28 september 2019, Oud-Heverlee
Katie Velghe brengt op de inspiratiedag voor Godly Play vertellers het verhaal van ‘De schepping’ op een nieuwe manier. De verwonderingsvragen zijn die van ‘Stories of God at home’, een vorm van intergenerationele Godly Play. De eerste kriebel is er. Dit lijkt fantastisch. Maar waar en hoe kan ik hiermee aan de slag? Wellicht blijft het bij een vage droom.
Januari 2021
Katie brengt online - we zitten in een nieuwe coronagolf - de vorming ‘Verhalen van God en mensen’. De kriebel wordt alsmaar groter. De inleidende en afsluitende beurt van het project zien er bijzonder sterk uit.
Februari 2021
De vertellers van Sint-Michielsbeweging Kortrijk – waar ik sinds eind 2020 deel van uitmaak – vergaderen online. Tine De Leeuw bespeurt het meteen: ‘Zit jij daar met een droom?’. Ook zij wordt enthousiast en wil haar schouders persoonlijk mee onder het project zetten.
Voorjaar 2021
Binnen de Sint-Michielsbeweging blijkt in Oosterzele interesse te bestaan voor Godly Play in gezinsverband. Een flyer wordt verspreid en de eerste inschrijvingen stromen binnen: enkele mama’s en/of papa’s met (heel) jonge kinderen, maar ook 2 oma’s, een tante met haar nichtje … Zo fijn, we zullen kunnen starten! Het wordt vast een uitdaging om het ook voor de jongsten boeiend te maken, maar Katie schrijft bemoedigend ‘deze groep is jullie toevertrouwd, met hier en daar vereenvoudiging naar de kleuters toe zal dit vast wel lukken’.
Juni 2021
Ik neem deel aan een zondagsviering in Oosterzele van de Sint-Michielsbeweging en maak kennis met enkele mensen. Wat een warme gemeenschap! Diaken Wies en lokaal verantwoordelijke Annelies nemen me mee naar het kerkje van deelgemeente Landskouter waar de Godly Play bijeenkomsten zullen plaatsvinden. Het blijkt een prachtige, stemmige locatie! Maar oei … er is geen echte ‘deur’ om binnen te komen. Er is maar één ingang en dat is via de grote buitendeur. ‘Geen deur? Dan maken we er wel één’, zegt Wies …
September 2021, kerkje Landskouter
Ik wacht de gezinnen op als deurwachter. Ze zijn er klaar voor … Eén voor één gaan ze ‘binnen’ via de door Wies ineengeknutselde constructie. Tine brengt het verhaal van ‘De grote familie’. Klein en groot kijkt en luistert ademloos toe. Op een weekavond in diezelfde maand wacht Tine de volwassenen op. Ik breng er ‘De stroom van Gods creativiteit'. Wat doet het deugd om via de verwonderingsvragen te kunnen delen over wat diep bij ons allen leeft.
September 2021 - juni 2022, het project loopt …
Zeven keer komen we samen op zondagvoormiddag.
Zeven keer worden de deelnemers geraakt door de bijzondere verhalen, zowel de dreumes van 2 jaar oud, als de oma.
Soms zijn de kinderen verlegen tijdens de verwondering, soms reageren ze heel spontaan. Het generatieverschil voelt nooit storend, ieder reageert op zijn of haar manier. Er wordt getekend, geknutseld, gelezen, gespeeld … en hoe verder we komen, hoe dichter ze bij het verhaal blijven in hun ‘werk’. Na het syntheseverhaal in juni komen ook de schaapjes en de goede Herder in de woestijn terecht, net als de os en de ezel. En elke keer wordt er bij het ‘feest’ mooi op elkaar gewacht en na een dankliedje genoten van de eenvoudige versnaperingen. Zeven keer is het een immens deugddoende en verrijkende ervaring, zowel voor de deelnemers – dat getuigen ze diverse keren – als voor ons, het duo verteller/deurwachter.
‘Dit is zo’n mooie manier van Kerk-zijn’ zegt Tine, en gelijk heeft ze!
Carmen Vanden Broucke
Godly Play begeleider