlegger van Godly Play, verteld aan een ziekenhuisbed in het Texas Children’s Hospital in Houston. Van bij het begin werd Godly Play ook verder ontwikkeld in de psychiatrische context van het Houston Child Guidance Center.
In het spoor van Jerome Berryman en de eerste pioniers werd Godly Play sindsdien wereldwijd ingezet in ziekenhuizen, centra voor psychiatrische hulpverlening, woonzorgcentra, palliatieve eenheden, zorgcentra voor mensen met een mentale beperking, … Daar bleek Godly Play een uitstekende manier om met mensen in een zorgcontext op weg te gaan.

Zo werd bijvoorbeeld Stories for the Soul (Godly Play met senioren) in 2018 de Winnaar van de National Dementia Care Awards in United Kingdom.

Godly Play helpt mensen van alle leeftijden immers om op weg te gaan doorheen de vier grote existentiële vragen, die elke mens bezighouden maar bijzonder prangend worden in een context van beperking, lijden of ziekte.
Hoe vrij ben ik of durf ik zijn?
Wie ben ik en hoe verbind ik mij met anderen en de Andere?
Wat is de zin van mijn leven, hoe geef ik er betekenis aan?
Hoe ga ik om met de dood?

Dit doet Godly Play op een laagdrempelige manier. De Bijbelverhalen die verteld worden met mooi materiaal, de vragen die oproepen tot verwondering, de vrijheid van de persoonlijke respons, de warme en veilige relaties, … geven iedereen de ruimte om op zijn of haar manier, op zijn of haar tijd doorheen deze vragen op weg te gaan.


Er komt zoveel kijken bij Godly Play. Al dat materiaal, en die ruimte, en de verhalen, … ik weet gewoon niet waar eerst te beginnen.

Elke reis begint met een eerste stap. De eerste stap om Godly Play begeleider te worden is het volgen van de Godly Play basiscursus. In drie (of vier) dagen tijd verken je, in een kleine groep, 12 kernverhalen en de basisprincipes van Godly Play. Twee ervaren trainers laten je kennismaken met manieren om de spiritualiteit van kinderen, tieners of volwassenen tot bloei te brengen. Je wordt gecoacht bij het zelf leren verhalen vertellen.

Onze ondersteuning stopt trouwens niet met de voltooiing van deze internationaal erkende vorming.
Vijf regiocoördinatoren en negen trainers zorgen voor een kleurrijk aanbod aan navormingen, ontmoetingskansen met andere vertellers, DIY-bijeenkomsten waarbij je zelf jouw materiaal maakt, en nog veel meer.

Tip: Volg de basiscursus 'Godly Play begeleider' samen met een collega met wie je graag samenwerkt. Want Godly Play doe je beter met twee!

 

Tip: Informeer zeker eens in jouw zorginstelling welke tegemoetkoming je kunt krijgen voor het inschrijvingsgeld. Een enthousiaste tandem van Godly Play vertellers onder de zorgverleners is de investering meer dan waard.

Sessie_1.jpg

Basiscursus Godly Play © Johan Govaerts


Ik zou het heel graag doen, maar mijn directie of collega's zijn minder enthousiast.

Verbondenheid staat in het hart van Godly Play. We bouwen een kring, en dat proces begint al lang voordat de kinderen (of volwassenen) in een kring komen zitten.

Wanneer je als zorgverlener aan de slag gaat, stap je in een reeds bestaande kring: een kring van mensen met een hart voor kwetsbare mensen. Je kunt op 1001 manieren tonen dat je deel wilt uitmaken van deze kring: door je te verdiepen in de visie en methodieken van jouw instelling of organisatie, door open te staan voor vormingskansen, enzovoort.

Wanneer jouw waardering voor de bestaande kring en methodes op deze manier duidelijk blijkt, stijgt de kans op openheid voor een ‘nieuwe’ methode. Maak duidelijk dat Godly Play niets wil vervangen. Godly Play is één aanpak, niet dé aanpak. Er zijn veel onvervangbare, waardevolle manieren om een gemeenschap te vormen en met mensen op weg te gaan in hun geloofsbeleving en existentiële verhalen.

Praat samen met je directie en collega’s over wat je eigenlijk wilt meegeven aan je patiënten of cliënten. Op welke manieren kunnen we dat doen? Wat kan hierbij de inbreng van Godly Play zijn?
Hoe meer de verantwoordelijken en collega’s jouw respect voor hun aanpak voelen, hoe meer openheid er kan groeien voor iets nieuws. Dat nieuwe leert men trouwens niet kennen doordat iemand erover vertelt, men leert het pas kennen door het zelf te ervaren.

