Eén van de Europese heiligen die het meest tot de verbeelding spreekt, is zeker Franciscus van Assisi. Er circuleerden her en der al enkele verhalen maar een werkgroep van gedreven vertellers stak de koppen bij elkaar om een nieuw verhaal uit te werken, helemaal in de lijn van de heiligenverhalen van Jerome Berryman.
Voortaan kunnen catechisten, leerkrachten, mensen in de zorg en anderen dit verhaal op de wijze van Godly Play verder verspreiden.
Het verhaal van Franciscus op de wijze van Godly Play
Godly Play is speels en creatief, maar is tegelijk ook een kunst die inzicht, training en oefening vergt. Vertellers die een basiscursus ‘Godly Play begeleider’ volgden, kunnen het verhaal van Franciscus onmiddellijk vertellen.
Indien je nog geen basiscursus 'Godly Play begeleider' hebt gevolgd, raden we jou aan om dat eerst te doen.
Hier kan je het verhaal en de handleiding downloaden:
Het verhaal van Franciscus op de wijze van Godly Play
Het vertelmateriaal
Zoals steeds kan je zelf proberen het materiaal bij elkaar te zoeken. Maar een deel kan je ook verkrijgen als DIY-materiaal via The Big Baobab.
HET VERTELMATERIAAL BESTAAT UIT:
Het materiaal staat in de kast van Pinksteren, op de planken waar de andere heiligen staan.
HET VERTELMATERIAAL AANKOPEN/MAKEN
Een deel van het DIY-vertelmateriaal van het verhaal van Franciscus kan je aankopen bij The Big Baobab.
Dit DIY-pakket bestaat uit het houten kistje, een houten figuur van een wolf, een gegraveerde Franciscus en een vlaggetje van Italië. Je dient ze nog te verven, waardoor ze een persoonlijke toets krijgen.
De houten figuur van Franciscus kan handig zijn wanneer je het verhaal vertelt aan kinderen die nog niet kunnen lezen.
De houten figuur en de Italiaanse vlag zijn nodig, wanneer je het Godly Play verhaal ‘De inleiding op de gemeenschap van de heiligen’ of ‘De uitgebreide inleiding op de gemeenschap van de heiligen’ uit The Complete Guide to Godly Play, Volume 7 vertelt. Dit Godly Play boek met verhalen over heiligen is nog niet naar het Nederlands vertaald.
Het klokje (dat echt geluid kan worden), het kledingstuk en het kruis van San Damiano vind je niet in het DIY-pakket. Een klokje vind je vast wel ergens tweedehands.
Het kledingstuk kan je met 2 lapjes stof zelf maken. Hier vind je een model. Knip dit model één keer uit een mooie stof en 1 keer uit een ruwe stof of vilt. Kleef een touw op het kleedje: aan de mooie kant een mooi touw, aan de andere kant een wit touw met 3 knopen erin.
Het kruis van San Damiano kan je wellicht op de kop tikken in een winkel met religieuze artikelen of online, of je kan het zelf maken met bijvoorbeeld deze print die je online voor een spotprijsje kan kopen.
Vilt vind je in een hobby- of stoffenwinkel.
Een boeiend ontwikkelingstraject
Een tijd geleden groeide het idee om van het leven van Franciscus een nieuw verhaal te maken op de wijze van Godly Play.
Jerome Berryman, de geestelijke vader van Godly Play, werkte twaalf mooie heiligenverhalen uit. Ze zijn opgenomen in The Complete Guide to Godly Play, Volume 7.
Deze twaalf heiligen laten samen heel wat aspecten van ‘heilig zijn’ zien. Onder de twaalf heiligen over wie Jerome Berryman een Godly Play verhaal maakte, zijn er zes vrouwen en zes mannen: iemand van een contemplatieve orde en iemand van een actieve orde, een monnik, een missionaris, een echtgenote, … Samen geven ze een mooi beeld van de verscheidenheid onder de heiligen.
Berrymans reeks van heiligenverhalen bood een mooi kader om er zelf een verhaal over Franciscus aan toe te voegen. Het was een boeiend ontwikkelingstraject.
De werkgroep bestond uit Kenny Brack, minderbroeder-kapucijn en priester, verteller en franciscuskenner - Herlinde Van Hecke, verteller en Franciscuskenner - An Molemans, trainer - Caroline Decanniere, trainer - Joke Vermeire trainer - Mieke Vande Moortele, trainer.
De leden van de werkgroep lazen eerst artikels en boeken over Franciscus en deelden met elkaar over de belangrijke momenten in zijn leven. Deze lijst werd steeds verder uitgepuurd: zaken werden geschrapt, andere zaken werden toegevoegd … totdat die elementen uit Franciscus' leven overbleven, die de basis vormden voor een eerste nieuwe versie van het verhaal. Ook een proefversie van het vertelmateriaal werd ontwikkeld.
Het testen in doelgroepen kon beginnen. De reacties waren telkens de leidraad voor de verdere verfijning van het verhaal en het vertelmateriaal.
Enkele verteltips
Kinderen zijn erg geboeid door de verhalen van heiligen en stellen vanuit hun verwondering heel wat vragen. Het is handig om zelf wat meer te weten over het leven van Franciscus. Er zijn heel wat mooie boeken te vinden in boekhandel en bibliotheek. Ook op deze website vind je heel wat info.
Veel vertelplezier!