GP-with-adults-Godly_Play-Foundation.jpg

Godly Play met volwassenen © Godly Play Foundation

Tip: Nodig jouw directie en collega's van harte uit op een kennismakingsmoment met een volledige Godly Play bijeenkomst.
Durf je dit zelf nog niet aan? Informeer dan bij een van de trainers in jouw buurt naar een ‘Kom en zie’ moment. En misschien zijn de families van jouw patiënten en cliënten ook wel geïnteresseerd in een dergelijk kennismakingsmoment?
Gebruik dit kennismakingsmoment ook om op zoek te gaan naar een deurwachter, een medebegeleider die, zeker in de zorgsector, moeilijk misbaar is in een Godly Play bijeenkomst. Idealiter volgt deze persoon ook de basiscursus, maar het is ook al mooi wanneer je een paar sympathisanten vindt die je om beurten kunnen helpen tijdens een bijeenkomst.


Een volledige Godly Play bijeenkomst duurt één tot twee uur, en de tijd met mijn patiënten/cliënten is beperkt!

Het is zeker een voordeel wanneer je over voldoende tijd beschikt om een volledige bijeenkomst aan te reiken, zonder dat je jezelf of de mensen in jouw kring hoeft op te jagen. Maar ook met minder tijd is er veel mogelijk. Op de basiscursus leer je hoe je kunt spelen met de verschillende onderdelen van een Godly Play bijeenkomst. Al heb je maar een half uur, je kunt altijd iéts aanreiken.

Met 45 minuten heb je verschillende opties.

  • Focus op het feest. Soms kan het veel tijd kosten om de kring op te bouwen. De mensen hebben deze tijd nodig om eerst op verhaal te komen, om zich op hun gemak te voelen in het (kleine) groepje. Dan ga je meteen over naar het feest, en neem je ook je tijd voor de zegen en het afscheid op het einde. De kwaliteit van het omgaan met tijd en relaties IS hier het belangrijkst.
  • Focus op het Woord. Bouw de kring op en vertel het verhaal. Verwonder je met de mensen in je kring over het verhaal. Sluit af met het feest en het afscheid nemen van elkaar.
  • Focus op het antwoord (de verwerking). Nadat je twee of drie keren enkel een verhaal hebt verteld (+ verwondering en feest, zie hierboven), voorzie je een bijeenkomst zonder verhaal. Je bouwt de kring op, helpt de mensen zich het verhaal te herinneren, reikt hen passende mogelijkheden aan voor hun respons, en sluit af met het feest.
  • Laat nooit het feest achterwege! Hier komt immers alles samen: leren hoe we dicht bij God kunnen zijn en hoe we dicht bij elkaar kunnen zijn.


Hoe pas ik de Godly Play bijeenkomst aan de bijzondere noden van mijn mensen aan?

Als Godly Play begeleider begin je steeds met de vraag: ‘Wat heeft deze persoon of hebben deze mensen nodig?’
Vanuit het antwoord op die vraag pas je de methodiek aan, zonder de kern te laten verloren gaan.

Een paar voorbeelden:

  • De term ‘Godly Play’ kan, zeker bij ouderen of hun families, een zekere tegenreactie oproepen. Ze voelen zich niet op hun gemak met die Engelse term of vragen zich af of men nu denkt dat ze helemaal kinds geworden zijn en moeten ‘spelen’. Dan kan een alternatieve benaming zoals ‘Verhalen voor de ziel’ of ‘Verhalen van God en mensen’ deuren weer doen opengaan.
  • Misschien is het nodig om met een heel kleine kring te werken, misschien zelfs slechts met één persoon.
  • Vaak zijn de mensen al in de ruimte aanwezig. Zeg dat je hun een mooi en bijzonder verhaal wilt vertellen, en dat het dan wel nodig is om de tv uit te zetten. Vraag of dat goed is. Probeer het vooraf zo te regelen dat jullie niet gestoord worden.
  • Ga de mensen één voor één hartelijk begroeten, samen met de deurwachter/vrijwilliger.
  • Creëer een startmoment: een kaars aansteken, een lied of gebed, …
  • Let erop dat iedereen comfortabel zit. Een Godly Play verhaal kan heel goed op een tafel of een ziekenbed verteld worden.
  • Hou bij het ontwikkelen of aankopen van het materiaal rekening met wat jouw mensen nodig hebben. Misschien heb je een uitvergrote afbeelding van iets nodig? Of net kleiner materiaal voor op het bed? Slechthorenden kun je helpen met sleutelzinnen of woorden op kaartjes. Pas de woorden aan de taal en liturgische gebruiken van jouw mensen aan.
  • Laat bij het vertellen ook de taal van de stilte spreken. Daar kunnen alle cognitieve en taalniveaus elkaar ontmoeten.
  • Misschien is het nodig om nog meer gebaren te maken dan er in de scripts staan?
  • Veel mensen hebben begeleiding nodig om te ontdekken welke creatieve verwerking zij nodig hebben. Voorzie veel verschillende materialen: van klei tot mandala’s, van schrijfpapier tot wol, van schelpen tot verf. Voor sommige mensen kan het aanraken van de vertelmaterialen de beste manier zijn. Voorzie dan zachte, tactiel aantrekkelijke materialen in drie dimensies. Ook muziek kan hier een plaats krijgen, wanneer je merkt dat dit de beste weg is voor jouw patiënt of cliënt. Met iPods kan iemand naar muziek luisteren zonder dat dit anderen stoort in hun verwerking.
  • Laat nooit het feest achterwege! Dit is het moment om samen te genieten van de geuren, kleuren en smaak van eten en drinken, en vooral van elkaars gezelschap. Dit is het moment om dankbaarheid te laten klinken in een gebed. Hou bij de keuze van het drankje en hapje rekening met smaken, allergieën en bijzondere diëten, slikproblemen, …
  • Neem de tijd om iedereen individueel te bedanken voor zijn of haar komst en de bijeenkomst af te sluiten.
  • Een nabespreking met medebegeleiders (Wat ging goed? Wat kan beter?) of andere zorgverleners (wanneer je bepaalde noden op het spoor kwam) is heel zinvol. Dit doe je best in een andere ruimte, niet in het bijzijn van de cliënten of patiënten.


Ik heb geen materiaal en zag op het internet hoeveel het Godly Play materiaal kost.

Jerome Berryman, de vader van Godly Play, begon in de jaren 70 met een paar schoendozen, bespoten met goudverf. Stap voor stap groeide dit uit tot de eerste Godly Play ruimte, boordevol mooie materialen. Godly Play is een verhaal van langzame groei.

Er wordt gekozen voor kwalitatief en duurzaam materiaal. De schoonheid van het materiaal is een teken van ons groot respect voor zowel de Bijbelverhalen als de kinderen of volwassenen in de kring. Dergelijk materiaal is niet goedkoop en groeit beetje bij beetje in de loop van de jaren.
Hierbij willen we je helpen door het uitlenen van materiaal en door het organiseren van DIY-bijeenkomsten.
En misschien kun je, wanneer jouw Godly Play project in een grotere kring gedragen wordt, eens aankloppen bij jouw verantwoordelijke?

Ontdek waar en hoe je vertelmateriaal kunt ontlenen, maken of kopen.

Jozef-Godly-Play-hp.jpg

Het Godly Play vertelmateriaal van het verhaal van Jozef © Hilde Pex

Tip: Begin klein en bouw langzaam op.

Vind je op rommelmarkten of zolders bijzonder mooie doosjes, potjes of stoffen? Hou ze bij, ze komen zeker nog van pas.


Ik zie foto’s van die prachtig ingerichte Godly Play ruimtes. Ik kan daar alleen maar van dromen.

Zorgverleners weten wat het is om een Godly Play bijeenkomst te geven in een polyvalente zaal of aan een ziekenbed, terwijl ze regelmatig onderbroken worden door andere zorgverelning of er opeens een rammelende koffiekar passerert. De ruimte heeft zelden een spirituele, rustgevende uitstraling. Slechts weinig zorgverleners hebben een eigen lokaal of kapel waar ze, beetje bij beetje, een Godly Play hoek kunnen inrichten.

Wanneer je af en toe Godly Play geeft, past jouw pop-up Godly Play ruimte in een stevige koffer op wieltjes: de focustafel (Christuskaars, heilige Familie, goede Herder en onderlegger in liturgische kleur), het verhaal van de dag en, indien dit niet voorhanden is in de instelling, wat crea-materiaal.

Wanneer je vaker Godly Play geeft, kun je de aanschaf van één of meerdere afsluitbare kasten bespreken. Na de Godly Play bijeenkomst gaat jouw materiaal in de kasten, en kan de ruimte voor andere dingen gebruikt worden.

Ten slotte: je kunt altijd zelf een 'heilige ruimte' creëren, waar jouw Godly Play ook plaatsvindt. Een gebed, een beginritueel met een kaars of een klankschaal, en de warme aandacht waarmee je de mensen omringt, doen dan wonderen.

Blijf intussen dromen van die permanente Godly Play ruimte. Wie weet…

Tip: Vertel andere mensen over jouw droom van een mooi ingerichte Godly Play ruimte waar kinderen, tieners en volwassenen zullen komen luisteren naar Bijbelverhalen.
Wanneer zich de kans van een ongebruikte ruimte voordoet, zal men zich jouw droom misschien herinneren.

Godly-Play-koffer-KV.jpeg

Godly Play koffer © Katie Velghe

Gepubliceerd door

Godly Play Vlaanderen

Meer

Spiritualiteit
Artikel
Godly Play; zorgcontext; woonzorgcentrum

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Godly Play © IDGP vzw, foto Hilde Pex
http://www.godlyplayvlaanderen.be

Ontdek wat Godly Play is en hoe het leeft in Vlaanderen

icon-icon-banner
Ouderen © Kathryn Lord
readmore

Godly Play met ouderen

icon-icon-artikel
Don Bosco, Damiaan en Thérèse van Lisieux op de wijze van Godly Play © Godly Play Vlaanderen
readmore

Godly Play, heiligenverhalen 'op de wijze van Godly Play'

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook